Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 29 jan 2021 08:27 

Droogte 2020: resultaten rassenproeven aardappelen


In 2020 lagen er op zes locaties rassenproeven met aardappelen aan in diverse regio’s in Vlaanderen. Het ging over zowel industrierassen (friet of chips) als rassen bestemd voor thuisverkoop (vastkokend of bloemig). Door de regionale spreiding van de proefvelden zijn er altijd verschillen in groeiomstandigheden, zelfs binnen het kleine Vlaanderen. Het groeiseizoen 2020 werd gekenmerkt door lange periodes van droogte en heel wat (zeer) warme dagen.

n het kader van het Landbouwcentrum aardappelen lagen er in 2020 zes rassenproeven aan in diverse regio’s in Vlaanderen. Op vier locaties werden proeven aangelegd met nieuwe frietrassen met op twee locaties ook nog enkele chipsrassen erbij. Voor het vierde jaar op rij werden op twee locaties proeven aangelegd met tien rassen bestemd voor thuisverkoop (combinatie van vastkokende en bloemige variëteiten).

Plantafstand

De proefvelden werden geplant tussen 7 en 24 april. Er wordt altijd getracht om uitsluitend gebruik te maken van groot pootgoed ± 35/50 mm. Bij een tweetal variëteiten voor thuisverkoop werd uiteindelijk toch kleiner pootgoed geleverd. De plantafstand in de rij werd aangepast per ras: 30 à 36 cm voor frietrassen, 33 cm voor chipsrassen en 30 à 40 cm voor rassen voor thuisverkoop. De bemesting gebeurde op basis van een grondontleding.

Seizoen

Door de regionale spreiding van de proefvelden zijn er altijd verschillen in groeiomstandigheden, zelfs binnen het kleine Vlaanderen. Het groeiseizoen 2020 werd opnieuw gekenmerkt door lange perioden van droogte en heel wat (zeer) warme dagen.

Opbrengsten schommelden tussen de proefplaatsen, van 44 ton/ha in Bertem tot 62 ton/ha in Wannegem-Lede voor de referentie Fontane. Bij de rassen geschikt voor thuisverkoop was Bintje een van de referenties. Het haalde een opbrengst (na aftrek van 20%) van 44 ton/ha.

De onderwatergewichten lagen voor veel rassen iets hoger mede door de langdurige droogte. Daardoor waren de knollen vaak ook gevoeliger voor stootblauw. De friet- en chipskwaliteit was overwegend zeer goed. De smaak na koken voor de rassen bestemd voor thuisverkoop schommelde tussen voldoende tot zeer goed.

Overzicht_voornaamste_resultaten_rassenproeven_2020.jpg



  Nieuwsflash
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Verlening opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke aan Agristo Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer