Op 4 jaar tijd kende de productie van melkerijboter een stijging van 41%. Er worden ook 19% meer verse zuivelproducten geproduceerd, met yoghurt als sterkste stijger (33%). Ook geitenkaas is aan een sterke opmars bezig (93%), al is het productieaandeel van geitenkaas in België, met 10.000 ton, vrij klein. Bij de consumptiemelk wordt halfvolle melk het meest geproduceerd, al daalt de productie daar met 18% sinds 2015. Het is vooral de stijging volle melk (23%) die opvalt de afgelopen 4 jaar.
Consumptiemelk blijft grootste productiecategorie
In 2019 bedraagt de totale productie van consumptiemelk (chocomelk en vitamineerde melk inbegrepen) 856 miljoen liter. Dat is iets minder (-5%) dan 4 jaar geleden. Vooral de productie van halfvolle melk (-18%) en karnemelk (-13%) daalt tegenover 2015, terwijl die van volle melk stijgt met 23%. Bij de melkdranken blijft de productie van chocolademelk de afgelopen 4 jaar min of meer stabiel (+1%), en werd 10% meer melk met vitamines geproduceerd.
Voor meer informatie: https://statbel.fgov.be/nl/themas/landbouw-visserij/zuivelstatistieken