Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 19 jul 2019 15:59 

EU vreest groen licht voor importtarieven Trump


De Europese Unie (EU) verwacht dat de Amerikaanse president Donald Trump van de Wereldhandelsorganisatie WTO het groene licht krijgt om importtarieven op Europese goederen te verhogen. Het gaat hierbij onder meer om zuivel- en vleesproducten als kaas, boter en varkensvlees.

Inzet in het nakende handelsconflict is zijn de vliegtuigsubisidies die de Europese Unie heeft gegeven aan Airbus. Volgens de Verenigde Staten, die met Boeing de grootste concurrent van Airbus heeft, zijn deze illegaal en heeft dit de Amerikaanse economie voor €11 miljard aan schade berokkend. De WTO besluit deze zomer of de Amerikaanse claim terecht is, waarna Trump de invoerheffingen op producten met een waarde tussen de $5 en $7 miljard kan invoeren.
 
Twee EU-officials verwachten dat de Amerikaanse president groen licht krijgt van de WTO om deze heffingen door te voeren, zo melden zij aan persbureau Bloomberg. Dit betekent dat producten als Edam en Gouda kaas, bevroren ham en varkensvlees, gefermenteerde melk, melkvet- en olie, Italiaanse kaastypen en varkensonderdelen als schouders duurder worden voor Amerikaanse inkopers. 
 
Met het op de lijst plaatsen van veel landbouwproducten hoopt Trump de EU tot concessies te dwingen over het beter toelaten van Amerikaanse landbouwproducten op de Europese markt. De EU heeft evenwel al een vergeldingspakket klaarliggen met een lijst aan Amerikaanse producten, van ketchup tot videogameconsoles, met een totale waarde van $12 miljard. 
 
De Europese Unie laat de deur open voor gesprekken met de VS in dit dispuut, al vreest Cecilia Malmström, de eurocommissaris van Handel, dat de heffingen over en weer worden ingevoerd.  Nieuwsflash
 
PCA notering: nog gezakt voor vroegeLees meer
 
 
Kans op derde hittegolf vanaf eind deze week Lees meer
 
 
Landbouwschade door droogte en hittegolf nog groter dan verwachtLees meer
 
 
Melkveehouder Pieter D’Hooghe is ‘Schoonste Boer van Vlaanderen’Lees meer
 
 
Wat in orde brengen voor geboorte van een kindLees meer
 
 
Bestrijding van klassieke en Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen Lees meer
 
 
NeonicotinoïdenLees meer
 
 
Voedselschaarste en maandenlange chaos bij no deal-brexitLees meer