Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 16 sep 2019 14:51 

16 september 2019, Ciney, een verjaardag in mineur


16 september 2009, tientallen tractoren spreiden melk uit over een akker. De symboliek kan niet duidelijker zijn. De melkprijzen zijn te laag om een melkveebedrijf draaiende te houden.
16 september 2019. 10 jaar later is er niets veranderd. De gehele landbouwsector is in voortdurende crisis en er lijkt geen einde aan te komen. De melkveehouderij is niet in acute crisis, maar de melkprijzen flirten vaak met de absolute bodem.
Als er toen reeds beloftes zijn gemaakt om hieraan te verhelpen, is daar bitter weinig van terechtgekomen. Het tegendeel is eerder de realiteit.

Pasmunt bij vrijhandelsakkoorden
CETA, MERCOSUR, het is zelden dat de primaire producent er op vooruitgaat bij een  vrijhandelsakkoord. Keer op keer moet de landbouwsector boeten voor het vaak kleine belang van  de industriële sectoren, met Mercosur als trieste kers op de taart. Duurzame familiale en lokale  productie wordtvrijhandelsakkoorden  CETA, MERCOSUR, het is zelden dat de primaire producent er op vooruitgaat bij een  vrijhandelsakkoord. Keer op keer moet de landbouwsector boeten voor het vaak kleine belang van  de industriële sectoren, met Mercosur als trieste kers op de taart. Duurzame familiale en lokale  productie wordt hier opgeofferd aan auto’s, in ruil voor industriële voedingsproducten met dubieuze  herkomst.
Goedkope import verdringt de eigen productie  Het eigen duurzame landbouwmodel wordt steeds meer opgeofferd. Het is een utopie dat de  Vlaamse, Belgische, Europese, de lokale landbouwer op kan tegen de goedkope importproducten. Er  gelden namelijk andere regels voor import dan voor eigen productie.
Het is bijzonder zuur voor de primaire producent om vast te moeten stellen dat landen, waar zowat  alles toegelaten is, probleemloos hun voedingsproducten naar Europa kunnen exporteren.
Zonder het zelf te beseffen wordt de consument steeds meer blootgesteld aan risicoproducten die  we in Europa niet meer tolereren bij de landbouwer.

Steun
Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) steunt ten volle de actie van vandaag, georganiseerd door  MIG-EMB. De mondialisering en deregulering van de markt voor landbouwproducten vormen een  acuut gevaar voor onze producenten en voedselveiligheid.
Onze beleidsmakers moeten beseffen dat een uitverkoop van de landbouwsector op termijn een  bedreiging is voor de gehele bevolking. Want laat het duidelijk wezen, ooit zal iemand het gelag  betalen van de moedwillige teloorgang van de eigen primaire voedselproductie.
Daarom zal het ABS hier steeds blijven op hameren: op de nagel die staat voor eigen landbouw en  voedselproductie.

Voor meer informatie:
Hendrik Vandamme, nationaal voorzitter, gsm 0476 41 51 58
Hendrik Van den Haute, lid ABS-zuivelcommissie, gsm 0496 49 68 95



  Nieuwsflash
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Fruitboeren houden hart vast voor voorspelde nachtvorst Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer