Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 03 mei 2020 11:31 

Corona crisis: aardappelprijs voor boer historisch laag: 1 euro/100 kg


De coronacrisis zorgt er voor dat de aardappelprijs volledig in elkaar is gezakt. Aardappelen zijn zo goed als niets meer waard. De prijs voor 100 kilogram is ineengestort naar één euro: nooit gezien laag.

LEES: Corona crisis hakt diep in op aardappelsector

Normaal zijn vrije aardappelen iets duurder dan contractaardappelen. Voor de coronacrisis gingen ze weg aan ongeveer 20 euro per honderd kilogram. Het was de bedoeling dat die vrije aardappelen rond deze periode op de markt zouden gebracht worden, maar de vraag is als gevolg van de coronacrisis volledig weggevallen. Het gaat immers om frietaardappelen, maar door het verplicht sluiten van de horeca en het wegvallen van de zomerfestivals, sportwedstrijden en evenementen zullen veel minder frietjes worden gegeten.

Eet meer friet en eet patat van eigen land!

De landbouworganisaties roepen supermarkten en consumenten op lokale producten te kopen en zo de landbouwsector in deze moeilijke tijden te steunen. “We doen een oproep aan de Belgische consumenten die graag hun eigen boeren willen steunen. Ga dus de boer op en koop rechtstreeks aardappelen op de hoeve bij de boer”, roept ABS op. Volgens de landbouworganisatie zijn verscheidene supermarktketens al overgeschakeld naar buitenlandse vroege aardappelen. “Hiermee zijn onze landbouwers echt niet geholpen”.

Romain Cools (Belgapom) riep de Belgen eerder al op om hun steentje bij te dragen aan het wegwerken van het aardappeloverschot door nu twee keer per week frietjes te eten, in plaats van één keer. Daarover zal binnenkort een campagne starten met de supermarkten en de organisatie Too Good To Go.

De Belgische aardappelverwerkers schenken nu bovendien tot einde mei elke week 25 ton aardappelen aan de voedselbanken. De landbouwers worden vergoed voor hun producten, omdat zij een overeenkomst voor afname hadden met de verwerkers. Die schenken de aardappelen, maar worden door Vlaanderen wel vergoed voor het wassen en verpakken.

Belgapom becijferde eerder al dat naar schatting 1 miljoen ton aardappelen onverkoopbaar zou zijn door de crisis.

Allemaal goed en wel maar daarmee is de teler helemaal niet vergoed!

Alternatieve afzet

LEES

Nederland compenseert (deels) telers

Voor het overschot aan (1 miljoen ton) frietaardappelen in Nederland trekt de overheid aldaar 50 miljoen euro uit. Dat betekent een compensatie van 5 cent/kg. Dit dekt ongeveer een derde van de kosten bij de telers, maar hier zijn toch al concrete plannen voor een financiële vergoeding.

LEES

Europa dient uit zijn kot te komen

Landbouworganisaties rekenen ook op Europa en verwacht dat met één stem wordt gesproken, voordat de verschillende lidstaten ieder voor zich maatregelen gaan nemen en de concurrentie nog scherper wordt. Maar voorlopig blijft het té stil in Europa.

Telers en industrie schreeuwen om een vergoeding.

Minister Crevits benadrukte in de digitale Landbouwcommissie van het Vlaams Parlement deze week nog hier aan een oplossing te zullen werken, samen met haar Vlaamse, federale en Waalse collega's Demir, Borsus, Ducarme en ook met Europarlementariër Hilde Vautmans.

Ondanks de maatregelen die worden genomen, schat de noodlijdende Belgische aardappelsector het verlies door de coronacrisis op 125 miljoen euro. Er liggen vandaag in ons land nog circa 540.000 ton vrije aardappelen in stock. Ook dat deelde Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) woensdagmorgen mee. “Ons land is ideaal voor de teelt van aardappelen. We mogen het kind niet met het badwater weggooien.”

Sofie Scherpereel - Landbouwexpert



  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Verlening opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke aan Agristo Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer