Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 18 mrt 2020 07:23 

Covid19 – Corona crisis land- en tuinbouw: bevoorrading moet gegarandeerd blijven


Naar aanleiding van de uitbraak van het corona-virus in ons land worden steeds striktere voorzorgsmaatregelen en beperkingen in bewegingsvrijheid uitgevaardigd. Eén ding is echter een zekerheid: iedere Belg wil graag elke dag eten en liefst zo gevarieerd mogelijk. Dat hebben we gemerkt de voorbije dagen, zeker na de dwingende maatregelen net voor het voorbije weekend waarbij aan alle horecazaken verboden werd nog hun zaken open te stellen voor consumptie van maaltijden ter plekke.

Het hamsteren van voeding én non-food producten zorgde meteen voor logistieke problemen om alle rekken in de warenhuizen tegen ’s anderendaags weer gevuld te krijgen, maar aan ons, land- en tuinbouwers, zal het niet gelegen hebben. Onze land- en tuinbouwers blijven elke dag verse producten leveren aan melkerijen, slachthuizen, veilingen en retailers alsof er geen corona in het land is.
Een koe blijft melk geven, een kip blijft eieren leggen, dieren en planten blijven groeien. Aan bevoorrading vanop onze landbouwbedrijven zal het niet gelegen hebben wanneer in de favoriete warenhuisketen geen groenten of melk of vlees meer te bespeuren is.

De meeste landbouwers-thuisverkopers merken de voorbije dagen een duidelijke toename van het cliënteel. Verschillende van onze leden leverden zelfs melk of aardappelen rechtstreeks bij franchisenemers of bij grootkeukens van rust- en verzorgingstehuizen, omdat de distributiecentra niet konden volgen. Vleesveehouders die zelf leveren aan slagerijen draaien dubbele shiften om alles versneden en geleverd te krijgen. EEen sector die serieus in de klappen deelt, is de sierteeltsector, mee in de hand gewerkt door de weekendsluiting van niet-voedingswinkels. Daar kan de Vlaming zelf heel veel aan verhelppen door een boeketje extra aan te kopen op weekdagen en zijn woning extra op te fleuren nu hij er zelf noodgedwongen meer vertoeft door tijdelijke bedrijfssluitingen of verplicht thuiswerk.
In tijden van vermeende schaarste is de Vlaming zijn buurman-landbouwer-thuisverkoper van om de hoek duidelijk nog meer weten te waarderen. Voor heel wat van hen is dat een hart onder de riem! Op internationale markten zien we terzelfdertijd een vertraagde afname van varkensvlees, kippenvlees, melkpoeder, suiker enzovoort, met alle gevolgen van dien. De prijzen dalen scherp en snel en dreigen op vrij korte termijn cashproblemen te veroorzaken. Vandaar dat we contact namen met onze favoriete landbouwbank om soepel om te gaan met vragen tot uitstel van afbetalingen.

Daarnaast is het beschikbaar hebben van voldoende arbeidskrachten in de fruitsector en de aspergeteelt, die nu heel snel op gang zal komen, cruciaal, net zoals bij het  lantseizoen van zomergroenten. Heel wat Oost-Europese seizoenarbeiders willen terug naar huis, maar de mogelijkheid wordt nu wel geboden om de arbeidstijd te verlengen met nog eens 65 dagen. Iets wat eigenlijk reeds een paar jaar kon voorkomen worden, wanneer onze vraag tot het verlengen van de arbeidsduur van 65 tot 100 dagen volop gesteund was geweest en niet omwille van geldingsdrang en platte partijpolitieke spelletjes niet gerealiseerd kon worden.

Vrije baan voor transporten en activiteiten van alle aard in het teken van voedsel- en voederproductie Met een verdere verstrenging van de Corona-maatregelen in België op komst vraagt het ABS ook om, net zoals in Frankrijk en in lijn met de eerdere communicatie vanuit de Europese Commissie, alles wat gerelateerd is aan voedselproductie als prioritair te beschouwen en vrije baan te geven.

Voor ons is het cruciaal dat alle werkzaamheden op onze bedrijven en onze percelen kunnen doorgaan. Veldwerkzaamheden zoals bodembewerking, bemesting, planten, poten, zaaien moeten nu zonder belemmering kunnen doorgaan. Wie bij zijn handelaar om grondstoffen langsgaat moet weliswaar de sanitaire voorschriften voor persoonlijke contacten naleven, maar verder zit je vaak helemaal alleen op je tractor. Op dat vlak is er geen enkel probleem te verwachten!
En trouwens, wij als land- en tuinbouwers zijn het gewoon om strikte bio-veiligheidsmaatregelen in acht te nemen, in zowel de dierlijke als de plantaardige sectoren. De gewone burger zou er misschien wel eens een voorbeeld kunnen aan nemen….
Vandaag leggen we de zaadjes voor de oogst van morgen. Figuurlijk, maar zeker ook letterlijk.

Wat vandaag niet geplant kan worden zal ook geen vruchten voortbrengen. Dat scenario moet ten allen tijde vermeden worden, anders stokt over een paar maanden stokt de agro-voedingsketen omwille van het gebrek aan bevoorrading. Een scenario dat niemand wil, wij niet de voedingssector niet, de consument ook niet.
Op vandaag is de voedselbevoorrading van bij ons gegarandeerd en dat moet zo blijven, ook bij een totale lockdown.

Hendrik Vandamme
Voorzitter



  Nieuwsflash
 
Versoepeling boetesysteem Mestbank Lees meer
 
 
Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen Lees meer
 
 
EU-lidstaten geven groen licht voor versoepelingen GLBLees meer
 
 
Pesticiden - Schadelijke gezondheidseffecten voor landbouwers Lees meer
 
 
Landbouwsites - Zonevreemde functiewijzigingen Lees meer
 
 
West-Vlaamse landbouwbedrijven - Stopzetting en opstartLees meer
 
 
2024 Beheerovereenkomst 3000 landbouwersLees meer
 
 
Nauwelijks aanvragen voor provinciale subsidies voor kustvaartuigen Lees meer
 
 
Lokale familiale landbouw wordt verdreven door Natuurpunt! Lees meer
 
 
Versoepelingen en administratieve vereenvoudigingen van het GLB in 2024 Lees meer
 
 
België haalt stemming over natuurherstelwet van agenda Lees meer
 
 
Toelating van Renure-meststoffen Lees meer
 
 
Planeet op rand van afgrond na warmste decennium ooitLees meer
 
 
Vlaamse peer verbazend sterk omringd door technologie Lees meer
 
 
Verhoogde kans op voetziekte in wintertarwe door natte najaar 2023Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-checklist 2024 met extra driftreducerende technieken en doppen Lees meer
 
 
Vlaams Belang steunt juridische acties tegen goedgekeurd Ventilus-tracé Lees meer
 
 
Correct rekenen met dierlijke mest Lees meer
 
 
Plantenveredeling via nieuwe genomische technieken Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer