Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 18 okt 2019 08:25 

Koe met zebrastrepen wordt minder vaak gestoken


Beschilder vee met zebra-achtige strepen en het wordt nog maar half zo vaak door insecten gebeten. Dat heeft een Japanse studie uitgewezen. De wetenschappers van de universiteit van Kyoto denken dat steekvliegen van de wijs worden gebracht door het strepenpatroon. De onconventionele aanpak zou een milieuvriendelijk alternatief voor insecticide kunnen worden, stellen de bio-ingenieurs in het blad Plos One.

Het kostte de onderzoekers maar vijf minuten per dier om vier tot vijf centimeter brede strepen op zes zwarte koeien te schilderen. De strepen werden met de vrije hand getekend, met commerciële wateroplosbare verf die gemakkelijk vervaagt.
 
De gelakte runderen werden vervolgens drie dagen lang geobserveerd. Twee koeien waren geverfd met witte strepen, twee met zwarte strepen en twee werden ongeverfd gelaten, bij wijze van controle. Het proces werd vervolgens tweemaal overgedaan, waarbij de dieren van strepenpatroon wisselden. In totaal bracht elke koe, over een periode van negen dagen, drie dagen witgestreept, drie dagen zwartgestreept en drie dagen ongestreept door.
 
Wat bleek? Op de zebrakoeien werden slechts 55 steekvliegen geteld, tegen 111 op de zwartgestreepte koeien en 128 op de ongeverfde dieren. De ersatz-zebra’s bleken per halfuur slechts 40 keer vliegen te moeten afweren (zoals door met hun staart te slaan of hun kop te schudden), tegen 53 en 54 keer in de twee andere groepen.
 
Eerdere studies hadden al aangegeven dat vliegen minder snel geneigd zijn te landen op paarden die met gestreepte dekens zijn behangen en op andere met strepen beschilderde objecten. Die studies deden vermoeden dat de strepen de beeldverwerking van vliegen verstoren, waardoor hun aanvliegsnelheid te hoog wordt en ze niet adequaat kunnen landen. Volgens de Japanse onderzoekers is dit de eerste keer dat de verwarrende aanpak op rundvee zelf wordt uitgeprobeerd.
 
De onderzoekers benadrukken dat meer werk nodig is, zowel om het resultaat te bevestigen als om minder arbeidsintensieve manieren te vinden om koeien van een lang houdbaar zebrapatroon te voorzien
 
Als dat lukt, zou het een hardnekkig probleem in de veehouderij kunnen helpen verlichten. Vliegen maken het vee immers lastig om te grazen en te slapen, en kunnen hitsig gedrag veroorzaken dat hittestress en letsels uitlokt. Alleen al in de VS wordt de economische schade door steekvliegen geraamd op twee miljard euro per jaar.
 
Volgens Keith Bayless, een vliegenexpert van de Australische onderzoeksinstelling CSIRO, is de hypothese dat strepen steekvliegen van de wijs brengen aannemelijk. ‘Steekvliegen hebben grote ogen en gebruiken hun gezichtsvermogen om dieren te vinden waarbij ze bloed kunnen zuigen. ‘Ze gaan op zoek naar grote, donkere, bewegende vormen. Ik heb weleens dazen zien jagen op langzaam rijdende auto’s.’
 
Zebrastrepen verstoren de vorm van dieren, wat de vliegen verwart, zegt Bayless. ‘Deze studie komt met een slimme, directe toepassing op vee. Ik denk dat het een logische piste is die nuttig zou kunnen zijn voor boeren.’
 
Maar Bayless denkt dat de Japanners in de volgende stap van hun onderzoek ook het reukvermogen van vliegen moeten aanpakken. ‘Steekvliegen gaan ook op de geur af om gastheren te vinden. Strepen schilderen alleen zal niet volstaan.’



  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer