Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 31 aug 2019 07:54 

Vlees van bij ons draagt niet bij aan bosbranden in Amazone


Verschillende media rapporteren vandaag over het gebruik van soja in diervoeders en de eventuele impact van de Belgische vleessector op ontbossing en bosbranden in het Amazonegebied. BB, ABS (Algemeen Boerensyndicaat) en BFA (Belgian Feed Association) betreuren de eenzijdige en onjuiste berichtgeving, en stellen dat vlees van bij ons onder geen beding bijdraagt noch aan verdere ontbossing, noch aan de huidige bosbranden in het Amazonegebied.

Landbouworganisaties en veevoederproducenten pleiten er samen voor om de Fefac Soy Sourcing Guidelines (FFSG), de Europese duurzaamheidsstandaard van FEFAC (European Feed Manufacturer’s Association) in heel Europa bindend te maken. Belgische diervoederproducenten onderschrijven al sinds 2006 het amazone moratorium. Sinds 2018 onderschrijft BFA ook het Cerrado-manifest.
Een overzicht van de feiten:
•    Belgische producenten van diervoeders gebruiken geen soja van landbouwgronden die na 2006 ontbost werden in Argentinië en Brazilië. Belgisch vlees draagt dus niet bij aan bijkomende ontbossing, noch aan de huidige bosbranden;
•    Het sojaschroot, dat niet geschikt is voor menselijke consumptie, en dat gebruikt wordt bij de productie van veevoeder, is een bijproduct van sojaproducten voor humaan gebruik;
•    Bijproducten van oliehoudende zaden (zoals soja- en koolzaadschroot) maakten in 2017 slechts 22% uit van de grondstoffen verwerkt in mengvoeders, die op hun beurt slechts een deel van de totale voedingspatroon van dieren uitmaken. Runderen eten bijvoorbeeld 75-80% sojavrij ruwvoer (gras, hooi, …)
 
Belgische vleessector focust al decennia op duurzame import
De sector draagt duurzaamheid hoog in het vaandel, en nam al tal van maatregelen om actief te strijden tegen ontbossing. Ook naar de toekomst toe blijft de hele sector investeren in verduurzaming. Ondanks de extra kost die duurzame grondstoffen met zich meebrengen, investeert de sector van veevoederproducenten al decennia in duurzaamheid. BFA, die 98% van de Belgische mengvoeder vertegenwoordigt, ontwikkelde al in 2009 een duurzame sojastandaard (die volgens onafhankelijk onderzoeksbureau Profundo wereldwijd tot de top vijf behoort) en werkt met duurzame sojacertificaten.
BFA onderzoekt bovendien hoe we nevenstromen uit de voedingsindustrie en de biobrandstofindustrie nog beter kunnen valoriseren, wat beter gebruik van bestaande grondstoffen inhoudt.  Momenteel reduceert BFA op die manier jaar na jaar de afhankelijkheid van eiwitten die van buiten de EU geïmporteerd worden. Sinds 2011 daalde de import van soja voor veevoeder al met meer dan 30% door over te schakelen op koolzaadschroot en bijproducten uit de biobrandstofindustrie. 
De import van duurzaam geteelde soja blijft belangrijk, een groot deel van de landbouwgrond in België en Europa is enkel geschikt voor grasland, waarmee herkauwers voor de mens onverteerbare plantaardige eiwitten omzetten voor de mens verteerbare dierlijke eiwitten (vlees, melk). De hele voedingssector is bovendien afhankelijk van soja, niet alleen de veehouderij. Je vindt soja ook als ingrediënt in vleesalternatieven, plantaardige vervangers voor melkproducten, gebak, en dergelijke meer. 
Na de productie van sojaolie en andere sojaproducten voor humane consumptie blijft een grote hoeveelheid sojaschroot over, dat niet eetbaar is voor mensen. De landbouw- en veevoedersector recycleren dit bijproduct, waardoor ze actief bijdragen aan afvalminimalisatie. Dit is niet enkel zo voor soja, de Belgische diervoederindustrie valoriseert jaarlijks 4 miljoen ton nevenstromen uit de voedingsindustrie.

Impact in de toekomst nog verder inperken
België staat aan de absolute wereldtop op vlak van voedselveiligheid én duurzaamheid, maar met het oog op de toekomst blijft de sector investeren in verduurzaming: BFA onderzoekt samen met ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij en Voedingsonderzoek) bijvoorbeeld de uitbouw van lokale sojateelt. 
Daarnaast onderzoekt BFA de betere valorisatie van nevenstromen uit de voedings- en biobrandstofsectoren, en richtte het Feed Design Lab op in het Nederlandse Wanssum. Deze hypermoderne testfabriek onderzoekt nieuwe manieren om nevenstromen uit de voedings- en biobrandstofindustrieën te valoriseren.
Landbouworganisaties en veevoederproducenten pleiten er ten slotte samen voor om de FEFAC Soy Sourcing Guidelines (FFSG), de Europese duurzaamheidsstandaard van FEFAC (European Feed Manufacturer’s Association) in heel Europa bindend te maken. Soja die gebruikt wordt voor de productie van vlees van bij ons, voldoet hier nu al aan.



  Nieuwsflash
 
Vlaamse Regering over het Europese natuurbeleidLees meer
 
 
Vraag om uitleg Vraag om uitleg over het vermoeden van vergunning 4391 (2024-2025) van Jurgen CallLees meer
 
 
Nieuwe intendant voor het Turnhouts VennengebiedLees meer
 
 
Vrijwillige stopzettingsregeling voor varkensstallen door behoud en hervergunning van mestopslagLees meer
 
 
Afstandsregels voor megawindturbines Lees meer
 
 
Natuur in landbouwgebied Lees meer
 
 
Oorzaken van de triazoolvervuiling in het drinkwater Lees meer
 
 
Schaduw als hittebestrijder Lees meer
 
 
Aardbeienbedrijf Vermeiren zet toon met duurzaam waterbeheer dankzij waterpaspoort Lees meer
 
 
Pacht landbouwgrond met een derde gestegen op 10 jaar tijdLees meer
 
 
Een derde minder varkensbedrijven in 2030 volgens prognose Lees meer
 
 
Agrometeorologische Berichten Situatie op 1 juli 2025 Lees meer
 
 
Resolutie over een verbod op het gebruik van PFAS-houdende pesticidenLees meer
 
 
Waterbeleid en Bleu DealLees meer
 
 
Mogelijke impact van doorgedreven dierenwelzijnsmaatregelen Lees meer
 
 
Vragen over aardappelprijzen en -export Lees meer
 
 
Nieuwe vrijhandelsakkoord tussen Oekraïne en de EU Lees meer
 
 
Impact van de verzilting op de landbouw Lees meer
 
 
Hittegolf op komst? Het FAVV deelt 8 onmisbare tips met de voedingssector Lees meer
 
 
Clarebout bouwt nieuwe fabriek in China Lees meer
 
 
De uitdagingen in de zuivelindustrie Lees meer
 
 
Bent u landbouwer en overweegt u een beheerovereenkomst met de VLM? Lees meer
 
 
Stalmest uitrijden? Neem foto’s via LV-AgriLens als bewijs Lees meer
 
 
IGC voorspelt grotere graanproductie in 2025Lees meer
 
 
Digitale registratie gewasbeschermingsmiddelen vanaf 1/1/2026 Lees meer
 
 
Aanleg van nieuwe drainages moeten vanaf 1 juli 2025 peilgestuurd op basis van geschiktheidskaartLees meer
 
 
Hoe u optimaal voorbereiden op een GLB-controle? Lees meer
 
 
Hittegolf juli 2025: conceptnota voor nieuwe regelgeving Brede WeersverzekeringLees meer
 
 
Ana­ly­se re­cent­ste perceelsaangifteLees meer
 
 
Vlaanderen is goed voor ongeveer 7% van de Europese in- en uitvoer van agrarische producten Lees meer