Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 30 okt 2020 11:42 

Stand van zaken hervorming Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB)


U las het ongetwijfeld al in de pers: vorige week namen zowel het Europees Parlement als de Raad van ministers van Landbouw van de Europese Unie een beslissing over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid voor de periode 2020-2027.
Wat is de volgende stap?

Het Europees Parlement, de Raad van ministers van Landbouw en de Europese Commissie gaan de volgende weken onderhandelen over een definitief akkoord, want er zijn nog heel wat verschillen tussen de teksten die vorige week werden goedgekeurd. Maar er is ook al goed nieuws: Vlaanderen mag zijn eigen Strategisch Plan indienen bij de Europese Unie, die het daarna moet goedkeuren. Dat betekent dat we vanuit de Vlaamse overheid zelf maatregelen kunnen invoeren en toepassen die het best beantwoorden aan de noden van de Vlaamse land- en tuinbouwer.
Wat zijn de krachtlijnen van dat Vlaamse Strategisch Plan? We willen vooral inzetten op:

  • innovatie en kennisdeling als hefboom voor competitiviteit en het anticiperen op maatschappelijke en ecologische uitdagingen;
  • ondernemerschap en vakmanschap stimuleren voor een dynamische, weerbaardere en duurzame land- en tuinbouwsector in samenhang met haar natuurlijke omgeving en de maatschappelijke context;
  • verduurzamen van het inkomen van de land- en tuinbouwer om zo een leefbaar inkomen te waarborgen en de bedrijfsontwikkeling in een snel veranderende omgeving te stimuleren;
  • aandeel aan instromers in de land- en tuinbouwsector verhogen met aandacht voor een kwalitatieve opstart;
  • een klimaatslimme duurzame land- en tuinbouw versterken;
  • aandacht en zorg voor natuurlijke hulpbronnen, biodiversiteit en landschappen;
  • de open ruimte en het lokaal economische en maatschappelijk weefsel in de echte plattelandsgebieden versterken;
  • en drie horizontale elementen: innovatie – samenwerking - focus op echte landbouwer.

Pas als het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid op Europees vlak definitief vastligt, kunnen we het Vlaamse Strategisch Plan afwerken en laten goedkeuren door de Vlaamse Regering om het dan in het najaar van 2021 in te dienen bij de Europese Commissie. In 2022 onderhandelen we dan de goedkeuring van dit plan met de Europese Commissie, maar wordt ook de Vlaamse regelgeving gemaakt.

U merkt het … er ligt dus nog heel wat werk te wachten! Via de websites van het Departement Landbouw en Visserij (https://lv.vlaanderen.be) en het Vlaams Ruraal Netwerk (https://www.ruraalnetwerk.be) houden wij u zeker op de hoogte! 

Wil u nu al meer detailinformatie, herbekijk dan zeker de hoorzitting in de Commissie Landbouw van het Vlaams Parlement (28/10/2020).

Nog een uitsmijter: ondertussen loopt bij de Europese Commissie een publieke consultatie over een langetermijnvisie voor het platteland. Laat uw stem zeker horen en vul de online bevraging in (in het Nederlands). Dit kan nog tot 30 november 2020. Registratie via het ECAS-portaal is nodig, dit om onder andere duplicaten tegen te gaan!



  Nieuwsflash
 
Progression des surfaces PDT plantées Lees meer
 
 
April 2025 was zeer zonnig, zeer zacht en droog Lees meer
 
 
Geen enkele reden om de sociale bijdragen voor de zelfstandigen te verhogenLees meer
 
 
Werking van het team van gemachtigde faunabeheerders Lees meer
 
 
Gebruik van de pesticide glyfosaat Lees meer
 
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer