Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 23 jan 2021 09:04 

Over tractoren, niet over boeren ...


De jongste editie van de Flikkenkrant van de politiezone Meetjesland Centrum roept op een enquête in te vullen onder de noemer ‘tractoren’. Dé mogelijkheid om je zegje te doen over tractoren op de weg luidt het.

De Flikkenkrant roept in haar jongste nummer op een enquête in te vullen over hoe de modale weggebruiker mogelijke overlast van tractoren op de weg ervaart. Een kleine bom zo blijkt.

“In het verleden kregen we vaak klachten binnen van burgers die je zou kunnen samenvatten onder de noemer overlast door tractoren” , zegt commissaris Marino Longeville van de politiezone Meetjesland Centrum. “Mensen die zich storen aan de ogenschijnlijk hoge snelheden, al dan niet in de buurt van scholen, bellen achter het stuur, of ladingen die niet goed gezekerd zijn op aanhangwagens. Het leek ons een goed idee om via een anonieme enquête in onze eigen Flikkenkrant een beter beeld te krijgen over wat nu echt leeft onder de bevolking rond dit thema.”

De reacties lieten niet op zich wachten. Noch van de burgers, noch vabn de landbouwsector die zich duidelijk geviseerd voelt. “Na een dag hadden we reeds 242 antwoorden binnen”, gaat Longeville verder. “We merken meteen dat zich twee kampen aan het vormen zijn. Daar willen we later de brug tussen slaan.”

Landbouwers van hun kant voelen zich geviseerd. “Ik krijg heel wat reacties van landbouwers”, zegt Patrick De Greve, voorzitter van de Bedrijfsgilde Groot Sint-Laureins. “Zij denken, onterecht overigens, dat de politie een heksenjacht wil organiseren. Het is een enquête over tractoren en niet over boeren. Heel wat andere beroepsgroepen rijden eveneens met tractoren. Denken we maar bijvoorbeeld aan loonwerkers, bouw- en afbraakbedrijven en nog zovele anderen. Eigenlijk is het initiatief een geschenk. Aan de hand van de resultaten weten we ten minste hoe de burgers over tractorgebruikers denken en nog veel belangrijker, hoe we dit beeld kunnen verbeteren.”

Exact de insteek die ook de politie naar voren schuift. “Eerst willen we een beeld van de overlast”, besluit de commissaris. “Daarna kunnen we hierop inspelen en het veiligheidsgevoel van de burgers verhogen. Tegelijkertijd hebben we de kans om het respect voor de gebruikers van tractoren te verhogen. We gaan inzetten op sensibiliseringsacties rond de genoemde aandachtspunten. Verbaliseren of een heksenjacht is echt wel het laatste wat we willen in heel het proces.”



  Nieuwsflash
 
Landbouw en natuur hand in hand in Knokke-HeistLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Pesticiden vanaf 2025 in Brusselse privétuinen verbodenLees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer