Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 10 dec 2019 08:21 

MAP5 nog maar eens een flop


De vervuiling van waterlopen in landbouwgebied als gevolg van overbemesting wordt erger. In de winter van 2018-2019 werd op 38 procent van de meetpunten een overschrijding van de drempelwaarde van 50 milligram nitraat per liter vastgesteld. Dat melden de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) op basis van hun jongste mestrapporten. In 2017-2018 was dat nog bij 28 procent van de punten het geval, het jaar daarvoor bij 21 procent. Dat ligt allemaal ver boven de doelstelling van 5 procent overschrijdingen. Ook de evolutie van de kwaliteit van het grondwater is niet goed.

De negatieve trend valt voor een deel te verklaren door de droge, hete zomers. Teeltplanten nemen dan minder nutriënten uit de mest op. Het teveel spoelt weg met de regen. Maar dit verklaart niet alles. ‘De stijgende trend was al merkbaar voor de droge zomers’, zegt Katrien Smet van de VMM. Ook onoordeelkundig bemesten speelt een grote rol: te veel, niet op het juiste moment, niet de juiste soort mest en met een minder geschikte techniek. Het zijn vier werkpunten van de VLM in haar nieuwste (zesde) Mestactieplan.
 
Tegelijk stelde de VLM inbreuken op de regelgeving vast bij 30 procent van de doorgelichte veebedrijven. Doorgaans is de balans niet in orde: er worden minder nutriënten (nitraat, fosfaat) afgevoerd dan aangegeven. Concreet: er blijft mest achter die op de akkers belandt. Vaak wordt er geknoeid met vervoers- en andere documenten. Deze krant bracht in het voorjaar enkele fraudemechanismen in kaart (DS 21 mei).
 
De controleurs legden 35 bedrijven een boete op van gemiddeld 25.000 euro voor een balansoverschrijding. Voor twee bedrijven liep het bedrag op tot meer dan 100.000 euro. ‘Die boetes zijn fors hoger geworden’, zegt Leen Van den Bergh van de VLM. ‘Vroeger bedroegen ze hooguit 2.000 euro.’ Per jaar moeten twee tot drie bedrijven zich voor de rechtbank verantwoorden.
 
Behalve bij de landbouwbedrijven streken de controleurs ook neer bij de mestverwerkings­installaties. Bij een kwart daarvan stelden ze ernstige inbreuken vast, zoals ongeoorloofde lozingen of scheuren in bassins. De metingen in de eindproducten van de mestverwerking laten torenhoge afwijkingen zien.
 
De ontnuchterende vaststellingen tonen aan dat het mestbeleid faalt. Het vijfde Mestactieplan (MAP) was een maat voor niets. Inmiddels keurde het Vlaams Parlement, met weinig enthousiasme, het zesde MAP goed. Het plan mikt op een gerichtere aanpak in de meest vervuilde gebieden. Het toezicht wordt verscherpt met een kunstmestregister en debiet­meters. ‘Een MAP opstellen is één ding, het naleven een ander’, zegt Leen Van den Bergh.
 
De minister van Omgeving, Zuhal Demir (N-VA), ‘hoopt dat alle betrokkenen de ernst van de situatie inzien’. Zij rekent op meer handhaving. Haar collega van Landbouw, Hilde Crevits (CD&V), voelt er weinig voor om de veestapel te verkleinen. ‘Dat is geen garantie op minder stikstof in de bodem. Als er minder dierlijk mest is, zal het gebruik van kunstmest hoger liggen.’



  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer