Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 06 sep 2019 18:44 

Landbouw en Visserij focust op bodemgezondheid tijdens Werktuigendagen


Het Departement Landbouw en Visserij en ILVO tonen u op 21 en 22 september hoe u uw bodem gezond houdt of gezonder krijgt. U komt er ook meer te weten over de subsidie brede weersverzekering tegen landbouwrampen en over nieuwe teelten als soja en quinoa. ILVO en Arvesta lanceren de campagne ‘Ontdek soja en pionier samen met ons, voor landbouw én klimaat’. Bij VLAM kunt u terecht voor informatie over gecertificeerd pootgoed en zaaizaden en maakt u kans op leuke wedstrijdprijzen. U vindt onze stand nr. 157 in de Maalderijstraat, Heurne (Oudenaarde).

Gezonde bodem voor een gezond bedrijf

Naast erosie is bodemverdichting een van de grootste uitdagingen: het samendrukken van de grond, onder andere door het gebruik van zware machines, vaak op natte en kwetsbare bodems. Hierdoor is er een moeilijkere beworteling, nutriëntenopname en dus ook een lagere gewasopbrengst. Ook brengt het een goede waterhuishouding in gevaar. Een verdichte bodem verhindert namelijk een goede afvoer van water in natte periodes en bemoeilijkt het opstijgen van vocht uit de diepere lagen in droge omstandigheden.

Oplossingen met groenbedekkers en technologie

We tonen u hoe groenbedekkers kunnen helpen de bodemverdichting te doorbreken, wat het effect is van het zaaitijdstip op de beworteling, en het verschil tussen groenbedekkers met diepe of oppervlakkige beworteling. Daarnaast krijgt u te zien hoe u bodemverdichting kunt verminderen door de luchtdruk op uw banden beter te regelen, en hoe een luchtdrukwisselsysteem en een bodemdichtheidsmeter kunnen helpen. 
We beantwoorden al uw vragen over de verhoogde VLIF-steun van 30% voor deze oplossingen en het gratis bodemadvies dat u kunt aanvragen via het bedrijfsadviessysteem kratos, raad op maat. Ook met uw vragen over andere premies kunt u bij ons terecht.

Gezonde bodem als buffer tegen klimaatverandering

Een gezonde bodem is ook belangrijk voor de koolstofopbouw in de grond. Op onze stand ziet u wat dit oplevert aan organische stof en welk voordeel het biedt tegen de klimaatverandering. We gaan ook in op de link tussen IPM en bodemgezondheid.

Erosie

Een gezonde bodem betekent ook erosie voorkomen. Dat blijft een belangrijk aandachtspunt binnen de land- en tuinbouwsector. Tijdens de Werktuigendagen krijgt u praktische tips over het voorkomen van bodemerosie op erosiegevoelige percelen, het aanleggen van bufferstroken en drempels tussen ruggenteelt. Daarnaast staan we stil bij de verplichte maatregelen voor erosiebestrijding in de randvoorwaarden.

Vlaamse overheid op één gezamenlijke stand

Het Departement Landbouw en Visserij, VLAM en ILVO staan weer samen met de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) op een gezamenlijke stand. U vindt onze stand nr. 157 in de Maalderijstraat. Meer info over de Werktuigendagen vindt u op de beurswebsite.



  Nieuwsflash
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Verlening opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke aan Agristo Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer