Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 17 jul 2019 14:34 

ILVO versterkt contacten met PERU


ILVO en zijn Peruaanse tegenhanger INIA – Peru hebben een memorandum of Understanding (MOU) ondertekend dat wetenschappelijke samenwerking en uitwisseling mogelijk maakt, met onmiddellijke ingang. De Ambassadeur voor Peru in ons land, en tevens permanente vertegenwoordiger bij de EU, Gonzalo Gutierres kwam op bezoek bij ILVO Melle om getuige te zijn van de plechtige ondertekening.

INIA – Peru

ILVO heeft sinds een drietal jaar goede contacten met Peru, voornamelijk op het vlak van aardappel-expertise.  Onlangs waren er nog twee Peruaanse wetenschappers op bezoek in de Food Pilot, om het geautomatiseerd droogvriesproces van het typische aardappelproduct ‘tunta’ op punt te krijgen, voor een plaatselijke boerengemeenschap in het Andesgebergte.

Peru-ambassadeur Gutierres: “Terwijl de economie van Peru vroeger vooral steunde op mijnbouw zien wij onze agrarische plantaardige productie de jongste 20 jaar snel aan belang winnen. Voor een succesvolle export is het echter belangrijk om competitief te worden qua milieu- en voedselveiligheidsvereisten. Daarom is de samenwerking met een Europees centrum voor landbouw- en voedingsonderzoek erg belangrijk.”

INIA Peru uitte al interesse om kennis te delen met betrekking tot veredeling en biotechnologie, zowel op het regelgevend-procedureel vlak (cfr hun export/import) als op het vlak van onderzoekstechniek. Kristiaan Van Laecke (ILVO afdelingshoofd Plant): “ILVO heeft in het recent verleden al een duidelijke meerwaarde uit de contacten gehaald, door bijvoorbeeld toegang te krijgen tot de genetische databanken voor inheemse voedselgewassen  van bijvoorbeeld quinoa, maïs en aardappelen.”

De MOU omvat samenwerking op een aantal algemene en een aantal specifieke domeinen. Budgettaire overdrachten zijn niet voorzien. De tekst vermeldt onder meer samenwerking op het vlak va:

  • identificatie van transgene mais 
  • genetische kenmerken mbt droogte-, hitte-  en ziekteresistentie in planten
  • (moleculaire) veredeling
  •   kwaliteit van plantenzaden en de regelgeving daarrond
  • bescherming van plantvariëteiten
  • DNA van inheemse voedselgewassen
  • bepalen van voedsel kwaliteit & nutritionele waarde

De wederzijdse interesse voor smart agri, climate smart farming en biolandbouw ten slotte is vastgesteld maar  dient nog geconcretiseerd te worden.

Joris Relaes, administrateur-generaal ILVO: “Deze samenwerking met een land buiten Europa zien wij ook in het licht van de Duurzame OntwikkelingsDoelstellingen (de UN- SDG’s), waar ILVO mee zijn schouders onder zet.”    Nieuwsflash
 
PCA notering: nog gezakt voor vroegeLees meer
 
 
Kans op derde hittegolf vanaf eind deze week Lees meer
 
 
Landbouwschade door droogte en hittegolf nog groter dan verwachtLees meer
 
 
Melkveehouder Pieter D’Hooghe is ‘Schoonste Boer van Vlaanderen’Lees meer
 
 
Wat in orde brengen voor geboorte van een kindLees meer
 
 
Bestrijding van klassieke en Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen Lees meer
 
 
NeonicotinoïdenLees meer
 
 
Voedselschaarste en maandenlange chaos bij no deal-brexitLees meer