Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 20 mei 2020 17:21 

Ik wil innoveren, waar kan ik terecht?


Misschien heeft de coronacrisis ervoor gezorgd dat u uw bedrijfsvoering moest aanpassen. Of kijkt u in de toekomst om meer in te zetten op innovatie of korte keten?

Kijk dan zeker eens bij het VLIF voor de financiering en bij het steunpunt Korte Keten voor advies. Maar misschien was u al bezig met een idee dat nu plots brandend actueel geworden is. Zoals het project Autofruit: Robotisering van de fruitoogst om het tekort aan seizoensarbeiders op te vangen. Daar maken de onderzoekers werk van met steun van EFRO.

Denken op termijn

Corona creëert naast zorgen namelijk ook kansen: misschien kwam u op een innovatief idee dat uw bedrijf op langere termijn vooruit helpt. Want creatief nadenken over uw teelt of dieren, over een logistieke uitdaging, over de structuur van uw bedrijf, dat helpt u niet alleen in tijden van crisis. Door innovatie kunt u zich beter wapenen tegen onvoorziene omstandigheden, kosten besparen of misschien maakt het uw werk gewoon minder zwaar. En bovendien, voor vele formats biedt de Vlaamse overheid ondersteuning.

Technologie of  …?

Bij innoveren denkt u meteen aan technologie. Terecht. Uit de oproep van 2018 kwamen verschillende demonstratieprojecten die de mogelijkheden van data en digitalisering in de land- en tuinbouw tonen. Maar ook de oproep van 2019 leverde een reeks veelbelovende projecten op rond andere thema’s. Die staan nu in de startblokken. Lees de samenvatting van de projecten op onze site.

Maar innovatie staat niet per se gelijk aan technologie. Misschien overweegt u uw eerste stap naar een boslandbouwsysteem? Andere bedrijven doen dat ook en onderzoeken nu de mogelijkheden van agroforestry met Europese steun. Lees het verhaal van François Ongenaert en van de familie Avermaet-Es (bron verhalen Vlaams Ruraal Netwerk).
Bekijkt u het van een andere kant en wilt u uw bedrijfstructuur onder de loep nemen, nadenken over het energieverbruik of de arbeidsveiligheid op uw bedrijf? Ook dat kan innovatie inhouden, waarvoor u bovendien steun kunt krijgen. Vraag een audit aan via Kratos, raad op maat.

Samen innoveren

Nadenken over nieuwe ideeën hoeft trouwens niet alleen, dat kan samen met andere landbouwers, of met steun van het (praktijk)onderzoek. We vermeldden al de demonstratieprojecten, maar u kunt ook meestappen in een EIP-Operationele Groep, om samen met anderen naar oplossingen voor uw praktische vraagstukken te zoeken. EIP staat voor Europees Partnerschap voor Innovatie.

En verder …

Hebt u een innovatief idee dat niet in de investeringslijst van het VLIF staat? Dan is er ook de VLIF-innovatiesteun, een maatregel die pure innovatie in de land- en tuinbouw wil stimuleren. De volgende oproep komt er vermoedelijk begin volgend jaar, dus u hebt nog even de tijd om over uw idee na te denken.

Maar ook andere instanties bieden advies en financiering, die hebben we voor u gebundeld in onze Subsidiewijzer.
Mogelijkheden genoeg dus! Nog vragen? Aarzel zeker niet om ons te contacteren.  Nieuwsflash
 
EIP: oproep projecten met aandacht voor circulaire economie en economische relance na corona Lees meer
 
 
Europese innovatie partnerschappen: oproep voor operationele groepenLees meer
 
 
Vlaamse regering verlaagt steun voor nieuwe biogasprojecten besluit Lees meer
 
 
Stemming hervorming GLB moet in oktober plaatsvinden Lees meer
 
 
Kustgebied kwetsbaar voor klimaatverandering Lees meer
 
 
Windmolenprojecten - Behandeling beroepsprocedures Lees meer
 
 
Hogescholen - Landbouwgerichte opleidingen Lees meer
 
 
Dringend gezocht: mannelijke hopplanten Lees meer
 
 
Leden van de Raad voor het kwekersrecht Lees meer
 
 
Vragen over exportsteun voor de landbouwsector Lees meer
 
 
Bestrijdingsmaatregelen tegen de wortelknobbelaaltjes Meloidogyne chitwoodi en M. fallax Lees meer
 
 
Rampenfonds vanaf 2020Lees meer