Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 28 jan 2021 06:47 

Tomatenteelt in Vlaanderen legt sterke bedrijfsresultaten voor


Dankzij intensieve teeltmethodes, moderne productiesystemen en kwaliteitsvolle producten leggen tomatenbedrijven sterke bedrijfsresultaten voor. Warmte-krachtkoppeling, productdiversificatie, assimilatiebelichting en jaarrond productie spelen hierin een belangrijke rol. Dat blijkt uit een nieuw rapport over de tomatenteelt in Vlaanderen.

Bestanden beschikbaar voor download:
Rapport (807.2 Kb)

In Vlaanderen zijn er een 160-tal professionele tomatentelers actief met een totaal serreareaal van meer dan 500 hectare. Driekwart van de teelt gebeurt in de provincie Antwerpen. In 2019 werd 227.000 ton tomaten verhandeld via de producentenorganisaties - de tuinbouwveilingen - tegen een gemiddelde prijs van 0,75 euro per kilogram. De productie voor de versmarkt draait op volle toeren van april tot oktober, met een piek in juni en juli. In de winter ligt de productie veel lager, maar is de prijs hoger. België is een netto-exporteur van tomaten. In de EU is België de negende grootste producent en de vierde grootste exporteur van tomaten.

Een warmte-krachtkoppelingsinstallatie (WKK) wekt zelf elektriciteit en warmte op, voornamelijk uit aardgas. De gezamenlijke productie van elektriciteit en warmte is efficiënter dan de opwekking van elk apart. Hierdoor wordt er primaire energie bespaard, wat een voordeel oplevert qua kosten, maar ook bijdraagt aan het Vlaams energie- en klimaatbeleid. De energieproductie door WKK-installaties wordt daarom deels ondersteund in de vorm van warmte-krachtcertificaten. De tomatenteler kan deze warmte-krachtcertificaten verkopen. Verder verkopen veel tomatenbedrijven met een WKK-installatie de elektriciteit die ze zelf niet nodig hebben op het stroomnet. De WKK-installatie produceert dus elektriciteit en warmte voor de tomatenteelt, maar genereert ook bijkomende inkomsten door de verkoop van eigen elektriciteit en warmte-krachtcertificaten.

De tomatenteelt in Vlaanderen is kapitaals-, arbeids- en energie-intensief. Uit de analyse van de resultaten van bedrijven uit het Landbouwmonitoringsnetwerk (LMN) in de periode 2014-2018 blijkt dat een gemiddeld tomatenbedrijf met 3,3 hectare tomaten een totale opbrengst heeft van 2,3 miljoen euro. De totale variabele kosten (o.a. aankoop van aardgas, seizoensarbeid, zaai- en pootgoed) bedragen 1,0 miljoen euro en de totale vaste kosten (o.a. betaalde lonen, afschrijvingen, gronden en gebouwen) komen neer op gemiddeld 0,8 miljoen euro per bedrijf. Gemiddeld 60% van de variabele kosten en 32% van de totale kosten zijn energiekosten. Tegelijk komt 38% van de opbrengsten op conto van de WKK-installatie. Op een gemiddeld tomatenbedrijf werken gemiddeld 18 arbeidskrachten, waarvan 15 externe arbeidskrachten.
Een gemiddeld tomatenbedrijf uit de steekproef haalt een familiaal arbeidsinkomen van 1.428 euro per are: een zeer positief resultaat. Tussen de verschillende bedrijven en over de beschouwde jaren is er een duidelijke spreiding in de resultaten, wat eigen is aan de land- en tuinbouwsector.



  Nieuwsflash
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Verlening opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke aan Agristo Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer