Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 17 dec 2019 10:53 

Foie gras uit het labo


Eten we over vijf jaar Belgische foie gras waar geen eend voor gestorven is? Als het aan Dirk Standaert ligt wel. Hij krijgt 3,6 miljoen euro van de Vlaamse overheid om kweekvlees te ontwikkelen.

Voor het eerst proberen Belgen vlees te kweken in het labo. In het buitenland zijn al experimenten, maar nu waagt ook een Belg zich eraan. Het gaat om Dirk Standaert (44), die sinds hij in het gelijknamige Duitse kasteel woont Dirk von Heinrichshorst genoemd wil worden. Von Heinrichshorst is als voormalig IT’er, bierbrouwer en evenementenorganisator nieuw in de sector.
 
Oorspronkelijk zou hij de wetenschappelijke steun krijgen van Catherine Verfaillie, KU Leuven-onderzoeker en directeur van het Stamcelinstituut van de KU Leuven. Maar nadat vorige week bekend was geraakt dat de universiteit onderzoekt of enkele van haar papers werden gemanipuleerd, trok ze zich terug. Frederic Lluis van het Stamcelinstituut vervangt haar.
 
Het Stamcelinstituut maakt al menselijke levercellen na. Lluis gaat nu na of hij ook eendenstamcellen kan omvormen tot levercellen. Het gaat om nieuw onderzoek en over eendenstamcellen is weinig bekend. Garantie op succes is er niet. De onderzoekers hopen over twee tot drie jaar in staat te zijn om eendenlevercellen te kweken. Daarna is de grote uitdaging ze te vermenigvuldigen. Een lepeltje foie gras bestaat uit miljoenen levercellen. De onderzoekers willen de cellen vermenigvuldigen in de fermentatietanks van het onderzoekslabo Bio Base Europe in Gent.
 
Von Heinrichshorst kreeg het idee van een bevriend kunstenaarsduo. ‘Zij wilden kunstvlees maken en vroegen of ik kon helpen. Dat is op niets uitgedraaid, maar ik raakte geïnteresseerd. Aan de universiteit van Maastricht heb ik een crashcursus gevolgd. Ik wou begrijpen hoe kweekvlees werkt en wat de moeilijkheden zijn’, zegt hij. ‘Daarna bouwde ik een netwerk uit en praatte ik mensen uit de sector, maar ik vond geen gehoor. Dus dacht ik: ik zet zelf iets op poten.’ Het is niet de bedoeling een volledige lever na te maken. De onderzoekers beogen een patéachtige brij, die kan worden verwerkt tot foie gras. De cellen in de brij moeten vetgemest worden, anders hebben ze niet de juiste smaak. Daarvoor krijgt het project de steun van de smaakstoffenmaker Solina en Nauta, een patéproducent uit Mollem. ‘Zij helpen ons niet alleen de smaak goed te krijgen, maar ook de textuur, de geur en de kleur. Onze kweekfoiegras mag niet te onderscheiden zijn van het oorspronkelijke product.’
 
De ambities zijn groot. ‘Binnen vijf jaar willen we een eerste product in de winkelrekken hebben. We willen voor kweekvlees een topvijfspeler in Europa worden.’ Von Heinrichshorsts bedrijf Peace of Meat wil ook andere soorten kweekvlees maken. ‘We denken dat we met onze technieken op termijn ook vlees kunnen kweken van kippen, varkens, runderen, vissen en garnalen.’
 
Al temperen de onderzoekers de verwachtingen. ‘Een hele kip zullen we niet kunnen namaken. Maar vlees van bepaalde onderdelen misschien wel. Omdat dit vernieuwend onderzoek is, is het moeilijk te voorspellen wat mogelijk wordt.’ Dat Peace of Meat het eerst probeert met foie gras is geen toeval. ‘In die sector is er veel dierenleed’, zegt Von Heinrichshorst. ‘Bovendien zijn de productiekosten en de verkoopprijzen hoog.’
Kasteelheer maakt vlees
 
Dirk Standaert, de nieuweling in de wereld van kweekvlees, laat zich sinds enkele jaren Dirk von Heinrichshorst noemen, naar het Duitse kasteel waarin hij woont. ‘Ik heb 15 jaar als ingenieur in de IT-sector gewerkt,’ zegt hij. ‘Daarna legde ik me als consultant in Duitsland toe op blockchain.’ Zijn kweekvleesbedrijf is niet zijn eerste onderneming. In 2007 haalde hij het Captain Cooker naar België, een Nieuw-Zeelands bier met extracten van de lokale manuka-plant. ‘Op lange termijn heb ik de ambitie het bier over de hele wereld te verspreiden’, zei hij aan Het Laatste Nieuws. Het werd geen succes. Daarnaast organiseert Von Heinrichshorst met zijn vrouw sprookjesachtige gekostumeerde bals. Het Gala Nocturna trekt meer dan 600 gasten uit heel Europa. In 2018 zou het plaatsvinden tijdens het carnaval in Venetië, maar het werd een week op voorhand geannuleerd. In 2020 komt er mogelijk een nieuwe editie. ‘Het project met Captain Cooker was een hobby’, zegt Von Heinrichshorst. ‘Hetzelfde geldt voor Gala Nocturna.’ Volgens de ondernemer is zijn vrouw de echte organisator en hielp hij haar met het management. Nochtans is hij de eigenaar van de vennootschap die enkele edities organiseerde. ‘Waarom de editie in Venetië afgelast is, moet u aan mijn vrouw vragen.’
 
Dat is een voordeel voor de Belgische pioniers, want hoeveel hun kweekfoiegras zal kosten kunnen ze nog niet zeggen. Doordat de prijs van foie gras hoog is, kan Peace of meat ook relatief hoge prijzen vragen, zegt Von Heinrichshorst. ‘Dat is anders met kippenvlees, dat erg goedkoop is.’
 
Het project kost in totaal 4,7 miljoen euro. 3,6 miljoen euro komt van de Vlaamse overheid, de rest van andere partners. In een eerste kleine kapitaalronde zamelde het via enkele Duitse privé-investeerders een opstartbudget binnen. ‘Dit onderzoek is belangrijk voor de ontwikkeling van dit innovatieve segment van de Vlaamse voedingsnijverheid’, zegt Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits (CD&V). ‘Het levert bovendien een diervriendelijke alternatief voor foie gras.’



  Nieuwsflash
 
Vlaamse Regering over het Europese natuurbeleidLees meer
 
 
Vraag om uitleg Vraag om uitleg over het vermoeden van vergunning 4391 (2024-2025) van Jurgen CallLees meer
 
 
Nieuwe intendant voor het Turnhouts VennengebiedLees meer
 
 
Vrijwillige stopzettingsregeling voor varkensstallen door behoud en hervergunning van mestopslagLees meer
 
 
Afstandsregels voor megawindturbines Lees meer
 
 
Natuur in landbouwgebied Lees meer
 
 
Oorzaken van de triazoolvervuiling in het drinkwater Lees meer
 
 
Schaduw als hittebestrijder Lees meer
 
 
Aardbeienbedrijf Vermeiren zet toon met duurzaam waterbeheer dankzij waterpaspoort Lees meer
 
 
Pacht landbouwgrond met een derde gestegen op 10 jaar tijdLees meer
 
 
Een derde minder varkensbedrijven in 2030 volgens prognose Lees meer
 
 
Agrometeorologische Berichten Situatie op 1 juli 2025 Lees meer
 
 
Resolutie over een verbod op het gebruik van PFAS-houdende pesticidenLees meer
 
 
Waterbeleid en Bleu DealLees meer
 
 
Mogelijke impact van doorgedreven dierenwelzijnsmaatregelen Lees meer
 
 
Vragen over aardappelprijzen en -export Lees meer
 
 
Nieuwe vrijhandelsakkoord tussen Oekraïne en de EU Lees meer
 
 
Impact van de verzilting op de landbouw Lees meer
 
 
Hittegolf op komst? Het FAVV deelt 8 onmisbare tips met de voedingssector Lees meer
 
 
Clarebout bouwt nieuwe fabriek in China Lees meer
 
 
De uitdagingen in de zuivelindustrie Lees meer
 
 
Bent u landbouwer en overweegt u een beheerovereenkomst met de VLM? Lees meer
 
 
Stalmest uitrijden? Neem foto’s via LV-AgriLens als bewijs Lees meer
 
 
IGC voorspelt grotere graanproductie in 2025Lees meer
 
 
Digitale registratie gewasbeschermingsmiddelen vanaf 1/1/2026 Lees meer
 
 
Aanleg van nieuwe drainages moeten vanaf 1 juli 2025 peilgestuurd op basis van geschiktheidskaartLees meer
 
 
Hoe u optimaal voorbereiden op een GLB-controle? Lees meer
 
 
Hittegolf juli 2025: conceptnota voor nieuwe regelgeving Brede WeersverzekeringLees meer
 
 
Ana­ly­se re­cent­ste perceelsaangifteLees meer
 
 
Vlaanderen is goed voor ongeveer 7% van de Europese in- en uitvoer van agrarische producten Lees meer