Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 18 mrt 2020 10:06 

Wilmès II pakt Corona kordaat aan


We leven in ongewone tijden. Het coronavirus verspreidt zich verder en dat heeft een grote impact op onze volksgezondheid, onze economie en zelfs op onze manier van leven. Het is belangrijk dat we allemaal strikt de richtlijnen van de overheden opvolgen en goed voor mekaar zorgen.

In deze context is de federale regeringsvorming onder de hoede van de koninklijke opdrachthouders Patrick Dewael en Sabine Laruelle afgelopen weekend in een stroomversnelling terechtgekomen. Zondag sloten de koninklijke opdrachthouders een groot akkoord met tien partijen, waaronder ook onze partij.

Gisteren hebben premier Wilmès en haar regering de eed afgelegd bij de Koning. De Eerste Minister heeft een regeerverklaring uitgesproken in de Kamer. Morgen volgt de bespreking en de stemming in het parlement.

De regering-Wilmès II bestaat uit dezelfde drie partijen als de regering in lopende zaken: Open Vld, MR en CD&V. Onze ministers Alexander De Croo, Maggie De Block en Philippe De Backer blijven op post. In het midden van de storm verander je niet van kapiteins, maar moet je hen verder laten werken om de impact van het virus te bestrijden. De regering-Wilmès II is een minderheidsregering, die de steun krijgt van zes partijen uit de oppositie: PS, sp.a, Ecolo, Groen, cdH en Défi. In totaal betekent dit een parlementaire steun van 95 zetels op 150.

Deze regering heeft één grote opdracht: het bestrijden van het coronavirus in de brede betekenis: niet alleen het beschermen van onze gezondheid, maar ook van onze economie, ondernemingen, zelfstandigen en jobs.

De regering vraagt daarvoor bijzondere machten aan het parlement. Dat is nodig om in deze crisis snel en doortastend te kunnen optreden. Omwille van de zware democratische impact, zijn deze volmachten beperkt in de tijd (3 tot 6 maanden). Naast de partijen die hebben aangekondigd de regering te zullen steunen, heeft ook N-VA laten weten de bijzondere machten te zullen stemmen.

Voor de overige beleidsdomeinen, die niets met de bestrijding van de coronacrisis te maken hebben, zal deze regering handelen alsof ze in lopende zaken is. Juridisch heeft ze volheid van bevoegdheid, maar in de feiten engageert ze zich om zich alleen maar bezig te houden met de aanpak van de coronacrisis. Omdat de regering-Wilmès II het vertrouwen heeft gevraagd van het parlement, en dus volheid van bevoegdheid heeft, kan het parlement ook een normale democratische controle uitoefenen. Naast interpellaties, is het ook op elk moment mogelijk een motie van wantrouwen in te dienen als de regering haar boekje te buiten zou gaan. Dat is niet mogelijk in lopende zaken. De maatregelen die de regering zal nemen, zullen bovendien regelmatig besproken worden met de democratische partijen die de bijzondere machten steunen. Na het verstrijken van de periode van bijzondere machten, engageert de regering zich om zélf opnieuw het vertrouwen te vragen aan de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Samengevat: deze regering is beperkt in haar opdracht en in de tijd, maar heeft ze wél alle wapens om de coronacrisis te lijf te gaan. Bovendien zijn er checks and balances en is een brede nationale coalitie van verschillende democratische partijen betrokken, ook al zitten ze in de oppositie.

Gezien deze uitzonderlijke omstandigheden, en in het bijzonder het verbod van de Nationale Veiligheidsraad op grote samenkomsten en de sense of urgency om deze regering snel in het zadel te helpen, was het helaas onmogelijk om een ledencongres te organiseren om de toetreding tot deze regering goed te keuren. Dit is nochtans voorzien in onze statuten. In normale omstandigheden zouden we dit uiteraard georganiseerd hebben zodat u uw akkoord kon geven en toelichting kon krijgen. Maar nood breekt wet. En we maken momenteel ongeziene tijden van grote nood mee. Nooit eerder sinds de Tweede Wereldoorlog waren zo’n ingrijpende maatregelen nodig om onze burgers te beschermen.

Uiteraard doen we ons best om u zo goed mogelijk in te lichten en zijn we steeds ter beschikking als er vragen zijn. Als deze moeilijke periode voor ons land en haar inwoners voorbij is, krijgen we vast en zeker samen de kans om de politieke situatie en aanpak te bespreken. Maar op dit moment rekenen we op uw begrip en verantwoordelijkheid, net zoals u op ons kan rekenen.



  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer