Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 04 mrt 2020 11:41 

De Vlaamse voedingsindustrie investeert om plantaardige eiwitten op het dagelijks menu te krijgen


De bewuste burger past zijn consumptiegedrag aan om een impact te genereren in verschillende domeinen zoals duurzaamheid, gezondheid, smaak, authenticiteit en dierenwelzijn. Deze consument vraagt meer alternatieve plantaardige proteïnen op het menu die bovendien bijdragen tot een evenwichtige maaltijd.

Om deze eiwittransitie in Vlaanderen te versnellen, investeert Vlaams minister van Innovatie en Landbouw Hilde Crevits via Flanders’ FOOD in de Food Pilot bij ILVO. De totale kostprijs bedraagt 520.000 euro. Daarvan is 208.000 euro afkomstig van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en 104.000 van Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO).
 
Hilde Crevits, Vlaams Minister van Innovatie en Landbouw: “Met Flanders’ FOOD bouwen we samen met vele partners aan de voeding van morgen. De consument heeft zelf meer aandacht voor duurzaamheid, gezondheid, smaak, authenticiteit en dierenwelzijn en vraagt dat ook van onze bedrijven. We willen via dit initiatief bedrijven dan ook de kans geven om producten met plantaardige grondstoffen te ontwikkelen. Soja kan een voorbeeld zijn van een product waar Vlaamse boeren zich in de toekomst meer op kunnen toeleggen.”
 
Flanders’ FOOD, als speerpuntcluster voor de voedingsindustrie, zorgt ook voor de opstart van onderzoeksprojecten, in samenwerking met bedrijven en onderzoeksinstellingen rond het thema van de eiwittransitie. VLAIO, agentschap innoveren en ondernemen, ondersteunt deze projecten en bedrijven kunnen ook op VLAIO rekenen voor individuele innovaties via de Plant Protein Pilot. 
 
Jan Vander Stichele, voorzitter raad van bestuur Flanders’ FOOD: “We zijn trots dat we deze nieuwe pilootlijn kunnen bouwen in de Food Pilot te Melle, ze zal het hart vormen van vele innovaties en onderzoek om vanuit eiwitrijke plantaardige grondstoffen nieuwe voedingsproducten te ontwikkelen”
 
Plant Protein Pilot
De Food Pilot zal met steun van EFRO, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, en provincie Oost-Vlaanderen uitgebreid worden met een pilootlijn voor het isoleren en concentreren van hoogwaardig eiwit uit diverse plantaardige grondstoffen. Deze pilootlijn opent mogelijkheden om de verschillende processtappen gecontroleerd uit te voeren en vervolgens het proces te optimaliseren. Specifiek zal geïnvesteerd worden in apparatuur voor het dehullen, ontvetten, centrifugeren, decanteren, klaren en opzuiveren van plantaardige eiwitrijke grondstoffen. Door de investering in deze toestellen wordt de hele verwerkingsketen van plantaardige proteïnen gecreëerd. De integratie van deze lijn in het bestaande toestellenpark maakt het mogelijk om de bekomen eiwitconcentraten/-isolaten te verwerken in een brede waaier van eindproducten uit bakkerij-, vlees-, zuivel- en andere sectoren. In het portfolio van de Food Pilot zit sinds kort ook een ‘High Moisture Extruder’. Tot nu toe kon enkel droge extrusie uitgevoerd worden, maar deze uitbreiding biedt de mogelijkheid om ook het vochtig textureren van plantaardige eiwitten tot bijvoorbeeld vleesanalogen mee te exploreren.
 
Joris Relaes, administrateur-generaal ILVO: “Met deze investeringen wil ILVO zijn onderzoeksvisie over eiwitdiversificatie kracht bij zetten, namelijk om diverse eiwitten in nutritioneel evenwichtige en lekkere voeding te introduceren en hierbij de volledige agrovoedingssector te ondersteunen met onderzoek van veld tot vork.” 
 
Onderzoeksproject TexProSoy
Door de toenemende interesse in het gebruik van plantaardige eiwitten in de voedingsindustrie wordt het belangrijk kennis op te bouwen over het gedrag van deze proteïnen tijdens verschillende processingstappen om verdere exploitatie mogelijk te maken. Daarom sloegen ILVO en het Labo Levensmiddelenchemie- en Biochemie van de KU Leuven samen met Flanders’ FOOD de handen in elkaar om via het strategisch onderzoeksproject TexProSoy, de basiskennis te vergroten door een grondige studie uit te voeren op de impact van verschillende processingstappen (extractie, drogen, High Moisture Extrusion) op proteïnen van Vlaamse soja. Dit project bouwt verder op de succesvolle resultaten van het voorgaande landbouwtraject Soy2Grow dat ILVO uitvoerde naar de mogelijkheden van de teelt van soja in Vlaanderen. Het project TexProSoy kan rekenen op de steun van een klankbord uit de industrie, waarin momenteel 11 bedrijven zetelen om ervoor te zorgen dat de projectresultaten een directe waarde hebben voor de industriële stakeholders. Dit project zal gebruik maken van de nieuwe pilootlijn ‘Plant Protein Pilot’, de stakeholders zullen tijdens de loop van dit project dan ook uitgebreid kennis maken met deze nieuwe mogelijkheden. De onderzoekers nodigden vandaag de stakeholders uit voor de officiële kick off van dit project in de Food Pilot.
 
Arno Wouters, Wetenschappelijk coördinator TexProSoy KU Leuven: “Aan het Laboratorium voor Levensmiddelenchemie en –biochemie van de KU Leuven (J. Delcour, C. Courtin, A. Wouters en K. Brijs) zetten we sterk in op strategisch basisonderzoek rond proteïnen in het algemeen en plantaardige proteïnen in het bijzonder. Het opbouwen van fundamentele kennis rond de structuur en functionaliteit van proteïnen en de impact van procesomstandigheden op hun eigenschappen zal als basis dienen voor onderzoek naar nieuwe toepassingen.”
 
 
 



  Nieuwsflash
 
Vlaamse Regering over het Europese natuurbeleidLees meer
 
 
Vraag om uitleg Vraag om uitleg over het vermoeden van vergunning 4391 (2024-2025) van Jurgen CallLees meer
 
 
Nieuwe intendant voor het Turnhouts VennengebiedLees meer
 
 
Vrijwillige stopzettingsregeling voor varkensstallen door behoud en hervergunning van mestopslagLees meer
 
 
Afstandsregels voor megawindturbines Lees meer
 
 
Natuur in landbouwgebied Lees meer
 
 
Oorzaken van de triazoolvervuiling in het drinkwater Lees meer
 
 
Schaduw als hittebestrijder Lees meer
 
 
Aardbeienbedrijf Vermeiren zet toon met duurzaam waterbeheer dankzij waterpaspoort Lees meer
 
 
Pacht landbouwgrond met een derde gestegen op 10 jaar tijdLees meer
 
 
Een derde minder varkensbedrijven in 2030 volgens prognose Lees meer
 
 
Agrometeorologische Berichten Situatie op 1 juli 2025 Lees meer
 
 
Resolutie over een verbod op het gebruik van PFAS-houdende pesticidenLees meer
 
 
Waterbeleid en Bleu DealLees meer
 
 
Mogelijke impact van doorgedreven dierenwelzijnsmaatregelen Lees meer
 
 
Vragen over aardappelprijzen en -export Lees meer
 
 
Nieuwe vrijhandelsakkoord tussen Oekraïne en de EU Lees meer
 
 
Impact van de verzilting op de landbouw Lees meer
 
 
Hittegolf op komst? Het FAVV deelt 8 onmisbare tips met de voedingssector Lees meer
 
 
Clarebout bouwt nieuwe fabriek in China Lees meer
 
 
De uitdagingen in de zuivelindustrie Lees meer
 
 
Bent u landbouwer en overweegt u een beheerovereenkomst met de VLM? Lees meer
 
 
Stalmest uitrijden? Neem foto’s via LV-AgriLens als bewijs Lees meer
 
 
IGC voorspelt grotere graanproductie in 2025Lees meer
 
 
Digitale registratie gewasbeschermingsmiddelen vanaf 1/1/2026 Lees meer
 
 
Aanleg van nieuwe drainages moeten vanaf 1 juli 2025 peilgestuurd op basis van geschiktheidskaartLees meer
 
 
Hoe u optimaal voorbereiden op een GLB-controle? Lees meer
 
 
Hittegolf juli 2025: conceptnota voor nieuwe regelgeving Brede WeersverzekeringLees meer
 
 
Ana­ly­se re­cent­ste perceelsaangifteLees meer
 
 
Vlaanderen is goed voor ongeveer 7% van de Europese in- en uitvoer van agrarische producten Lees meer