Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 07 aug 2020 10:39 

Verse groenten, fruit en vlees duurder na Corona


Verse groenten plus 16 procent, fruit plus 8 procent, vlees plus 3 procent. Eten is, volgens recente cijfers van het Prijzenobservatorium en van Statbel, in het tweede kwartaal van dit jaar duurder geworden. Maar dat is niet alleen de schuld van corona.

Vooral de voedselprijzen zijn het afgelopen kwartaal sterk gestegen: gemiddeld 3,2 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Die stijging is grotere dan andere jaren. Maar niet alle voedingsproducten stijgen even sterk.

De stijging is het sterkst bij de verse niet-bereide producten. In het tweede kwartaal van dit jaar betaalde je daarvoor gemiddeld 6,1 procent meer dan in april, mei en juni van vorig jaar. De rest van de voeding stijgt maar 2,1 procent.

De prijsstijging is het sterkst bij verse groenten (plus 16 procent) en bij fruit (plus 8,4 procent).

De BB licht deze evolutie toe. “Vooral de hitte en dus de droogte van vorige zomer speelt hierin een cruciale rol. De fruitoogst leed daar onder, met minder opbrengst. Hetzelfde met de groenten vorig jaar. Door de mindere opbrengst van het pootgoed (jonge plantjes om bij te planten, voor kool en sla bijvoorbeeld) gingen ook die prijzen omhoog.”

“Maar er speelt nog iets anders. De prijzen van veel groenten hadden het jaar voordien een immense klap gekregen. Toen waren de klimatologische omstandigheden bijna ideaal, waardoor de oogst in zowel Spanje als Vlaanderen super goed was. Dat leidde toen tot een overaanbod van onder andere tomaten, waardoor die prijs kelderde. Als er dan het jaar nadien plots schaarste is, leidt tot een hele scherpe prijsstijging.”

Ook de prijzen van vissen en schaaldieren stijgen gemiddeld 6,7 procent. Dat stelt Statbel vast uit de cijferanalyse van juli. “ Vooral de prijsstijgingen voor garnalen als gevolg van een tekort aan gepelde grijze garnalen door coronomaatregelen in Marokko is opvallend.”

Zeeuwse mosselen zijn dit jaar een vijfde duurder dan vorige jaren. Ook hier zou corona spelen. Door de sociale distancing en de bubbels zien restaurants minder klanten, dus krijgen mosselmannen van daar minder bestellingen. Dat verlies trachten ze te compenseren door een hogere prijs voor de particuliere consumenten.

Ook vlees werd 3,1 procent duurder. Vooral varkensvlees. Dat heeft niets met corona te maken. “Hier speelt de Afrikaanse varkenspest in China zeer sterk”, zegt de BB. “Door de uitbraak van de pest was er veel vraag van China naar Europees varkensvlees. België mag door de aanwezigheid van Afrikaanse varkenspest bij wilde everzwijnen in het zuiden van het land geen varkensvlees naar China uitvoeren, maar vulde wel de gaten in andere Europese landen.”  Nieuwsflash
 
Definitieve bandingfactor project Agristo Wielsbeke - solarLees meer
 
 
Marc en Anja Bossuyt, pioniers van de korte keten Lees meer
 
 
Van mest tot water Lees meer
 
 
Advies besluit onbevaarbare waterlopen Lees meer
 
 
Wat als de buur te ver ploegt? Lees meer
 
 
Pladijs vis van het Jaar 2020 Lees meer
 
 
Sierteeltbestedingen lijden onder de coronacrisisLees meer
 
 
BFA schakelt met nieuw Charter versnelling hoger in duurzaamheidsambitieLees meer
 
 
Boerderij te koop Lees meer
 
 
Brede weersverzekeringen erkend voor premiesubsidie in 2021: nieuwkomer Vanbreda Risk and BenefitsLees meer
 
 
Droogte/hitte 2020 - VLM nitraatresidu: verslag onafhankelijk expert van tel voor bezwaarLees meer
 
 
Droogte en hitte 2020: in gang zetten procedure erkenning tot rampLees meer
 
 
Droogte 2020: regionale verschillen op kaartLees meer
 
 
Respecteer de hygiŽnische voorzorgsmaatregelen bij bezoek aan land- en tuinbouwbedrijven Lees meer
 
 
Nationaal Energie- en Klimaatplan 2021-2030: wat zal de klimaatverandering ons kosten?Lees meer
 
 
Suikercampagne start twee dagen laterLees meer
 
 
Covid 19 overbruggingsrechtLees meer
 
 
Socio-economische impact van klimaatverandering in BelgiŽLees meer