Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 31 aug 2019 07:54 

Vlees van bij ons draagt niet bij aan bosbranden in Amazone


Verschillende media rapporteren vandaag over het gebruik van soja in diervoeders en de eventuele impact van de Belgische vleessector op ontbossing en bosbranden in het Amazonegebied. BB, ABS (Algemeen Boerensyndicaat) en BFA (Belgian Feed Association) betreuren de eenzijdige en onjuiste berichtgeving, en stellen dat vlees van bij ons onder geen beding bijdraagt noch aan verdere ontbossing, noch aan de huidige bosbranden in het Amazonegebied.

Landbouworganisaties en veevoederproducenten pleiten er samen voor om de Fefac Soy Sourcing Guidelines (FFSG), de Europese duurzaamheidsstandaard van FEFAC (European Feed Manufacturer’s Association) in heel Europa bindend te maken. Belgische diervoederproducenten onderschrijven al sinds 2006 het amazone moratorium. Sinds 2018 onderschrijft BFA ook het Cerrado-manifest.
Een overzicht van de feiten:
•    Belgische producenten van diervoeders gebruiken geen soja van landbouwgronden die na 2006 ontbost werden in Argentinië en Brazilië. Belgisch vlees draagt dus niet bij aan bijkomende ontbossing, noch aan de huidige bosbranden;
•    Het sojaschroot, dat niet geschikt is voor menselijke consumptie, en dat gebruikt wordt bij de productie van veevoeder, is een bijproduct van sojaproducten voor humaan gebruik;
•    Bijproducten van oliehoudende zaden (zoals soja- en koolzaadschroot) maakten in 2017 slechts 22% uit van de grondstoffen verwerkt in mengvoeders, die op hun beurt slechts een deel van de totale voedingspatroon van dieren uitmaken. Runderen eten bijvoorbeeld 75-80% sojavrij ruwvoer (gras, hooi, …)
 
Belgische vleessector focust al decennia op duurzame import
De sector draagt duurzaamheid hoog in het vaandel, en nam al tal van maatregelen om actief te strijden tegen ontbossing. Ook naar de toekomst toe blijft de hele sector investeren in verduurzaming. Ondanks de extra kost die duurzame grondstoffen met zich meebrengen, investeert de sector van veevoederproducenten al decennia in duurzaamheid. BFA, die 98% van de Belgische mengvoeder vertegenwoordigt, ontwikkelde al in 2009 een duurzame sojastandaard (die volgens onafhankelijk onderzoeksbureau Profundo wereldwijd tot de top vijf behoort) en werkt met duurzame sojacertificaten.
BFA onderzoekt bovendien hoe we nevenstromen uit de voedingsindustrie en de biobrandstofindustrie nog beter kunnen valoriseren, wat beter gebruik van bestaande grondstoffen inhoudt.  Momenteel reduceert BFA op die manier jaar na jaar de afhankelijkheid van eiwitten die van buiten de EU geïmporteerd worden. Sinds 2011 daalde de import van soja voor veevoeder al met meer dan 30% door over te schakelen op koolzaadschroot en bijproducten uit de biobrandstofindustrie. 
De import van duurzaam geteelde soja blijft belangrijk, een groot deel van de landbouwgrond in België en Europa is enkel geschikt voor grasland, waarmee herkauwers voor de mens onverteerbare plantaardige eiwitten omzetten voor de mens verteerbare dierlijke eiwitten (vlees, melk). De hele voedingssector is bovendien afhankelijk van soja, niet alleen de veehouderij. Je vindt soja ook als ingrediënt in vleesalternatieven, plantaardige vervangers voor melkproducten, gebak, en dergelijke meer. 
Na de productie van sojaolie en andere sojaproducten voor humane consumptie blijft een grote hoeveelheid sojaschroot over, dat niet eetbaar is voor mensen. De landbouw- en veevoedersector recycleren dit bijproduct, waardoor ze actief bijdragen aan afvalminimalisatie. Dit is niet enkel zo voor soja, de Belgische diervoederindustrie valoriseert jaarlijks 4 miljoen ton nevenstromen uit de voedingsindustrie.

Impact in de toekomst nog verder inperken
België staat aan de absolute wereldtop op vlak van voedselveiligheid én duurzaamheid, maar met het oog op de toekomst blijft de sector investeren in verduurzaming: BFA onderzoekt samen met ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij en Voedingsonderzoek) bijvoorbeeld de uitbouw van lokale sojateelt. 
Daarnaast onderzoekt BFA de betere valorisatie van nevenstromen uit de voedings- en biobrandstofsectoren, en richtte het Feed Design Lab op in het Nederlandse Wanssum. Deze hypermoderne testfabriek onderzoekt nieuwe manieren om nevenstromen uit de voedings- en biobrandstofindustrieën te valoriseren.
Landbouworganisaties en veevoederproducenten pleiten er ten slotte samen voor om de FEFAC Soy Sourcing Guidelines (FFSG), de Europese duurzaamheidsstandaard van FEFAC (European Feed Manufacturer’s Association) in heel Europa bindend te maken. Soja die gebruikt wordt voor de productie van vlees van bij ons, voldoet hier nu al aan.



  Nieuwsflash
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Fruitboeren houden hart vast voor voorspelde nachtvorst Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer