Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 02 aug 2019 13:46 

Provinciale Fokveedag groeit als publieksevent


11 augustus 2019, 10-18 uur, Gravenplein Beveren, www.fokveedag.be


Zondag 11 augustus is iedereen welkom op de 66ste provinciale Fokveedag in Beveren.   Naast 86 melkkoeien en 65 witblauwkoeien, kan je ook meer dan 40 trekpaardveulens bewonderen.  Dit jaar wordt de veulenprijskamp uitgebreid met een voorselectie van het internationaal veulenkampioenschap. Terwijl heel wat jaarmarkten steeds minder succes hebben, stijgt het aantal bezoekers van de provinciale Fokveedag.  Vorig jaar kwamen er meer dan duizend bezoekers én trok het evenement heel wat gezinnen.
 
De organisatoren doen er dan ook alles aan om een gevarieerd programma te serveren.  Zo laten de landbouwers zien dat ze veel meer in hun mars hebben en garant willen staan voor duurzaam en veilig voedsel. Zo kan je 's morgens genieten van een streekproducten ontbijt en op de middag serveren ze stoofvlees met frietjes. Dit stoofvlees is afkomstig van het Saeftingherhof in Kieldrecht. Hun koeien grazen enkele maanden per jaar  in het Land van Saeftinghe waardoor dit een zeer lekkere smaak heeft. Op het terras kan je genieten van twee streekbieren die de landbouw mee promoten: het Beverse streekbier Boerke en Boerinneke en het Nevels Trekpaard bier.  Een huifkarritje, spelen met de knuffelkoe of genieten van een ijsje: de kinderen leven zich uit. Daar bovenop trakteren de landbouwers  vanaf 14 uur iedereen op gratis pannenkoeken!  De opbrengst is ten voordele van projecten in Zambia.
Fiere landbouwers tonen hun dieren.
 
Het Fokveedagcomité, het gemeentebestuur en CRV richten de rundveeprijskamp in met steun van enkele sponsors. Het Fokveedagcomité bestaat uit een aantal enthousiaste landbouwers uit de streek. Geert Verhelst, zelf landbouwer uit Melsele, is voorzitter : “De Fokveedag is een hoogdag voor de Oostvlaamse landbouw.  De landbouwers tonen 86 melkkoeien van het roodbont en zwartbont ras en 65 witblauwe runderen. Wij willen laten zien aan het publiek dat wij een passie hebben voor onze stiel en goed zorg dragen voor onze dieren. De kwaliteitseisen voor Belgische melk en vlees zijn zeer hoog, we staan dan ook garant voor veilig voedsel.” aldus Geert.  De veeprijskamp begint om 10 uur en bestaat uit verschillende reeksen waarbij de runderen zijn opgedeeld naar ras en naar leeftijd. De professionele jury keurt hun uiterlijk en hun verzorging, bij melkvee is de kwaliteit van de uier van belang en bij vleesvee de breedte van het dier. Bij iedere reeks geven de keurders een woordje uitleg naar het publiek. Rond 17 uur maken ze de mooiste koeien bekend die met de ereprijzen naar huis gaan.
 
Voorselectie van het internationaal veulenkampioenschap
 
Voor de 3de keer wordt deze Beverse fokveedag uitgebreid met een prijskamp voor trekpaardveulens (2019) en jaarlingen (2018), en dit in samenwerking met De Vrienden van de Oost-Vlaamse Trekpaardfokkers vzw. Dit jaar wordt de veulenprijskamp uitgebreid met een voorselectie van het internationaal veulenkampioenschap! Iedereen kan deelnemen met de veulens, maar enkel veulens gefokt of in eigendom uit België kunnen deelnemen aan de voorselectie.
 
Promotie van streek- en landbouwproducten. 
 
Landbouwers doen steeds meer aan thuisverkoop en dat kunnen bezoekers ervaren op de streekproductenmarkt met een gamma aan kaas, vlees, ijs, groeten en fruit.  's Morgens  kan je van 9 tot 11 uur inschrijven voor een lekker streekproductenontbijt. ’s Middags kan je frietjes met stoofvlees komen proeven afkomstig van het Saeftingherhof uit Kieldrecht. Dit bedrijf laat haar koeien van het wit-blauwras 6 maanden per jaar in het Verdronken Land van Saeftinghe grazen. De dieren kunnen zelfs zwemmen!  Door het eten van deze zilte begroeiing bekomen de  dieren hun unieke pré-salé (lichtgezouten) smaak. Het stoofvlees wordt geserveerd met frietjes en groentjes. 
 
Gratis pannenkoeken en leuke kinderanimatie
 
De Fokveedag is een gratis evenement waar de landbouwers je ook trakteren op wat extra's. De hele dag kan je een gratis rit maken in de huifkar en vanaf 14 uur zijn er gratis pannenkoeken voor iedereen! Er is een  speciaal programma voor kinderen zodat zij op een leuke manier  kennismaken met de landbouw én vooral met de liefde van de landbouwers voor hun dieren.  Een knuffelkoe kan volop geaaid worden.  Net zoals een pony waar je ritjes op kan maken. De huifkartocht brengt ze gratis met een tochtje van de veeprijskamp naar Cortewalle. Voor wie vroeg uit de veren is, ziet vanaf 9 uur de landbouwers aan het werk, ze komen dan aan met de tractor en wassen alle koeien en maken ze mooi voor de prijskamp.  Ook de kleinsten kunnen proeven van het streekproductenontbijt en als mama en papa genieten van een streekbiertje kunnen ze naar hartelust springen op het springkasteel.  De kinderen van de landbouwers zelf, showen in de namiddag zelf hun kalfjes van 6 tot 12 maand oud. Zij oefenen hiervoor al weken vooraf met hun lievelingsdieren. 
Opbrengst voor projecten in Zambia
 
De opbrengst van de Fokveedag gaat integraal naar projecten in Zambia.  ‘We steunen hierbij Zambiaanse landbouwers. Met de opbrengst van vorig jaar hielpen we mee aan de financiering van 3 kippenkwekerijen.” vertelt Hilde Verhelst van de vzw Vriendinnen van Zambia.  “Solidarteit is belangrijk en we zijn er fier op dat we met de Oost-Vlaamse landbouwers investeren in duurzame projecten in het Zuiden.” 
 



  Nieuwsflash
 
Fruitboeren houden hart vast voor voorspelde nachtvorst Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer