Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 05 sep 2019 07:32 

Opsporing antibioticaresiduen in melk en vlees


ILVO en UGent hebben een analysemethode voor antibioticaresiduen in melk- en vleesmatrices op punt gesteld die sneller, goedkoper, en minstens even makkelijk en betrouwbaar is dan wat al bestaat. In zijn doctoraatsstudie daarover boekte ILVO-onderzoeker Geert Van Royen vooral opmerkelijke resultaten in de fase van de opzuivering: hij ontwikkelde een opzuivering met ‘voorgeprogrammeerde’ polymeren (molecularly imprinted polymers of MIPs).

“Dit is een goede opstap naar een antibioticasensor, die alle analysefasen in één beweging uitvoert en die concentraties aan rest-antibiotica meteen weergeeft.” Nu iedereen de noodzaak aanvoelt om het antibioticagebruik bij mensen en dier verder te reduceren, is het belangrijk om krachtige en zeer betaalbare meetinstrumenten te kunnen inzetten.

Twee cruciale antibioticafamilies

Omdat uit Belgische monitoringsprogramma’s blijkt dat de antibioticafamilies ‘beta-lactams’ en ‘fluoroquinolones’ het meest gebruikt worden, focuste het onderzoek zich op deze families en werd er een analysemethode ontwikkeld voor de stoffen benzylpenicilline en enrofloxacine. Deze strategie sluit naadloos aan bij bevindingen van de Wereldgezondheidsorganisatie: uit hun rangschikking op basis van het belang van antimicrobiële stoffen in de humane geneeskunde blijkt dat beide antibioticafamilies cruciaal zijn. AMCRA, het kenniscentrum voor antibioticagebruik en –resistentie bij dieren, wees er recent op de samenhang van reductie van AB-gebruik en van AB-resistentie. Men ziet daar dat de daling in het dierlijk gebruik van de bewuste cruciaal belangrijke antibiotica sinds 2011 gepaard gaat met een vermindering van de het voorkomen van antibioticaresistentie. Terwijl de resistentie tegen antibiotica die frequent dierlijk gebruikt wordt op hetzelfde niveau blijft sinds 2011.

Maximum residu limieten

Maximum residu limieten of MRLs geven het maximum toegelaten gehalte aan van antimicrobiële stoffen die in verschillende voedingsmiddelen aanwezig mogen zijn. Het is dus belangrijk om over gevoelige en specifieke analysemethoden te beschikken die nauwkeurig, efficiënt en snel kunnen nagaan of de MRLs niet overschreden worden zodat de conformiteit ervan met de wetgeving kan worden nagegaan. Geert Van Royen: “Er bestaan wel al methodes met dezelfde gevoeligheid en specificiteit, maar die zijn veel duurder en nemen maanden in beslag, terwijl onze analysemethode slechts een paar uur nodig heeft om antibioticaresiduen te detecteren.”

De nieuw ontwikkelde specifieke MIP-opzuiveringsmethode is gevalideerd en bestaat uit een aantal verschillende stappen waarvan het opzuiveren de meest belangrijke is. Via opzuivering wordt een bepaalde molecule geïsoleerd zodat je er een hogere concentratie van bekomt. Daardoor kan je deze kwantitatief makkelijker meten.

Een sensor?

Er verschijnen nu mogelijkheden aan de horizon om deze detectiemethode toe te passen op geminiaturiseerde schaal en geïntegreerd. Momenteel gebeurt de opzuivering wel via MIP maar de detectie zelf moet nog via massaspectrometrie in een gespecialiseerd lab. Geert Van Royen: “Als we de opzuivering én de detectie op hetzelfde toestelletje kunnen plaatsen, bv. in een sensor, dan kan de aanwezige concentratie meteen bepaald worden. Dat zal moeten blijken uit vervolgonderzoek.”

Contact

Elias Albrecht, ILVO communicatie, 0472 92 14 82, elias.albrecht@ilvo.vlaanderen.be
Peter Dubruel, promotor UGent, peter.dubruel@ugent.be
Els Daeseleire, promotor ILVO, els.daeseleire@ilvo.vlaanderen.be
Geert Van Royen, ILVO-onderzoeker, geert.vanroyen@ilvo.vlaanderen.be



  Nieuwsflash
 
Vlaamse Regering over het Europese natuurbeleidLees meer
 
 
Vraag om uitleg Vraag om uitleg over het vermoeden van vergunning 4391 (2024-2025) van Jurgen CallLees meer
 
 
Nieuwe intendant voor het Turnhouts VennengebiedLees meer
 
 
Vrijwillige stopzettingsregeling voor varkensstallen door behoud en hervergunning van mestopslagLees meer
 
 
Afstandsregels voor megawindturbines Lees meer
 
 
Natuur in landbouwgebied Lees meer
 
 
Oorzaken van de triazoolvervuiling in het drinkwater Lees meer
 
 
Schaduw als hittebestrijder Lees meer
 
 
Aardbeienbedrijf Vermeiren zet toon met duurzaam waterbeheer dankzij waterpaspoort Lees meer
 
 
Pacht landbouwgrond met een derde gestegen op 10 jaar tijdLees meer
 
 
Een derde minder varkensbedrijven in 2030 volgens prognose Lees meer
 
 
Agrometeorologische Berichten Situatie op 1 juli 2025 Lees meer
 
 
Resolutie over een verbod op het gebruik van PFAS-houdende pesticidenLees meer
 
 
Waterbeleid en Bleu DealLees meer
 
 
Mogelijke impact van doorgedreven dierenwelzijnsmaatregelen Lees meer
 
 
Vragen over aardappelprijzen en -export Lees meer
 
 
Nieuwe vrijhandelsakkoord tussen Oekraïne en de EU Lees meer
 
 
Impact van de verzilting op de landbouw Lees meer
 
 
Hittegolf op komst? Het FAVV deelt 8 onmisbare tips met de voedingssector Lees meer
 
 
Clarebout bouwt nieuwe fabriek in China Lees meer
 
 
De uitdagingen in de zuivelindustrie Lees meer
 
 
Bent u landbouwer en overweegt u een beheerovereenkomst met de VLM? Lees meer
 
 
Stalmest uitrijden? Neem foto’s via LV-AgriLens als bewijs Lees meer
 
 
IGC voorspelt grotere graanproductie in 2025Lees meer
 
 
Digitale registratie gewasbeschermingsmiddelen vanaf 1/1/2026 Lees meer
 
 
Aanleg van nieuwe drainages moeten vanaf 1 juli 2025 peilgestuurd op basis van geschiktheidskaartLees meer
 
 
Hoe u optimaal voorbereiden op een GLB-controle? Lees meer
 
 
Hittegolf juli 2025: conceptnota voor nieuwe regelgeving Brede WeersverzekeringLees meer
 
 
Ana­ly­se re­cent­ste perceelsaangifteLees meer
 
 
Vlaanderen is goed voor ongeveer 7% van de Europese in- en uitvoer van agrarische producten Lees meer