Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 19 aug 2019 08:06 

Voedselschaarste en maandenlange chaos bij no deal-brexit


Brandstof-, voedsel en medicijntekorten, maandenlange chaos in de havens, stijgende zorgkosten en een harde grens met Ierland. Dat verwacht de Britse regering als het land op 1 november zonder deal uit de Europese Unie zou stappen. Dat staat in een gelekt rapport waar de Britse krant The Sunday Times de hand op wist te leggen.

Het rapport, dat onder de codenaam ‘Operation Yellowhammer’ deze maand werd samengesteld door de Cabinet Office, laat zien hoe de Britse overheid in het geheim al bezig is met het treffen van maatregelen om een rampzalige ineenstorting van de Britse infrastructuur te voorkomen in geval van een no deal-brexit.
 
In het rapport heeft het kabinet de meest aannemelijke naschokken van een dergelijk scenario uiteengezet, aangezien het er steeds sterker op begint te lijken dat het Verenigd Koninkrijk zich begin november zonder overeenkomst uit de EU zal losscheuren.
 
Blijkens het rapport verwacht de Britse regering dat zo’n 85 procent van de Britse vrachtwagens die regelmatig het Kanaal oversteken “mogelijk niet klaar is” voor de Europese douanechecks. Dat zou betekenen dat het minstens drie maanden duurt voordat de vlotte doorstroom van het goederenverkeer weer gegarandeerd kan worden. 

Verder staat volgens The Sunday Times in het rapport dat de regering uitgaat van een harde grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek, aangezien de regering de huidige plannen om de zachte grens te behouden bestempelt als “onhoudbaar”. Dit omdat de huidige plannen om wijdverspreide controles te vermijden volgens het rapport niet kunnen worden gehandhaafd.
 
De Britse premier Johnson houdt intussen vast aan een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU op 1 november, of dat nu met of zonder deal is. Om dat te forceren, heeft hij zelfs al gedreigd het parlement buitenspel te zetten.
 
Johnson bezoekt komende week de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron, met wie hij de naderende brexit zal bespreken voordat de drie leiders vanaf zaterdag 24 augustus deelnemen aan de G7-top in het Franse Biarritz. Dat meldt de Engelse krant The Daily Telegraph. Volgens de krant zal Johnson de Europese leiders vertellen dat “het Britse parlement de brexit niet kan tegenhouden”.
 
Naar verwachting zal Johnson zijn Europese collega’s eveneens duidelijk maken dat ze “twee maanden de tijd hebben om tot een voor de Britten acceptabele vertrekovereenkomst te komen”. Lukt dit niet, dan volgt volgens Johnson een no-deal brexit op 1 november.



  Nieuwsflash
 
Europese Commissie sleutelt aan milieuregels GLB Lees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleidLees meer
 
 
Wijziging voorschriften voor rechtstreekse betalingen aan landbouwers GLBLees meer
 
 
Nieuwe aandeelhouder Ardo, The Nest Lees meer
 
 
Over een innovatief landbouwbeleid Lees meer
 
 
Grondwater op hoogste peil in meer dan 20 jaar in Vlaanderen Lees meer
 
 
Oproep voor een waarnemings- en waarschuwingsdienst ziekten en plagen Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Steun voor toepassen van niet-kerende bodembewerking Lees meer
 
 
Webinars en studiedagen Landbouw&VisserijLees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer
 
 
Boerenbetogingen: De boer op met JoLees meer