Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 19 jul 2019 09:27 

Deputatie provincie Antwerpen kent unaniem omgevingsvergunning toe aan slachthuis Sus Campiniae


19 juli 2019. De deputatie van de provincie Antwerpen kent op basis van de gunstige adviezen van verschillende onafhankelijke instanties en de Provinciale Omgevingsvergunningscommissie (POVC), unaniem een Omgevingsvergunning toe aan Sus Campiniae.

Na de beslissing van toenmalig Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege in december 2018 om de eerder verworven milieuvergunning van Sus Campiniae (daterend van 2015) niet bijkomend te motiveren na een arrest van de Raad van State, diende Sus Campiniae op 18 februari 2019 een nieuwe Omgevingsvergunningsaanvraag in bij de deputatie van de provincie Antwerpen. Deze heeft nu, op basis van de gunstige adviezen van de geconsulteerde onafhankelijke instanties, unaniem de vergunning toegekend aan Sus Campiniae.

Dirk Nelen en Dany Cornelis van Sus Campiniae reageren: “Wij zijn verheugd met het unaniem gunstig besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen en het vertrouwen dat we zo opnieuw verwerven. Wij zijn er altijd van overtuigd geweest dat Sus Campiniae, dat gebruik maakt van de allernieuwste technieken en erg strenge maatregelen neemt inzake milieu én overigens ook dierenwelzijn, thuishoort op dit industrieterrein. Het industrieterrein waar wij gevestigd zijn, is een seveso-bedrijventerrein en huisvest zware chemische bedrijven. Dat betekent dat er zelfs bedrijven mogen gevestigd zijn die gevaarlijke stoffen produceren, wat wij niet doen.”
“Dat Sus Campiniae thuishoort op het industrieterrein in Oevel, werd ook reeds bevestigd in de gunstige adviezen van de geconsulteerde onafhankelijke milieu-instanties en bovendien bekrachtigd in onze definitief verworven bouwvergunning”, vervolgen Dirk Nelen en Dany Cornelis. “Met de bijkomende investeringen die we voorzien, zijn we er meer dan ooit van overtuigd dat Sus Campiniae hiermee haar exploitatie zal kunnen verderzetten met een minimale impact op de omgeving.”

MER-rapport op basis van concrete metingen
Een essentieel onderdeel van deze nieuwe Omgevingsvergunningsaanvraag was een nieuw Milieueffectenrapport (MER), dat werd opgesteld door onafhankelijke experten in verschillende domeinen: lucht, geluid, mobiliteit, grond- en afvalwater, bodem en fauna & flora. De nieuwe MER-studie stelde de experten in staat om de voorspellingen die gemaakt werden in het vorige MER (vóór de bouw van het slachthuis) te toetsen aan de huidige, werkelijke situatie aan de hand van concrete metingen.

Gespecialiseerde instanties geven positieve adviezen
Zoals de procedure voorschrijft, werd ook een openbaar onderzoek ingesteld in het kader van deze Omgevingsvergunningsaanvraag. Naast het openbaar onderzoek dienden tevens verschillende onafhankelijke instanties een nieuw advies uit te brengen over de Omgevingsvergunningsaanvraag en het Milieueffectenrapport (MER).

Deze adviezen waren vrijwel allemaal positief:
• FOD Binnenlandse Zaken – Veiligheidscommissie: volledig gunstig advies
• Agentschap Wegen en Verkeer: gunstig advies, onder enkele voorwaarden, waaronder het voorzien van meer fietsparkeerplaatsen
• Vlaamse Milieumaatschappij: volledig gunstig advies voor deelaspect Lucht, gunstig advies onder enkele voorwaarden voor deelaspecten Grond- en Afvalwater (waaronder het regelmatig uitvoeren van peilingen en analyses)
• Agentschap voor Natuur en Bos: volledig gunstig advies
• Vlaams Energieagentschap: volledig gunstig advies
• Departementen Omgeving (Milieu & Stedenbouw) en Openbare Werken: gunstig advies
• Agentschap Zorg & Gezondheid: gedeeltelijk gunstig advies (enkele parameters moeten nog afgetoetst worden aan strengere richtlijnen)
• College van Burgemeester en Schepenen Westerlo: ongunstig advies

Op basis van deze adviezen heeft de Provinciale Omgevingsvergunningscommissie (POVC) een unaniem gunstig advies gegeven aan de deputatie van de provincie Antwerpen. Deze kende op haar beurt de Omgevingsvergunning toe aan Sus Campiniae.

Bijkomende investeringen kunnen starten na nieuwe vergunning
Op basis van de adviezen van de onafhankelijke milieu-experten, stelde Sus Campiniae in haar nieuwe Omgevingsvergunningsaanvraag bijkomende inspanningen voor in de vorm van extra investeringen, met name: het plaatsen van extra luchtwassers op de ventilatielucht van de stallen, verdere optimalisatie van de bestaande luchtwasser, het plaatsen van een biofilter op de waterzuivering en de aanleg van een nieuwe toegangsweg, inclusief groenbuffer tegenover het kerkhof, voor de aanvoer van de varkens. In totaal voorziet Sus Campiniae voor 1 miljoen euro aan extra investeringen om de impact van het bedrijf verder terug te dringen. De investeringen kunnen nu, na het bekomen van een Omgevingsvergunning, aangevat worden en de positieve effecten van deze investeringen zullen reeds tegen eind 2019 merkbaar zijn.
“Met de bijkomende investeringen die we voorzien investeert Sus Campiniae nog verder om de impact van het bedrijf terug te dringen en ons maatschappelijk draagvlak nog verder uit te breiden. Voor ons is dit maatschappelijk draagvlak, dat een aanzienlijke omvang kent zoals vorig jaar bleek uit een petitie, erg belangrijk. Al van vóór de start van de bouw van ons slachthuis, communiceren wij daarom op regelmatige basis transparant met bewoners van de regio en onze buren op het bedrijventerrein via nieuwsbrieven, hebben wij in 2018 een online meldpunt opgericht, organiseerden we reeds een ‘Openburendag’, en bieden wij nu ook een modern en toegankelijk infoplatform via onze recent vernieuwde website”, aldus Dirk Nelen en Dany Cornelis van Sus Campiniae.



  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer