Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 06 dec 2019 08:18 

Agribex: Open Vld-delegatie steunt #boerzktrespect-actie ABS


Eerder deze week bracht een delegatie van Open Vld een werkbezoek aan de landbouwbeurs Agribex, die deze week haar tenten heeft opgeslagen op de Heizel in Brussel. Europees Parlementslid Hilde Vautmans en drie Landbouwcommissarissen in het Vlaams Parlement Emmily Talpe, Steven Coenegrachts en Tom Ongena maakten van de gelegenheid gebruik om te luisteren naar de noden en zorgen die de sector vandaag bezighouden. Ze onderschreven tevens de actie #boerzktrespect van het Algemeen Boerensyndicaat.

“Bovenal waren we – wederom – verrast door de enorme drive die in de sector leeft om te innoveren en op die manier een substantiële bijdrage te leveren aan de verduurzaming van onze land- en tuinbouw. Op die manier levert de sector tevens een wezenlijke bijdrage in het terugdringen van de uitstoot en het behalen van de klimaatdoelstellingen.”, zeggen Talpe, Coenegrachts en Ongena.
 
Hilde Vautmans looft op haar beurt de zoektocht van de sector naar nieuwe businessmodellen om te komen tot rendabele landbouwbedrijven. “Onze Vlaamse land- en tuinbouwsector staat garant voor export van kwalitatieve, duurzame én veilige producten. Als je ziet in welke moeilijke omstandigheden sommige sectoren moeten werken, zeg ik: hoedje af!”, aldus Hilde Vautmans. De Truiense schepen van Landbouw en Fruitteelt denkt dan in eerste instantie aan de appel- en perentelers die nog steeds zwaar getroffen worden door de Ruslandboycot.
 
“Als West-Vlaamse denk ik dan ook aan onze varkenshouders die het slachtoffer zijn van gesloten markten in het Verre Oosten ten gevolge van de vaststelling van Afrikaanse varkenspest bij everzwijnen in het Zuiden van Wallonië.”, vervolgt Emmily Talpe. Tom Ongena, afkomstig uit de groenten-onder-glas-streek rond Sint-Katelijne-Waver, ijvert voor een level playing field rond bio-producten: “Dat is een groeimarkt. Maar vandaag wordt onze tuinbouw gehinderd om bio-groenten te kweken wegens de vereiste dat het in volle grond moet gebeuren, terwijl dat in andere landen niet noodzakelijk het geval is. Als we dan onze bio-komkommers uit Spanje moeten invoeren – mét plasticfolie om ze vers te houden -, schort er iets aan de implementatie van de huidige lastenboeken.”
 
Steven Coenegrachts heeft oog voor de taakverbreding in de land- en tuinbouw. Hij nam deel aan het Landbouwparlement, waar het centrale thema draaide rond het inzetten van ecosysteemdiensten. “Ook hier toont landbouw zwart op wit aan open te staan om zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Bovendien kan het integreren van ecosysteemdiensten in onze landbouwvoering bijdragen tot een betere bodemkwaliteit en renderen voor onze landbouwbedrijven.”
 
Hilde Vautmans, Emmily Talpe, Steven Coenegrachts en Tom Ongena brachten eveneens een bezoek aan de stand van het Algemeen Boerensyndicaat. “De organisatie lanceerde naar aanleiding van Agribex de actie #boerzktrespect. Vanuit Open Vld erkennen we de bijzondere maatschappelijke meerwaarde van landbouwers aan onze economie, onze samenleving en onze omgeving. Daarom hebben we geen seconde getwijfeld om onze handtekening te zetten onder deze actie. Boeren zijn ondernemers in het kwadraat. Ze werken in moeilijke omstandigheden en hebben recht op rechtszekerheid en rendabele bedrijven. Vanuit de politiek proberen we daarvoor het juiste klimaat te scheppen.”, besluiten Vautmans, Talpe, Coenegrachts en Ongena.



  Nieuwsflash
 
Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen Lees meer
 
 
EU-lidstaten geven groen licht voor versoepelingen GLBLees meer
 
 
Pesticiden - Schadelijke gezondheidseffecten voor landbouwers Lees meer
 
 
Landbouwsites - Zonevreemde functiewijzigingen Lees meer
 
 
West-Vlaamse landbouwbedrijven - Stopzetting en opstartLees meer
 
 
2024 Beheerovereenkomst 3000 landbouwersLees meer
 
 
Nauwelijks aanvragen voor provinciale subsidies voor kustvaartuigen Lees meer
 
 
Lokale familiale landbouw wordt verdreven door Natuurpunt! Lees meer
 
 
Versoepelingen en administratieve vereenvoudigingen van het GLB in 2024 Lees meer
 
 
België haalt stemming over natuurherstelwet van agenda Lees meer
 
 
Toelating van Renure-meststoffen Lees meer
 
 
Planeet op rand van afgrond na warmste decennium ooitLees meer
 
 
Vlaamse peer verbazend sterk omringd door technologie Lees meer
 
 
Verhoogde kans op voetziekte in wintertarwe door natte najaar 2023Lees meer
 
 
Agristo nv: opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-checklist 2024 met extra driftreducerende technieken en doppen Lees meer
 
 
Vlaams Belang steunt juridische acties tegen goedgekeurd Ventilus-tracé Lees meer
 
 
Correct rekenen met dierlijke mest Lees meer
 
 
Plantenveredeling via nieuwe genomische technieken Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Webinars en studiedagen Landbouw&VisserijLees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer