|
Eten we binnenkort gebak met insectenvet in plaats van boter?
Vet op basis van insecten is een duurzaam en gezond alternatief voor boter. Wanneer in gebak minder dan de helft van de boter vervangen wordt door insectenvet, proef je nauwelijks het verschil. Dat blijkt uit onderzoek van de UGent.
|
De onderzoekers gebruikten vet van larven van de zwarte soldatenvlieg in wafels, koekjes en cake. Ze bakten van elke soort 3 versies:
een gewone versie met enkel boter,
een versie waarin een vierde van de boter vervangen werd door insectenvet,
een versie waarin de helft van de boter vervangen werd door insectenvet.
Daarna schotelden ze het gebak in de 3 verschillende versies voor aan een smaakpanel, met de vraag of ze het verschil proefden.
Het gebak met een vierde aan insectenvet doorstond glansrijk de test: de proefpersonen proefden niet dat hier insectenvet in gebruikt was. Bij wafels merkten ze het insectenvet zelfs niet op wanneer de helft van de boter vervangen was. Ook de textuur en de kleur weken nauwelijks af van het origineel.
|
|