Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 18 sep 2019 12:15 

Oogst in Frankrijk bijna laagste in 10 jaar


De Europese Commissie onderschrijft in het MARS-bulletin de lage opbrengstverwachtingen van aardappelen, bieten en maïs in de Europese Unie. Voor Frankrijk komt de raming zelfs in de buurt van het laagste niveau sinds 10 jaar. De slechte condities van de gewassen in West-Europa en de recente hittegolf in het zuidoosten van Europa maken dat de oogst in Europa als middelmatig wordt beschreven.

Droogte blijft een serieuze rol spelen in Frankrijk, Noord-Duitsland en het westen van Polen. De Europese Commissie schrijft bij Frankrijk ook dat de regen van augustus te laat was om de gewassen te herstellen. Bovendien bleef de zon sterk. Daardoor komen de opbrengstverwachtingen voor dat land in de buurt van het laagste niveau sinds 10 jaar. De opbrengsten van consumptieaardappelen liggen, met 40,2 ton, fors onder het gemiddelde (42,4 ton). Wel is de verwachting dat de kwaliteit goed, onder meer door lage ziektedruk. Daarnaast wordt een extreem lage oogst verwacht voor de zetmeelaardappelen.

10% minder in Duitsland
In het nieuwe MARS-rapport wordt tevens speciaal aandacht besteed aan de belangrijkste gebieden voor de aardappelteelt in Duitsland: Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen. Ondanks de neerslag in de maand augustus is het watertekort niet verholpen, wat maakt dat aardappelen en bieten niet significant zullen herstellen. De verwachtingen van de Duitse oogst liggen daarom 10% onder het 5-jarig gemiddelde. Ook voor Polen verwacht men niet dat de gewassen nog significant gaan herstellen. De verwachting van de aardappeloogst in het land komt uit op 24,1 ton per hectare. Dat is 5% minder dan het 5-jarig gemiddelde.

Wanneer we alle cijfers over de aardappeloogst in heel Europa bij elkaar tellen, dan blijkt dat de opbrengstverwachting zo'n 3% onder het 5-jarig gemiddelde ligt. Terwijl de opbrengst in het vorige rapport al behoorlijk verlaagd werd, komt daar nu weer een kleine 0,3% bij. Daarmee komt de verwachte opbrengst uit op 32,8 ton per hectare, wat iets lager dan het 5-jarig gemiddelde is (33,8 ton per hectare). Kijken we naar de belangrijke aardappellanden, dan zien we een afname van 3,3% voor België, 10% in Duitsland, 5,2% voor Frankrijk, 1,5% voor Nederland en 5% voor Polen.

De verwachting voor de suikerbietenopbrengst in Europa wordt verhoogd met 1%, na een daling van 4% in het vorige rapport. Qua absolute tonnen komt de opbrengst daarmee uit op 72,2 ton per hectare. Dat is ongeveer 4% lager dan het 5-jarig gemiddelde.

Granen
Sinds eind augustus hebben in vrijwel alle delen van Europa hittegolven plaatsgevonden. Dit heeft ervoor gezorgd dat de opbrengstverwachtingen van met name maïs in Hongarije, Roemenië en Bulgarije verlaagd zijn. De verwachting van de totale korrelmaïsoogst in de Europese Unie is daarom met bijna 4% verlaagd. De totale graanoogst is daarbij ook nog eens met 0,7% verlaagd ten opzichte van augustus. De verwachting voor tarwe blijft gelijk aan het vorige rapport. De tarweoogst is dan ook zo goed als afgerond.



  Nieuwsflash
 
Versoepeling boetesysteem Mestbank Lees meer
 
 
Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen Lees meer
 
 
EU-lidstaten geven groen licht voor versoepelingen GLBLees meer
 
 
Pesticiden - Schadelijke gezondheidseffecten voor landbouwers Lees meer
 
 
Landbouwsites - Zonevreemde functiewijzigingen Lees meer
 
 
West-Vlaamse landbouwbedrijven - Stopzetting en opstartLees meer
 
 
2024 Beheerovereenkomst 3000 landbouwersLees meer
 
 
Nauwelijks aanvragen voor provinciale subsidies voor kustvaartuigen Lees meer
 
 
Lokale familiale landbouw wordt verdreven door Natuurpunt! Lees meer
 
 
Versoepelingen en administratieve vereenvoudigingen van het GLB in 2024 Lees meer
 
 
België haalt stemming over natuurherstelwet van agenda Lees meer
 
 
Toelating van Renure-meststoffen Lees meer
 
 
Planeet op rand van afgrond na warmste decennium ooitLees meer
 
 
Vlaamse peer verbazend sterk omringd door technologie Lees meer
 
 
Verhoogde kans op voetziekte in wintertarwe door natte najaar 2023Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-checklist 2024 met extra driftreducerende technieken en doppen Lees meer
 
 
Vlaams Belang steunt juridische acties tegen goedgekeurd Ventilus-tracé Lees meer
 
 
Correct rekenen met dierlijke mest Lees meer
 
 
Plantenveredeling via nieuwe genomische technieken Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer