Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 04 mrt 2020 15:53 

Gebruik van bierdraf in melkveevoeder


Vraag om uitleg over het gebruik van bierdraf in melkveevoeder van Joris Nachtergaele aan minister Hilde Crevits

De voorzitter

De heer Nachtergaele heeft het woord.

Joris Nachtergaele (N-VA)

Van alle broeikasgassen die de Vlaamse landbouwsector uitstoot, is de helft methaan, 51 procent om precies te zijn. Vooral runderen veroorzaken een hoge uitstoot van methaangassen. Het zijn deze gassen die zorgen voor de opwarming van de planeet. Het is daarom van cruciaal belang dat onze Vlaamse landbouwsector inzet op milieuvriendelijke innovatie zonder aan competitiviteit in te boeten.

Uit een onderzoek van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) zou blijken dat de toevoeging van bierdraf en koolzaadschroot kan zorgen voor een reductie van de methaanuitstoot met 11 tot 13 procent. Naast deze directe verlaging is er ook een indirect effect, door het vermijden van invoer van soja. Volgens het ILVO zelf schommelen de prijzen voor bierdraf nu nog, maar hoeft het niet per se duurder te zijn dan sojaschroot.

Minister, hoe evalueert u deze studie van het ILVO?

Hebt u zicht op het huidige gebruik van bierdraf in de melkveesector? Is hier nog veel ruimte voor progressie?

Zijn er momenteel acties vanuit de Vlaamse overheid die het gebruik van bierdraf in de landbouwsector stimuleren?

Zult u de mogelijkheden bekijken om via acties of campagnes bierdraf als onderdeel van veevoeder extra te promoten? Onderzoekt u opties zoals financiële tussenkomsten voor het gebruik van bierdraf en/of een samenwerking met de grote biersector in Vlaanderen om de toegang tot het restproduct te faciliteren?

De voorzitter

Minister Crevits heeft het woord.

Minister Hilde Crevits

Dit is een zeer interessante vraag over bierdraf. Het toevoegen van bierdraf en koolzaadschroot aan het voeder van melkkoeien leidde bij proeven op het ILVO tot een reductie van 13 procent methaanuitstoot per kilogram melk. Dat is spectaculair. Bij het vervangen van sojaschroot door een combinatie van bierdraf en koolzaadschroot werd een aanzienlijke daling van de totale ‘carbon footprint’ met 31 procent waargenomen. Deze resultaten zijn dus beloftevol omdat op die manier niet voor de mens consumeerbare bijproducten kunnen worden ingezet om zeer hoogwaardige eiwitten mee te produceren. Je hoort het aan mijn enthousiasme: de ILVO-studie – ik zou niet anders durven – evalueer ik als bijzonder positief.

De twee producten waarvan sprake worden ook vandaag al gebruikt, maar niet altijd op dezelfde bedrijven. Zoals uit de ILVO-studie blijkt, is vooral winst te boeken bij een combinatie van bierdraf en koolzaadschroot in het rantsoen van de dieren. Alles hangt af van de beschikbare hoeveelheden restproducten op de markt. Die hoeveelheden zijn vandaag te beperkt om alle koeien te kunnen voeden.

Koolzaad wordt vrij veel geteeld in Oost-Europa en kan worden getransporteerd, voor bierdraf ligt dat anders omdat het een nat product is. We produceren in België veel verschillende bieren, maar het volume van bierdraf dat bij de bierproductie overblijft, is niet van die hoeveelheid om alles op te lossen. We zullen in de toekomst onderzoek doen om uit te zoeken of dezelfde reducties ook kunnen worden behaald met andere gefermenteerde graanproducten, zoals bijvoorbeeld het restproduct bij de bio-ethanolproductie.

De klimaatuitdagingen van de veehouderijsector zijn een samenspel van verschillende factoren. Voeders en voederadditieven zijn een belangrijke factor, maar ook bedrijfsmanagement en genetica spelen een belangrijke rol om de doelstellingen te behalen.

Het verder stimuleren van bierdraf, ja, ik wil dat gerust doen, maar alles wordt vandaag al gevaloriseerd. Het is niet zo dat we overschotten hebben. Alles wat we hebben, wordt gebruikt. Als we meer duidelijkheid kunnen krijgen – verder onderzoek zal dat uitwijzen – over de werking van de afzonderlijke componenten en de interactie, kunnen we zelfs overwegen om een betere verdeling van het voeder over de bedrijven te doen en kunnen we een combinatie binnen bedrijven wel bekijken.

Met wat we nu hebben, zouden we kunnen zien of we met een betere spreiding nog betere resultaten kunnen bereiken. Zover zijn we echter nog niet. We zullen wel onderzoek doen, zowel naar alternatieven als naar de hoeveelheden die nu worden gebruikt, en of hetzelfde resultaat niet met een betere spreiding kan worden bereikt. Het is zeer beloftevol, dat is duidelijk.

De voorzitter

Hoe het drinken van bier interessant kan zijn voor het klimaat.

De heer Nachtergaele heeft het woord.

Joris Nachtergaele (N-VA)

Minister, u haalt de 31 procent aan. Ik heb nog wat cijfers opgezocht. De soja die we in België gebruiken staat voor 1,7 miljoen hectare. Dat is een gebied zo groot als Wallonië dat wordt ontbost en wordt gebruikt in Latijns-Amerika. Als we dat kunnen verminderen, is het toch de moeite om dat verder te onderzoeken. Het past ook in het verhaal van innovatie en ontwikkeling in de strijd tegen klimaatverandering.

Ik ben tevreden dat u zegt: wij gaan verder onderzoeken. Ik begrijp dat de Vlaamse Regering dat gaat doen. Of doelt u op het ILVO dat dit verder zal stimuleren? Gaat u nieuwe stappen zetten om te kijken wat daar mogelijk is? Het is een zeer veelbelovende techniek. Het stemt me dan ook gelukkig dat u daar even enthousiast over bent als ikzelf.

De voorzitter

Minister Crevits heeft het woord.

Minister Hilde Crevits

Met ‘wij’ bedoel ik niet ik persoonlijk. Het was duidelijk dat men dacht dat het een pluralis majestatis was, maar ik bezondig me daar zo weinig mogelijk aan. Uiteraard bedoel ik daar het ILVO mee. Er is ook vervolgonderzoek aangekondigd en dat gaat over de twee zaken die ik heb vermeld.

De voorzitter

De vraag om uitleg is afgehandeld.



  Nieuwsflash
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer