Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 30 apr 2020 15:14 

Welke alternatieve afzet voor aardappeloverschot?


Belpotato.be, de Belgische Brancheorganisatie Aardappelen, heeft de afgelopen weken niet nagelaten om te communiceren over hoe de huidige corona-crisis een zeer zware impact heeft op de aardappelsector door de volatiliteit en het wegvallen van heel wat afzetmarkten.

De Belgische verwerkers stellen alles in het werk om de gecontracteerde aardappelen af te nemen. We hopen dat alle buitenlandse verwerkers die Belgische aardappelen gecontracteerd hebben dezelfde verantwoordelijkheid zullen tonen. Voor de vrije aardappelen lijkt op vandaag de verwerking tot humane voeding zeer onwaarschijnlijk.

Belpotato.be ijvert voor een aanpak volgens de cascade van waardenbehoud. Dat betekent dat er eerst gekeken wordt of er toch geen bestemming van menselijke consumptie (food) van de aardappelen kan gevonden worden. Concreet gaat het dan om export of schenking aan voedselbanken. Verwerking tot zetmeel zou ook een oplossing kunnen zijn, maar de capaciteit voor verwerking tot zetmeel is in ons land zeer beperkt. Het aardappeloverschot is op vandaag dermate groot dat deze bestemmingen de probleemsituatie niet kunnen oplossen.

Een stapje lager in het waardenbehoud is de bestemming tot dierenvoeder (feed). We zijn ondertussen eind april en de weidegang beperkt de hoeveelheid aardappelen die naar de veestapel kan. Belangrijk bij vervoederen is dat de aardappelen proper zijn : vrij van grond en stenen. Wie aardappelen in zijn geheel wil vervoederen, dient voorzichtig te zijn : koeien die dit niet kennen durven zich wel eens verslikken in aardappelen die nog heel zijn.

Voor een langere bewaring kunnen aardappelen ingekuild worden. Er is hiermee weinig ervaring in de sector. Toch lijkt het goed te werken op de plaatsen waar het reeds geprobeerd werd. Het vochtgehalte van de inkuilpartner – doorgaans gras – is een belangrijke factor : niet te droog zodat het inkuilproces goed op gang komt en niet te nat om sapverliezen te voorkomen. Idealiter kunnen de aardappelen ingekuild worden met maïs. Door de zuurheid gaan de aardappelen minder snel rotten. Herinkuilen van maïs is evenwel op dit ogenblik van het jaar een minpunt. Altijd belangrijk bij het inkuilen is om een voldoende dikke bodemlaag van inkuilpartner te voorzien sapverliezen op te vangen. 

Bij melkkoeien moet er eerst bekeken worden of aardappelen wel in het rantsoen passen. Bij een tekort aan maïszetmeel kunnen aardappelen een goede vervanger zijn. Indien het zetmeelgehalte reeds op peil is in het rantsoen, is de kans op vervetting toch een aandachtspunt. Momenteel is de voordroogperiode volop aan de gang. Een lasagnesilo gras/aardappelen is een interessante opportuniteit. In een graskuil kan vlot 100 ton gewassen aardappelen vermengd worden. Straks is er door de nieuwe droogte misschien terug een tekort aan ruwvoeder voor de melkveebedrijven en kunnen aardappelen best interessant zijn. Er is bovendien ook minder aardappelpuree ter beschikking.

Nog lager in de cascade van waardenbehoud is de transformatie van aardappelen tot energie (green energy). Aardappelen zijn geen geschikt uitgangsmateriaal voor de omzetting tot bio-ethanol door een te laag drogestofgehalte. Ook voor vergisting is het lage drogestofgehalte geen voordeel. Toch kunnen aardappelen wel gebruikt worden in een biovergister. De hoeveelheden aardappelen zijn op vandaag echter te groot om door de biovergisters verwerkt te worden gezien hun beperkte vergunde capaciteit. Belpotato.be gaat momenteel na of daar iets kan aan gedaan worden. Aardappelen zouden eventueel kunnen ingekuild worden om geleidelijk in biovergisters verwerkt te worden.

De allerlaagste trap in de cascade van waardenbehoud is het storten van aardappelen op het land. Dat mag niet zomaar. Daar is een grondstoffenverklaring voor nodig. Om dit dossier rond te krijgen wordt veel onderbouwing gevraagd. Naast de nutriëntensamenstelling en eventuele aanwezigheden van pesticidenresiduen, moet er zeker ook aangetoond worden dat alle bovenstaande alternatieve pistes ofwel volledige gebruikt worden ofwel uitgesloten zijn. Ook met dit dossier is Belpotato.be momenteel aan de slag.



  Nieuwsflash
 
Bestrijden van voedselverspilling Lees meer
 
 
Werking van het team van gemachtigde faunabeheerders Lees meer
 
 
Gebruik van de pesticide glyfosaat Lees meer
 
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer
 
 
Waterbeleid Vlaanderen: droogte, overtromingsgevoelige gebieden, Lees meer
 
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer
 
 
15 nieuwe Bib Gourmand restaurants in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2025Lees meer
 
 
Leden vakjury PotatoEurope 2025 Innovation Award bekend Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag nadert snel Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017 Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer