Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 07 aug 2020 10:39 

Verse groenten, fruit en vlees duurder na Corona


Verse groenten plus 16 procent, fruit plus 8 procent, vlees plus 3 procent. Eten is, volgens recente cijfers van het Prijzenobservatorium en van Statbel, in het tweede kwartaal van dit jaar duurder geworden. Maar dat is niet alleen de schuld van corona.

Vooral de voedselprijzen zijn het afgelopen kwartaal sterk gestegen: gemiddeld 3,2 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Die stijging is grotere dan andere jaren. Maar niet alle voedingsproducten stijgen even sterk.

De stijging is het sterkst bij de verse niet-bereide producten. In het tweede kwartaal van dit jaar betaalde je daarvoor gemiddeld 6,1 procent meer dan in april, mei en juni van vorig jaar. De rest van de voeding stijgt maar 2,1 procent.

De prijsstijging is het sterkst bij verse groenten (plus 16 procent) en bij fruit (plus 8,4 procent).

De BB licht deze evolutie toe. “Vooral de hitte en dus de droogte van vorige zomer speelt hierin een cruciale rol. De fruitoogst leed daar onder, met minder opbrengst. Hetzelfde met de groenten vorig jaar. Door de mindere opbrengst van het pootgoed (jonge plantjes om bij te planten, voor kool en sla bijvoorbeeld) gingen ook die prijzen omhoog.”

“Maar er speelt nog iets anders. De prijzen van veel groenten hadden het jaar voordien een immense klap gekregen. Toen waren de klimatologische omstandigheden bijna ideaal, waardoor de oogst in zowel Spanje als Vlaanderen super goed was. Dat leidde toen tot een overaanbod van onder andere tomaten, waardoor die prijs kelderde. Als er dan het jaar nadien plots schaarste is, leidt tot een hele scherpe prijsstijging.”

Ook de prijzen van vissen en schaaldieren stijgen gemiddeld 6,7 procent. Dat stelt Statbel vast uit de cijferanalyse van juli. “ Vooral de prijsstijgingen voor garnalen als gevolg van een tekort aan gepelde grijze garnalen door coronomaatregelen in Marokko is opvallend.”

Zeeuwse mosselen zijn dit jaar een vijfde duurder dan vorige jaren. Ook hier zou corona spelen. Door de sociale distancing en de bubbels zien restaurants minder klanten, dus krijgen mosselmannen van daar minder bestellingen. Dat verlies trachten ze te compenseren door een hogere prijs voor de particuliere consumenten.

Ook vlees werd 3,1 procent duurder. Vooral varkensvlees. Dat heeft niets met corona te maken. “Hier speelt de Afrikaanse varkenspest in China zeer sterk”, zegt de BB. “Door de uitbraak van de pest was er veel vraag van China naar Europees varkensvlees. België mag door de aanwezigheid van Afrikaanse varkenspest bij wilde everzwijnen in het zuiden van het land geen varkensvlees naar China uitvoeren, maar vulde wel de gaten in andere Europese landen.”



  Nieuwsflash
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer