Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 08 nov 2019 09:11 

Gebruik van insecten als alternatieve dierlijke eiwitbron stimuleren


Door de groeiende wereldbevolking zal de eiwitproductie voor diervoeder en voedsel onder druk komen te staan. Onderzoekers willen een bijdrage leveren aan het gebruik van nieuwe eiwitbronnen in diervoeder en voedsel in Europa. Het onderzoek naar insectenkweek bij Inagro kan verder doorgroeien dankzij de goedkeuring van het nieuwe project SUSINCHAIN. Daarin werken het praktijkcentrum, KU Leuven en 34 andere partners samen om de insectenwaardeketen rendabel te maken en markten te vinden voor gekweekte insecten.

SUSINCHAIN.

In 2050 zal de wereldbevolking naar schatting bestaan uit 9,1 miljard mensen. Wereldwijd veranderen voedingspatronen aanzienlijk, waardoor er ongeveer zestig procent meer voedselproductie nodig zal zijn. Daarin is de levering van eiwit voor diervoeder en voedsel de beperkende factor. Een overstap naar andere eiwitbronnen dringt zich dan ook op.  

Eetbare insecten kunnen overleven op laagwaardige nevenstromen uit de voedselproductie. Bovendien worden ze efficiënt opgewaardeerd tot hoogwaardige eiwitten, aminozuren en vitaminen. Zo vormen insecten de ontbrekende schakel in het voedselsysteem van een duurzame kringloopeconomie.  

Opschaling van insectenwaardeketen mogelijk maken 

Rond 2010 werden insecten en hun afgeleide producten voor het eerst beschouwd als een waardevolle eiwitbron voor de productie van diervoeder en voedsel. Sindsdien zijn ze verhandelbaar op de Europese markt. Toch verloopt de schaalvergroting van de insectenwaardeketen in Europa vrij traag. Stakeholders onderzochten al welke strategieën en gerelateerde activiteiten nodig zijn om de huidige hindernissen voor de opschaling van de waardeketen te overwinnen.  

Enkele van hen bundelen nu de krachten in het SUSINCHAIN-consortium. In dat project willen ze recent ontwikkelde technologieën, producten en processen uittesten en demonstreren. Zo moeten insectenproducten op basis van zwarte soldatenvlieg, huisvlieg, meelworm en krekels in diervoeder en/of voedsel doorgroeien naar Technology Readiness Level 6 of hoger. 

Twintig procent insecteneiwit in 2025 

“Via het onderzoek en de activiteiten van SUSINCHAIN geven we partijen in de insectenwaardeketen de nodige kennis en data om de kostprijs van insectenproducten te verlagen en insecten efficiënter te verwerken”, vertelt David Deruytter, onderzoeker insectenkweek bij Inagro. “We willen hen ook inspireren om veilige en duurzame toepassingen van insecteneiwit in diervoeder en reguliere levensmiddelen op de markt te brengen.” Dat maakt de weg vrij voor een verdere schaalvergroting en commercialisering van de Europese insectenbranche. Zo kan 10 procent van de dierlijke eiwitten in diervoeder en 20 procent daarvan in menselijke voeding in 2025 vervangen zijn door insecteneiwit. “Het productievolume en de werkgelegenheid in de branche zullen dan duizend keer zo groot zijn als nu”, voorspelt David Deruytter. 



  Nieuwsflash
 
Dalende waterpeilen en lage grondwaterstanden door droge meiLees meer
 
 
Toekomst van de beuk in Vlaanderen Lees meer
 
 
Mogelijke implicaties van het Nederlandse 'geurvonnis' op het Vlaams StikstofbeleidLees meer
 
 
NatuurherstelwetLees meer
 
 
PFAS-beleid in de Vlaamse visienota voor de EU Lees meer
 
 
Toenemende druk op de groenteteeltsectorLees meer
 
 
Vereenvoudigingspakket voor het GLBLees meer
 
 
Beleidsinitiatieven voor de sierteelt Lees meer
 
 
Ter beschikking stellen van gezuiverd afvalwater aan land- en tuinbouwLees meer
 
 
Droogte bedreigt tot 15 procent van productie in eurozoneLees meer
 
 
Over het toekomstige Europese landbouwbudget en de toekomstperspectieven voor Vlaamse boerenLees meer
 
 
Klimaatbestendige landbouw Lees meer
 
 
een evenwichtige positie voor de landbouwer in de keten Lees meer
 
 
Verplichte tussentijdse stikstofreductie bij rundveehouders Lees meer
 
 
Graslanden cruciaal in bodemkoolstofverhaal Lees meer
 
 
PAC-on-web in Wallonië opnieuw opengesteld Lees meer
 
 
Droogte 2025: voedingsbedrijven en landbouwers slaan handen in elkaar Lees meer