Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 12 mei 2020 14:28 

Afrikaanse varkenspest: toekomstige heropening van de export van varkensvlees naar derde landen


Het is iets meer dan anderhalf jaar geleden dat het virus van Afrikaanse varkenspest (AVP) werd aangetroffen bij everzwijnen in het zuiden van ons land. België is trots dat het dankzij alle inspanningen erin, van de Waals Gewest in het bijzonder, geslaagd is om de ziekte bij de in het wild levende dieren in te dammen en daarna te verminderen.

België is trots dat het dankzij alle inspanningen erin, van de Waals Gewest in het bijzonder, geslaagd is om de ziekte bij de in het wild levende dieren in te dammen en daarna te verminderen. Sinds ruim 8 maanden werden slechts 6 gevallen van positieve oude beenderen ontdekt! http://www.favv-afsca.fgov.be/avp/publicaties/pers/_documents/2020-03-09_CP-PPA--etat-des-lieux-au-2-mars-2020_NL.pdf

Bovendien zijn onze varkensbedrijven steeds volledig vrij van het virus gebleven, waardoor onze AVP-vrije status bij gedomesticeerde varkens behouden blijft.

Het FAVV is zich bewust van de moeilijkheden waarmee de varkenssector te kampen heeft gehad na de insleep van het virus in ons land en het verlies van de AVP-vrije status bij alle varkensachtigen (status voor gedomesticeerde varkens en wilde everzwijnen). Rekening houdend met de zeer gunstige evolutie van de situatie denken wij eraan om in het najaar 2020 bij de OIE een aanvraag in te dienen om deze status terug te krijgen (behoudens nieuwe ontwikkelingen), we zijn eraan begonnen.

Dit herstel zou immers een mogelijke heropening van bepaalde markten voor de uitvoer van varkens naar derde landen kunnen vergemakkelijken.

Ook om deze onderhandelingen te vergemakkelijken, zoals gevraagd door sommige derde landen, zal er vanaf het begin van deze maand tot september van dit jaar een actief toezicht worden uitgevoerd bij de gedomesticeerde varkens. Dit is een aanvulling op het passief toezicht (de systematische monsternemingen wanneer een ziekte in een groep varkens wordt vastgesteld) dat al sinds het begin van de crisis in onze bedrijven wordt uitgevoerd.

Concreet: dit nieuwe toezicht zal worden uitgevoerd door middel van aanvullende analyses op ca. 10.000 monsters die reeds door de dierenartsen worden genomen in het kader van het toezicht op de ziekte van Aujeszky. Op die manier hoeven de dierenartsen geen bijkomende monsters te nemen of bijkomende stappen te ondernemen. De kosten van de analyses zijn volledig ten laste van het FAVV. Er wordt aan herinnerd dat de bloedmonsters voor het toezicht op de ziekte van Aujeszky op een optimale manier moeten genomen worden. D.w.z. dat men volledig gevulde en individueel geïdentificeerde bloedbuisjes aan de laboratoria moet afleveren, om zo een voldoende hoeveelheid voor alle tests en een goede traceerbaarheid te garanderen.

Opgelet : de monsters die genomen worden in het kader van Aujeszky (= bij gezonde dieren) staan VOLLEDIG LOS van de monsters die genomen moeten worden in kader van de verhoogde waakzaamheid voor AVP (=zieke dieren). Indien er toevallig tijdens éénzelfde bedrijfsbezoek monsters genomen worden voor de ziekte van Aujeszky en AVP verhoogde waakzaamheid dan dienen deze als aparte monsters ingestuurd te worden.

Ook voor de varkenshouders zijn er geen extra kosten of werk. De bedrijven werden geselecteerd om een representatief beeld van het hele land te krijgen, maar ook rekening houdend met de nabijheid van sommige bedrijven bij de plaats van de uitbraak van AVP bij de in het wild levende dieren en andere risicofactoren voor de insleep van het virus.

Voor deze voorgeselecteerde bedrijven zal het analyseresultaat m.b.t. AVP dus ook vermeld zijn op het gebruikelijke verslag van de labo-analyses.



  Nieuwsflash
 
Versoepeling boetesysteem Mestbank Lees meer
 
 
Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen Lees meer
 
 
EU-lidstaten geven groen licht voor versoepelingen GLBLees meer
 
 
Pesticiden - Schadelijke gezondheidseffecten voor landbouwers Lees meer
 
 
Landbouwsites - Zonevreemde functiewijzigingen Lees meer
 
 
West-Vlaamse landbouwbedrijven - Stopzetting en opstartLees meer
 
 
2024 Beheerovereenkomst 3000 landbouwersLees meer
 
 
Nauwelijks aanvragen voor provinciale subsidies voor kustvaartuigen Lees meer
 
 
Lokale familiale landbouw wordt verdreven door Natuurpunt! Lees meer
 
 
Versoepelingen en administratieve vereenvoudigingen van het GLB in 2024 Lees meer
 
 
België haalt stemming over natuurherstelwet van agenda Lees meer
 
 
Toelating van Renure-meststoffen Lees meer
 
 
Planeet op rand van afgrond na warmste decennium ooitLees meer
 
 
Vlaamse peer verbazend sterk omringd door technologie Lees meer
 
 
Verhoogde kans op voetziekte in wintertarwe door natte najaar 2023Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-checklist 2024 met extra driftreducerende technieken en doppen Lees meer
 
 
Vlaams Belang steunt juridische acties tegen goedgekeurd Ventilus-tracé Lees meer
 
 
Correct rekenen met dierlijke mest Lees meer
 
 
Plantenveredeling via nieuwe genomische technieken Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer