Levensmiddelen de hoogte in
Ten opzichte van het jaar ervoor stegen de consumptieprijzen voor levensmiddelen met 2,6 % in 2020, tegenover 1,3 % in 2019.
Dat inflatiepercentage is hoger dan het gemiddelde inflatiepercentage dat werd waargenomen in de vier voorgaande jaren (2,1 %). De prijsstijging was het grootst voor onbewerkte levensmiddelen (4,7 % - vooral fruit en vlees). De prijzen van bewerkte levensmiddelen stegen langzamer met 2,1 %. In de buurlanden steeg de inflatie van levensmiddelen gemiddeld met 2,7 %.
De impact van de coronacrisis en de lockdowns op de consumptieprijzen wordt enkel vastgesteld voor duidelijk zichtbare producten, zoals voor gepelde garnalen of voor bepaalde groenten tijdens de lente. De inflatieversnelling voor andere levensmiddelen is toe te schrijven aan andere conjunctuurfactoren. De gezondheidscrisis (in combinatie met andere factoren) oefende een sterkere neerwaartse druk uit op de prijzen voor de (primaire) producenten, met name van varkensvlees en aardappelen, of van melk en eieren.
INFO