Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 26 sep 2020 12:28 

Van mest tot water


Op woensdag 16 september 2020 kwam de Werkgroep effluent voor de VCM-leden voor de eerste keer samen. Het doel van deze werkgroep is het aankaarten van de knelpunten die de recirculatie van waterige stromen binnen de mestverwerking bemoeilijken.

Tijdens de WG werd een algemene stand van zaken gegeven over reden van oprichting van de werkgroep, de huidige technieken en aanpak. Daarnaast werden enkele mogelijk toekomstige toepassingen aangekaart waarover uitgebreid werd gediscussieerd.

Een eerste onderwerp was het gebruik van andere stromen dan regenwater of water van drinkwaterkwaliteit voor het gebruik als waswater in luchtwassers. Centraal in deze topic was de nieuwe wetgeving die momenteel op tafel ligt bij het kabinet van de minister van Omgeving. In deze wetgeving zou er een lijst met luchtwassers staan waaruit landbouwers kunnen kiezen. Bij deze luchtwassers zou telkens vermeld staan welk waswater dient gebruikt te worden en wat het respectievelijke ammoniakverwijderingspercentage is. Constructeurs zouden via een specifiek meetprotocol andere stromen als waswater kunnen testen zodat deze na goedkeuring ook op de lijst kan komen. Dit creëert mogelijkheden voor hergebruik van waterige stromen uit de mestverwerking als waswater in zowel chemische als biologische luchtwassers. Onderzoek naar het ammoniakverwijderingspercentage en mogelijke risico’s voor dier en mens t.g.v. de verspreiding van pathogenen via aerosol is hier nog nodig. Daarnaast speelt de status van dierlijke mest van (gezuiverd) effluent nog een grote rol in dit verhaal. Het is immers zo dat, zolang een waterige stroom uit de mestverwerking als ‘dierlijk’ beschouwd wordt, het spuiwater uit de luchtwassers niet langer ‘andere mest’ (biologische luchtwassers) of ‘kunstmeststof’ (zure wasser) is, maar dierlijke mest blijft.

Een tweede topic was het gebruik van waterige stromen voor hergebruik op het bedrijf, zoals voor het kuisen van stallen of gebruik als proceswater. Hierbij moet voornamelijk het verschil aangeduid worden tussen laagwaardige (kuisen stallen) en hoogwaardige processen en handelingen (bv. kuisen melktank).

Een derde en laatste discussiegedeelte betrof het gebruik van water uit mest voor irrigatie en/of fertigatie. Op dit vlak zijn vooral opslag en logistiek, de dierlijke status van gezuiverd effluent en de aanwezigheid van zouten een knelpunt. Een toepassing van water met een kleine hoeveelheid aan nutriënten zou echter tot minder uitspoeling  van nitraat leiden, aangezien een gewas in droogtestress amper stikstof opneemt.

Er werd beslist om een samenvattende nota op te maken over waterrecuperatie uit mest met de stand van zaken, opportuniteiten, knelpunten, huidige projecten, te onderzoeken punten, mogelijke onderzoeksprogramma’s,… Er wordt ook teruggekoppeld met een ruimere groep dan enkel de VCM-leden om een bredere input en feedback over de knelpunten te kunnen verkrijgen, bijvoorbeeld via de Nutricycle Vlaanderen Werkgroep Nutriëntenrecuperatie Afvalwater, waar het thema waterrecuperatie ook aan bod komt.



  Nieuwsflash
 
Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen Lees meer
 
 
EU-lidstaten geven groen licht voor versoepelingen GLBLees meer
 
 
Pesticiden - Schadelijke gezondheidseffecten voor landbouwers Lees meer
 
 
Landbouwsites - Zonevreemde functiewijzigingen Lees meer
 
 
West-Vlaamse landbouwbedrijven - Stopzetting en opstartLees meer
 
 
2024 Beheerovereenkomst 3000 landbouwersLees meer
 
 
Nauwelijks aanvragen voor provinciale subsidies voor kustvaartuigen Lees meer
 
 
Lokale familiale landbouw wordt verdreven door Natuurpunt! Lees meer
 
 
Versoepelingen en administratieve vereenvoudigingen van het GLB in 2024 Lees meer
 
 
België haalt stemming over natuurherstelwet van agenda Lees meer
 
 
Toelating van Renure-meststoffen Lees meer
 
 
Planeet op rand van afgrond na warmste decennium ooitLees meer
 
 
Vlaamse peer verbazend sterk omringd door technologie Lees meer
 
 
Verhoogde kans op voetziekte in wintertarwe door natte najaar 2023Lees meer
 
 
Agristo nv: opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-checklist 2024 met extra driftreducerende technieken en doppen Lees meer
 
 
Vlaams Belang steunt juridische acties tegen goedgekeurd Ventilus-tracé Lees meer
 
 
Correct rekenen met dierlijke mest Lees meer
 
 
Plantenveredeling via nieuwe genomische technieken Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Webinars en studiedagen Landbouw&VisserijLees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer