Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 10 aug 2020 13:01 

Franse derogatie neonicotino´den voor suikerbieten


De Franse minister van Landbouw, Julien Denormandie, verleent bietentelers in het land derogatie voor het gebruik van gecoat zaaizaad met neonicotinoïden. Vanaf 2021 kunnen de telers voor 3 jaar weer insecticidegecoat zaad zaaien. Het Europees verbod heeft grote impact op de Franse suikersector.

Donderdag 6 augustus publiceerde het Franse landbouwministerie een brief waarin het kenbaar maakt derogatie te verlenen voor 3 seizoenen, startend in 2021. Het is een reactie op de roep van belangenbehartigers en suikerproducenten (zoals Cristal Union). Zij geven aan dat dit jaar de suikerproductie 600.000 tot 800.000 ton lager ligt als gevolg van het neonicsverbod dat sinds 2018 van kracht is. Door insectenschade ligt de suikeropbrengst per hectare 30% tot 50% lager. Vooral schade door de groene perzikluis is een probleem.

De Franse minister van Landbouw, Julien Denormandie, verleent bietentelers in het land derogatie voor het gebruik van gecoat zaaizaad met neonicotinoïden. Vanaf 2021 kunnen de telers voor 3 jaar weer insecticidegecoat zaad zaaien. Het Europees verbod heeft grote impact op de Franse suikersector.

Het is van vitaal belang dat Frankrijk zijn eigen bietenteelt beschermt, zo stellen de organisaties. Zo blijft het land onafhankelijk voor de productie van suiker en behoudt het 46.000 banen, die naar eigen zeggen door de suikersector worden gecreëerd. Het land telt 25.000 bietentelers en 21 fabrieken. Volgens minister Denormandie is het van groot belang nu derogatie te verlenen, omdat telers anders massaal stoppen met de bietenteelt in 2021.

Spuiten met neonicotinoïden blijft wel verboden, maar gecoat zaaizaad is straks wel toegestaan. Niet iedereen is blij met de te verlenen derogatie. Onder andere de vereniging van bijenhouders is fel tegen, net zoals sommige natuurorganisaties. Zij noemen het een stap terug in de tijd en catastrofaal voor bestuivers, zoals bijen.

De minister reageert hierop door te stellen dat deze maatregel nu nodig is. De komende jaren worden gebruikt om alternatieven voor neonics te ontwikkelen. Het ministerie maakt hiervoor €5 miljoen vrij. Een deel van het geld wordt gebruikt als compensatie aan telers die dit jaar met een opbrengstverlies te maken hebben. Het is nog niet duidelijk of het om een integrale ontheffing gaat of dat er strenge regels aan zijn gebonden. Onder meer in België is dit het geval, waardoor de ontheffing niet voor iedereen interessant is. Wel zegt de minister dat strenge controle plaats gaat vinden.

Denormandie rept niet over de koolzaadteelt, die ook gedecimeerd is in Europa als gevolg van de ban op neonics. Die ging al in 2014 in en zorgt ervoor dat vooral jonge koolzaadplanten worden opgegeten door de koolzaadglaskever. In Europa waren Frankrijk, Duitsland en Nederland voorstander voor het verbod op gecoat suikerbietenzaad. Nu 1 van deze pijlers wegvalt, is het de vraag of meer Europese landen volgen. Landbouwminister Carola Schouten leunt vooral sterk op de mening van haar Duitse collega Julia Klöckner. Ook in Nederland lijdt de bietenopbrengst onder luizenschade, die het vergelingsvirus veroorzaken, wat suikeropbrengst kost.

Het nieuws uit Frankrijk komt niet als een verrassing voor buurlanden. Tijdens een overleg tussen de Europese suikerketen (telers en industrie) met Europarlementariërs riep Denormandie op tot steun uit Brussel, of neonics terug.

Bericht Frankrijk

   Nieuwsflash
 
Definitieve bandingfactor project Agristo Wielsbeke - solarLees meer
 
 
Marc en Anja Bossuyt, pioniers van de korte keten Lees meer
 
 
Van mest tot water Lees meer
 
 
Advies besluit onbevaarbare waterlopen Lees meer
 
 
Wat als de buur te ver ploegt? Lees meer
 
 
Pladijs vis van het Jaar 2020 Lees meer
 
 
Sierteeltbestedingen lijden onder de coronacrisisLees meer
 
 
BFA schakelt met nieuw Charter versnelling hoger in duurzaamheidsambitieLees meer
 
 
Boerderij te koop Lees meer
 
 
Brede weersverzekeringen erkend voor premiesubsidie in 2021: nieuwkomer Vanbreda Risk and BenefitsLees meer
 
 
Droogte/hitte 2020 - VLM nitraatresidu: verslag onafhankelijk expert van tel voor bezwaarLees meer
 
 
Droogte en hitte 2020: in gang zetten procedure erkenning tot rampLees meer
 
 
Droogte 2020: regionale verschillen op kaartLees meer
 
 
Respecteer de hygiŰnische voorzorgsmaatregelen bij bezoek aan land- en tuinbouwbedrijven Lees meer
 
 
Nationaal Energie- en Klimaatplan 2021-2030: wat zal de klimaatverandering ons kosten?Lees meer
 
 
Suikercampagne start twee dagen laterLees meer
 
 
Covid 19 overbruggingsrechtLees meer
 
 
Socio-economische impact van klimaatverandering in BelgiŰLees meer