Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 28 jan 2021 09:58 

Gewasbescherming op basis van RNAi: duurzaam alternatief voor pesticiden


Gewasbeschermingsmiddelen op basis van RNAi vormen een veilig alternatief voor traditionele pesticiden. Doordat ze specifiek op bepaalde schadelijke insecten en ook plantenziektes inwerken, brengen ze geen schade toe aan zoogdieren, vogels en ook nuttige insecten zoals bijen die met de planten in contact komen.

Wat is RNAi?

RNAi is een gekend biologisch proces in de meeste organismen (planten, schimmels en dieren, inclusief mensen) dat is gebaseerd op RNA-moleculen. De technologie op basis van dit proces beschermt gewassen en dieren tegen een specifieke ziekte of plaag.

Deze vorm van gewasbescherming kan eenvoudig worden aangebracht op gewassen.

Onderzoeker Clauvis Taning (UGent) licht toe: “Je kan producten op basis van RNAi toedienen op dezelfde manier als traditionele gewasbeschermingsmiddelen. Zo kan je het product injecteren in de stam van een boom, zaden in het product laten weken of wortels van hydrocultuurgewassen doordrenken in het product.”

Voordelen van RNAi

In vergelijking met traditionele pesticiden die een gevaar vormen voor de omgeving, kunnen producten op basis van RNAi zo worden ontworpen dat ze zeer specifiek zijn voor een plaag of ziekteverwekker, zonder enige negatieve bijwerkingen voor mens of milieu.

“Wat dit bijzonder interessant maakt, is dat planten die met deze producten worden behandeld, niet worden beschouwd als genetisch gemodificeerde organismen (GGO's)”, aldus Taning. “In tegenstelling tot GGO's, veranderen producten op basis van RNAi die extern worden aangebracht de structuur van het organisme niet. Ze voeren gewoon hun specifieke taak uit, namelijk de plant beschermen tegen ongedierte of ziekten.”

Bovendien duurt het niet lang om deze technologie te ontwikkelen, omdat er de afgelopen jaren al veel onderzoek naar gedaan is. Het is ook betaalbaar, wat het een interessant alternatief maakt voor gevaarlijke pesticiden.

European Green Deal

De Green Deal van de Europese Commissie wil het gebruik van agrochemische middelen zoals pesticiden, meststoffen en antimicrobiële stoffen verminderen. Zo hoopt de commissie het verlies aan biodiversiteit te stoppen. Tegelijkertijd moet gewasbescherming mogelijk blijven. Technologie op basis van RNAi zou dan de ideale katalysator kunnen zijn om de Green Deal te helpen verwezenlijken.

What’s next?

Technologie op basis van RNA-moleculen is niet nieuw. Het wordt al in de medische wereld gebruikt voor het COVID-19-vaccin.

Als spin-off van het coronavirusvaccin kan de bestaande productiecapaciteit voor RNA-moleculen in de nabije toekomst exponentieel worden opgevoerd om de wereld te voorzien van andere soorten vaccins, die ook op RNA gebaseerd zijn. Dezelfde platforms kunnen worden omgezet voor gewasbeschermingsmiddelen.

“Deze vorm van gewasbescherming is nog relatief nieuw voor het grote publiek. Als onderzoekers doen we ons best om de publieke opinie ervoor te winnen, zoals dat bij elke nieuwe technologie het geval is. Want de voordelen zijn absoluut bewezen”, besluit Taning.

LEES



  Nieuwsflash
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer