Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 04 apr 2020 04:06 

Corona crisis: voedselprijzen dalen wereldwijd


De wereldwijde voedselprijzen namen vorige maand een stevige duik, volgens het voedselagentschap van de Verenigde Naties (FAO). Vooral de suikerprijs is in vrije val.

De voedselprijsindex van het VN-agentschap meet maandelijkse veranderingen van een korf met basisproducten, zoals granen, olierijke zaden, zuivel, vlees en suiker. Die stond maar liefst 4,3 procent lager dan in februari. Stabiele voedselprijzen zijn nochtans cruciaal om de globale voedselvoorziening te verzekeren, waarschuwt de topman van de VN-organisatie.

Wie de lege rekken in de supermarkt ziet zal het verbazen, maar de oorzaak van de prijsval moeten we zoeken langs de vraagzijde. ‘De prijsdalingen worden grotendeels veroorzaakt door vraagfactoren, niet door het aanbod’, volgens Abdolreza Abbassian, de hoofdeconoom van de FAO. ‘En de vraagfactoren worden beïnvloed door steeds slechter wordende economische vooruitzichten.’

Thuis minder suiker

Vooral de suikerprijs ging in vrije val, met een daling van 19 procent tegenover een maand eerder. Een reden daarvoor is dat er minder buitenshuis geconsumeerd wordt, door de strenge isolatiemaatregelen die veel landen opleggen. Blijkbaar heeft een sedentaire levensstijl een suikerarm dieet tot gevolg.

Maar ook de prijzenoorlog op de oliemarkt beïnvloedt de voedselprijzen. ‘De olieprijzen zijn de afgelopen maand met meer dan de helft gedaald. Dat heeft een grote neerwaartse impact op biobrandstoffen, die een belangrijke vraagbron zijn op de markten voor suiker en plantaardige oliën’, aldus FAO-analist Peter Thoenes. Suiker is namelijk een belangrijke grondstof voor biofuels zoals ethanol.

Impact op voedselzekerheid

Vorige week op de (digitale) G20-top, de vergadering van de 20 grootste economieën, waarschuwde de topman van VN-voedselagentschap voor zulke schommelende voedselprijzen: ‘Het is cruciaal dat waardeketens in de voedselsector niet verstoord worden, zodat de productie en beschikbaarheid van gezond voedsel voor iedereen verzekerd is’, zei Qu Dongyu

Hij verwees naar de voedselprijscrisis van 2007-2008. Door onzekerheid op internationale markten voerden veel landen toen exportbeperkingen op, en anderen begonnen agressief voedsel in te voeren. De schommelingen in voedselprijzen zorgden er voor dat ontwikkelingslanden die voedsel moeten invoeren destijds tekorten hadden.

‘We moeten ervoor zorgen dat de handel in de landbouw blijft draaien, zodat het blijft bijdragen aan de wereldwijde voedselzekerheid’, voegde Qu er nog aan toe.



  Nieuwsflash
 
Dalende waterpeilen en lage grondwaterstanden door droge meiLees meer
 
 
Toekomst van de beuk in Vlaanderen Lees meer
 
 
Mogelijke implicaties van het Nederlandse 'geurvonnis' op het Vlaams StikstofbeleidLees meer
 
 
NatuurherstelwetLees meer
 
 
PFAS-beleid in de Vlaamse visienota voor de EU Lees meer
 
 
Toenemende druk op de groenteteeltsectorLees meer
 
 
Vereenvoudigingspakket voor het GLBLees meer
 
 
Beleidsinitiatieven voor de sierteelt Lees meer
 
 
Ter beschikking stellen van gezuiverd afvalwater aan land- en tuinbouwLees meer
 
 
Droogte bedreigt tot 15 procent van productie in eurozoneLees meer
 
 
Over het toekomstige Europese landbouwbudget en de toekomstperspectieven voor Vlaamse boerenLees meer
 
 
Klimaatbestendige landbouw Lees meer
 
 
een evenwichtige positie voor de landbouwer in de keten Lees meer
 
 
Verplichte tussentijdse stikstofreductie bij rundveehouders Lees meer
 
 
Graslanden cruciaal in bodemkoolstofverhaal Lees meer
 
 
PAC-on-web in Wallonië opnieuw opengesteld Lees meer
 
 
Droogte 2025: voedingsbedrijven en landbouwers slaan handen in elkaar Lees meer