Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 07 okt 2020 12:40 

Ongelijk speelveld neonics


Het Franse parlement heeft dinsdag 6 oktober ingestemd met een tijdelijke vrijstelling voor neonicotinoïden. Nu derogatie een feit wordt bij de grootste bietenproducent ontstaat per definitie een ongelijk speelveld in de Europese Unie. Minister Schouten betreurt dat, maar wijkt vooralsnog niet af van haar standpunt.

Met een meerderheid van bijna 60% stemde het Franse parlement op 6 oktober vóór een tijdelijke herintroductie van de neonicotinoïden in de suikerbietenteelt. Van alle parlementsleden waren 313 vóór, 158 tegen en 56 onthielden zich van stemming. Het betekent dat er tot 1 juli 2023 in Frankrijk een vrijstelling zal gelden voor het gebruik van bietenzaad dat is gecoat met neonicotinoïden.

Enorme schade door vergelingsvirus
Sinds 2018 geldt een Europees verbod op het buitengebruik van neonicotinoïden. De EU-lidstaten kunnen er echter voor kiezen om een tijdelijke vrijstelling te verlenen. Vanwege de grote economische impact op de suikersector in Frankrijk, kwam landbouwminister Julien Denormandie deze zomer op de proppen met een dergelijk voorstel. Franse bietentelers lijden forse schade als gevolg van het vergelingsvirus met in de meest extreme gevallen opbrengstverliezen tot 80%.

Frankrijk is niet het enige land dat derogatie verleent voor het gebruik van neonicotinoïdehoudende middelen als coating op bietenzaad. Ook in Oostenrijk, België, Denemarken, Spanje, Finland, Kroatië, Litouwen, Polen, Roemenië en Slowakije geldt een tijdelijke vrijstelling. De situatie in Frankrijk heeft echter een grote impact op de markt, omdat Frankrijk de grootste producent van suikerbieten in Europa is. Niet gek dus dat dit besluit flink wat stof doet opwaaien.

Schouten houdt vast aan standpunt
De kwestie ligt vooral gevoelig in Nederland en Duitsland, waar bietenorganisaties en suikerproducenten vrezen voor een ongelijk speelveld. Royal Cosun vindt dat minister Carola Schouten het 'neonics-dossier' opnieuw moet bekijken, waarop Tweede Kamerlid Helma Lodders (VVD) Kamervragen over het onderwerp stelde. Eerder deze week kwam Schouten met haard antwoorden. Daaruit blijkt dat ze vooralsnog niet afwijkt van haar eerdere standpunt om vast te houden aan het geldende totaalverbod.

Schouten beaamt dat het verlenen van tijdelijke vrijstellingen op nationaal niveau zorgt voor een ongelijk speelveld in Europa. Daarom dient dit instrument volgens haar terughoudend te worden toegepast. "Ik vind het belangrijk dat de mogelijkheid voor een tijdelijke vrijstelling bestaat als er sprake is van een landbouwkundige noodsituatie en wanneer een veilig gebruik is aangetoond. Een gelijk speelveld is echter geen onderdeel van de afweging om een tijdelijke vrijstelling te verlenen."

Wetenschappelijk onderzoek
Op een eerder verzoek in 2018 vanuit de sector om neonicotinoïden tijdelijk toe te staan, werd door Schouten afwijzend gereageerd. Belangrijkste reden: een veilig gebruik van het middel zou niet mogelijk zijn. "Als een dergelijk verzoek opnieuw wordt ingediend, zal ik mij wederom laten adviseren door de NVWA en het Ctgb", laat Schouten weten. Aanvullende wetenschappelijke informatie dat een veilig gebruik aantoont, is daarbij volgens haar een vereiste.

 



  Nieuwsflash
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer