Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel Volgend artikelVolgend Artikel

 14 aug 2019 16:38 

Erken de droogte met hittegolf als (landbouw)ramp


De hitte in juli heeft een zware impact gehad op de Belgische fruitteelt. Zo is een derde van de appels in Haspengouw verbrand door de zon. Dat meldt VRT NWS. Truiens schepen van Landbouw en Fruitteelt Hilde Vautmans (Open Vld) roept op om de schade als landbouwramp te erkennen.

De appel- en perentelers hebben het dit jaar al zwaar te verduren gehad. Na de nachtvorst van 12 en 13 april volgden de hagelbuien van 28 mei en 19 juni, en dan nog eens de zonnebrand tijdens de hittegolf van 24 tot 26 juli. De Commissie tot Vaststelling van Schade aan Teelten van de stad Sint-Truiden heeft eind juli vastgesteld dat de appels gemiddeld voor zowat 60% beschadigd zijn en in sommige gevallen zelfs tot 90%. Bij de peren is gemiddeld 30% beschadiging vastgesteld.
 
Het stadsbestuur van Sint-Truiden roept daarom op om de schade als landbouwramp te laten erkennen, maar dan moeten getroffen fruittelers wel hun schade melden. Zo kunnen de fruitboeren een vergoeding krijgen. Intussen hebben al 97 bedrijven in Sint-Truiden schade gemeld, goed voor 530 ha peren en 400 ha appels. “Ook mijn collega’s in de rest van Haspengouw hebben dezelfde vaststellingen gedaan, dus het is echt dramatisch. Dit heeft niemand ooit gezien, zowel de fruitboeren als ikzelf niet”, zegt Vautmans.
 
Vautmans roept Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V) op om zelf ter plaatse te komen. “Ik heb contact met zijn kabinet gehad en zij hebben mij beloofd dat hij volgende week op het terrein zal komen. Zo kan hij met eigen ogen de schade vaststellen”, aldus Vautmans. “Het gaat om aanzienlijke schade aan de oogst door een uitzonderlijk natuurverschijnsel. Ik dring er dus op aan dat de regering werk maakt van de erkenning als landbouwramp.”

Schade in akker- en tuinbouw

De berichten van twee weken geleden worden alleen maar meer en meer bevestigd. De schade is nu duidelijk en uitgesprokener:

-vroege, halfvroege en halflate aardappelen (die piepdood liggen) tenminste 50% schade. De late rassen zijn sindsdien ook een een versnelde afrijping/veroudering begonnen, doorwas steekt de kop op. Komt er geen regen van betekenis (en het ziet er zo naar uit) dan wordt dit even catastrofaal als 2018.

-Ajuinen staan bijzonder dun, schraal en zijn klein: 70 à 80% schade

-Maïs: verbranding en verdroging (30% verlies)

-Alle soorten kolen, groene boontjes, bepaalde fruitsoorten (framboos, aardbei, ...), knolselder: verdroogd, verbloeid, ...

Ook het captatieverbod blijft gelden, wat de schade nog meer doet toenemen.

   Nieuwsflash
 
PCA notering: nog gezakt voor vroegeLees meer
 
 
Kans op derde hittegolf vanaf eind deze week Lees meer
 
 
Landbouwschade door droogte en hittegolf nog groter dan verwachtLees meer
 
 
Melkveehouder Pieter D’Hooghe is ‘Schoonste Boer van Vlaanderen’Lees meer
 
 
Wat in orde brengen voor geboorte van een kindLees meer
 
 
Bestrijding van klassieke en Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen Lees meer
 
 
NeonicotinoïdenLees meer
 
 
Voedselschaarste en maandenlange chaos bij no deal-brexitLees meer