Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 21 feb 2020 07:55 

Gunstig erfbelastingsregime door inbreng 'familiebedrijf


De zoon van een overleden slager moet maar 3 procent belastingen betalen op het gigantische patrimonium dat hij erft. Omdat de panden, waaronder garageboxen en een appartement aan de kust, deel uitmaakten van het familiebedrijf, zo meent de rechter. Justitie opent zo een achterpoort in de wet die het mogelijk maakt om te ontsnappen aan fortuinen aan belasting.

Een goed draaiende hoeveslagerij. Een pand dat dienst doet als eigen woning en als beenhouwerij. Een appartement aan de kust. Een appartementsblok met zes verhuurde appartementen. Een magazijn. Een hoeve. Grond. Een pand waar een kringwinkel in is gevestigd. En nog een opslagruimte en een aantal verhuurde garageboxen.
 
De Vlaamse belastingdienst verwachtte een aardig bedrag op de erfenis van het patrimonium van de overleden slager. Erfgenamen in rechte lijn betalen normaal drie procent erfbelastingen op de eerste 50.000 euro. Op de schijf tot 250.000 euro betaalt elke erfgenaam in rechte lijn negen procent. Op alles daarboven: 27 procent erfbelasting. En je kan ervan uitgaan dat de kaap van 250.000 euro hier wordt overstegen. Dus werd ook in dit geval 27 procent erfbelasting gevraagd.
Zoon van slager moet amper belastingen betalen op gigantische erfenis: rechter zet achterpoortje wagenwijd open
 
Daar steekt de voorzitter van de zesde burgerlijke kamer in Gent nu een stokje tussen. “De eiser komt in aanmerking van het gunstregime”, staat in het vonnis te lezen. Dat wil zeggen dat hij maar drie procent moet betalen op de erfenis. Want volgens de rechtbank maakt het vastgoed dat de slager handig in zijn familiale vennootschap bracht wel degelijk deel uit van de economische activiteit van de nv. Of zoals de wet het stelt: “Een verwant in rechte lijn of partner van de erflater, kan bij vennootschappen en ondernemingen met een familiaal karakter genieten van een verlaagd erfbelastingtarief van drie procent.”
 
De Vlaamse belastingdienst ging er in deze zaak nochtans van uit dat bijna alle vastgoed in de vennootschap privaat vastgoed was en zeker níet bij het familiebedrijf hoorde.
 
“De regelgeving inzake erf- en registratiebelasting is een speeltuin voor fiscale vermogensplanners”, zegt Ive Rosseel, adviseur fiscaliteit ACV Nationaal. “Wie zich laat adviseren ontspringt de dans. Of toch grotendeels. Als iedereen correct bijdraagt, kunnen de lasten voor iedereen dragelijk worden. Het is niet normaal dat wie erft van bijvoorbeeld een kinderloze single tot 50 procent erfbelasting betaalt en wie tien huizen in een vennootschap steekt dit quasi belastingvrij kan overdragen aan zijn kinderen of partner. Voor die inkomsten die Vlaanderen door dergelijke slechte wetgeving misloopt, draait natuurlijk steeds iemand anders op. Dit is geld dat zou kunnen gaan naar onderwijs en zorg bijvoorbeeld.”
 
Bevoegd Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) wil niet reageren op dit individueel dossier. “Maar we zullen samen met de Vlaamse Belastingsdienst het vonnis bestuderen om meer inzicht te krijgen in deze beslissing van de rechter.”



  Nieuwsflash
 
Droogte 2025: voedingsbedrijven en landbouwers slaan handen in elkaar Lees meer
 
 
“AI is geen sciencefiction meer op het veld” Lees meer
 
 
Aanstelling van een Vlaamse klimaatarts Lees meer
 
 
Impact van het verlies van handelsvoordelen voor Oekraïne op export eieren naar de EULees meer
 
 
Belemmeren van Vlaamse landbouwexport naar Frankrijk door administratieve barrièresLees meer
 
 
Normen, ondersteuning en praktijkervaringen met vrijloopkraamhokken voor zeugenLees meer
 
 
Bessenteelt in Vlaanderen Lees meer
 
 
Nieuwe rassen Engels raaigras en rietzwenkgras op de Belgische rassenlijsten Lees meer
 
 
31 mei 2025 uiterste wijzigingsdatum voor de verzamelaanvraagLees meer
 
 
Over de drempels voor de landbouwer in de community-supported agriculturecoöperatiesLees meer
 
 
De federale beleidsplannen voor landbouw Lees meer
 
 
Over het verlies aan landbouwareaal ten gevolge van het nieuwe MestactieplanLees meer
 
 
De toekomst van de appelteelt in Vlaanderen Lees meer
 
 
Droogte voorjaar 2025: tijdelijk onttrekkingsverbod onbevaarbare waterlopen vanaf 9/5/2025Lees meer