Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 01 mrt 2021 15:39 

Mutante sporen en hun impact op voedselveiligheid en bederf


ILVO, UGent en KU Leuven ontrafelden het mechanisme waarmee endosporen van bederf- of ziekteverwekkende bacteriën van de Bacillus cereus groep resistenter worden tegen UV-C bestraling of hitte. Een dergelijke verhoogde weerstand heeft namelijk potentieel nefaste gevolgen voor bewaring en veiligheid van voeding. De ontdekking van het mechanisme kan een eerste stap zijn bij de ontwikkeling van betere behandelingstechnieken in de industrie om deze resistentievorming te verhinderen.

Bederf- of ziekteverwekkende bacteriën in voeding krijgen vaak geen enkele kans, omdat de voeding wordt behandeld via hitte of UV-C bestraling. Bij dergelijke behandelingen leggen de bacteriën het loodje en vormen ze geen gevaar meer. Een aantal bacteriën zijn echter in staat om endosporen te vormen, een soort overlevingsmodus, waaruit later weer bacteriën kunnen kiemen en alsnog bederf of ziekte veroorzaken. De Bacillus cereus groep, met B. cereus sensu stricto en de koudeminnende B. weihenstephanensis, zijn in staat endosporen te vormen die dikwijls industriële condities van verhitting, desinfectie of UV-C bestraling overleven. Erger nog, de voor hen niet-dodelijke behandeling vormt een belangrijke selectiedruk die kan leiden tot selectie van sporen met een nog verder verhoogde weerstand of resistentie. En dat is zeer ongewenst, want dat verhoogt het risico op voedselbederf en ziekte. In een FWO fundamenteel onderzoekproject werd door een consortium van UGent, KU Leuven en ILVO nagegaan hoe snel en hoe sterk endosporen kunnen evolueren tot een verhoogde weerstand tegen een industrieel gangbare stressconditie. De onderzoekers bekeken ook of deze evolutie gevolgen heeft voor de groeisnelheid van de vegetatieve cellen – de actieve bacteriën - die gevormd worden als gevolg van ontkieming van de geëvolueerde sporen.

Endosporen van de B. cereus of de B. weihenstephanensis typestam werden in gerichte evolutie-experimenten onderworpen aan herhaaldelijke UV-C bestralingen of verhitting. Voor de eerste maal werd vastgesteld dat de endosporen vrij vlug muteren tot een verhoogde weerstand tegen de opgelegde stressbehandeling . Bij de verhoogde UV-C resistentie ging dit wel gepaard met een sterk verlaagd ontkiemingspercentage van de B. cereus endosporen tot vegetatieve cellen. De B. weihenstephanensis endosporen met een verhoogde weerstand tegen hitte bleven daarentegen evengoed ontkiemen en de resulterende vegetatieve cellen behielden hun vermogen om uit te groeien bij koelkasttemperaturen. In melk ontkiemden en groeiden deze mutante sporen sneller uit in vergelijking met de ‘normale’ wild type sporen na pasteurisatie bij 90°C, wat een verhoogd bederfpotentieel van de mutante sporen aangeeft. Uit diepgaand onderzoek kon vastgesteld worden dat de verhoogde weerstand tegen UV-C of hitte veroorzaakt wordt door een veranderde samenstelling van bepaalde lagen (respectievelijk cortex en mantel) van de gemuteerde endosporen. Een variatie in het aantal herhalingen van de genetische code - short tandem repeats - in het pdaA gen (coderend voor het peptidoglycan-N-acetylmuramic acid deacetylase) werd geïdentificeerd als het verantwoordelijke mechanisme voor een omschakeling naar endosporen met een verhoogde UV-C resistentie maar met een verlaagde ontkiemingsefficiëntie. Ook een terugkeer is mogelijk, naar een normale ontkiemingsefficiëntie, maar met een lagere UV-C resistentie.

Het ontrafelen van dit resistentie-mechanisme is een belangrijk gegeven voor verder onderzoek naar bederf of ziekte veroorzaakt door Bacillus cereus. Verder onderzoek kan gaan in de richting van resistentievorming tegen andere stressomstandigheden zoals desinfectie. De kennis kan leiden tot betere behandelingstechnieken in de industrie om endosporen geen kans te geven tot muteren.



  Nieuwsflash
 
Vlaamse Regering over het Europese natuurbeleidLees meer
 
 
Vraag om uitleg Vraag om uitleg over het vermoeden van vergunning 4391 (2024-2025) van Jurgen CallLees meer
 
 
Nieuwe intendant voor het Turnhouts VennengebiedLees meer
 
 
Vrijwillige stopzettingsregeling voor varkensstallen door behoud en hervergunning van mestopslagLees meer
 
 
Afstandsregels voor megawindturbines Lees meer
 
 
Natuur in landbouwgebied Lees meer
 
 
Oorzaken van de triazoolvervuiling in het drinkwater Lees meer
 
 
Schaduw als hittebestrijder Lees meer
 
 
Aardbeienbedrijf Vermeiren zet toon met duurzaam waterbeheer dankzij waterpaspoort Lees meer
 
 
Pacht landbouwgrond met een derde gestegen op 10 jaar tijdLees meer
 
 
Een derde minder varkensbedrijven in 2030 volgens prognose Lees meer
 
 
Agrometeorologische Berichten Situatie op 1 juli 2025 Lees meer
 
 
Resolutie over een verbod op het gebruik van PFAS-houdende pesticidenLees meer
 
 
Waterbeleid en Bleu DealLees meer
 
 
Mogelijke impact van doorgedreven dierenwelzijnsmaatregelen Lees meer
 
 
Vragen over aardappelprijzen en -export Lees meer
 
 
Nieuwe vrijhandelsakkoord tussen Oekraïne en de EU Lees meer
 
 
Impact van de verzilting op de landbouw Lees meer
 
 
Hittegolf op komst? Het FAVV deelt 8 onmisbare tips met de voedingssector Lees meer
 
 
Clarebout bouwt nieuwe fabriek in China Lees meer
 
 
De uitdagingen in de zuivelindustrie Lees meer
 
 
Bent u landbouwer en overweegt u een beheerovereenkomst met de VLM? Lees meer
 
 
Stalmest uitrijden? Neem foto’s via LV-AgriLens als bewijs Lees meer
 
 
IGC voorspelt grotere graanproductie in 2025Lees meer
 
 
Digitale registratie gewasbeschermingsmiddelen vanaf 1/1/2026 Lees meer
 
 
Aanleg van nieuwe drainages moeten vanaf 1 juli 2025 peilgestuurd op basis van geschiktheidskaartLees meer
 
 
Hoe u optimaal voorbereiden op een GLB-controle? Lees meer
 
 
Hittegolf juli 2025: conceptnota voor nieuwe regelgeving Brede WeersverzekeringLees meer
 
 
Ana­ly­se re­cent­ste perceelsaangifteLees meer
 
 
Vlaanderen is goed voor ongeveer 7% van de Europese in- en uitvoer van agrarische producten Lees meer