Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 20 jun 2019 08:25 

Stedelijk landbouwpark in Maasmechelen


Maasmechelen krijgt een stedelijk landbouwpark waar de verbinding tussen voedsel, landschap en natuur centraal staat. Het gaat om een gebied van 650 meter lang en 100 tot 300 meter breed tussen de Zuid-Willemsvaart, Heirstraat en Dijkstraat. Het landbouwpark kan ongeveer duizend mensen voeden.

Vandaag start het openbaar onderzoek over de startnota van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) ‘Landgoed’. Tot en met 19 augustus kunnen de inwoners hun opmerkingen kwijt, er komt volgende week ook nog een infomoment.
 
Het plangebied bevindt zich aan de rand van het centrum van Maasmechelen, vlak bij het administratief centrum en het scholencomplex Helix. De open ruimte bestaat volledig uit grasland. In het oosten wordt deze omzoomd door een begroeide dijk, die het open landschap scheidt van de omleidingsweg en de hoger gelegen Zuid-Willemsvaart. De lager gelegen gronden bestaan deels uit bosfragmenten en deels uit infrastructuur voor waterbeheer zoals bufferbekkens en grachten.

Met het GRUP wil men de bestemming van het woonuitbreidingsgebied omzetten in landbouwgebied. Het Landgoed is op Vlaams niveau geselecteerd als testcase voor de zogenaamde ‘productieve landschappen’. Uit het overleg met de omwonenden en eigenaars is een masterplan gekomen dat een combinatie vormt van de scenario’s ‘koeienhof’ en ‘wildernispark’. Het wildernispark zou in het noorden komen, vandaag gedeeltelijk bebost en overstromingsgevoelig gebied. Er zouden inheemse fruit- en notenbomen en bessenstruiken geplant worden en voorts zouden er rietvelden, visvijvers en bloemenweiden komen. Vooral schoolklassen uit de buurt zouden hier op excursie kunnen.
 
Centraal in het Landgoed liggen waardevolle graslanden waar het vee mag grazen, vandaar de naam koeienhof. Er wordt gestreefd naar kruidenrijke graslanden die gezond zijn voor de koeien en die de natuurwaarde verhogen. Aan de rand van het gebied is een boerderij voorzien. Aan het erf zou een moestuin, boomgaard en kleinveeweide worden toegevoegd. In totaal wordt op termijn gerekend op 5 hectare weide en evenveel oppervlakte aan tuinbouw die samen een potentieel hebben om 1.000 mensen te voeden.
 
Openbaar onderzoek over het GRUP Landgoed tot 19 augustus. Op donderdag 27 juni om 17 uur is er een geleide wandeling in het gebied.  Nieuwsflash
 
Megastallen zetten traditionele boeren uit de markt Lees meer
 
 
International Fair Milk ConferenceLees meer
 
 
Vlaamse Regering legt de inhoud van 23 opleidingen vast Lees meer
 
 
Succesvol seminarie branche- en producentenorganisaties in de landbouw Lees meer
 
 
De Vlaamse biogassector in 2018 Lees meer
 
 
VLAIO: stel je vragen via WhatsAppLees meer
 
 
Basismaatregel vanggewasen in gebiedstypes 1, 2, 3Lees meer
 
 
ADAMA, BASF, Corteva Agriscience, Nufarm en Syngenta promoten CSTLees meer
 
 
Vrijwillige intrekking van de vergunning van BIXAZOR Lees meer
 
 
No-dealbrexit raakt groente- en fruittoevoer Lees meer
 
 
Commissies in Vlaams Parlement opgericht Lees meer
 
 
Brexit: strategie FIT voor het aantrekken van buitenlandse investeringenLees meer
 
 
Veetournee: ‘Langleefbaarheid bij jongvee’ en ‘Generatiewissel’ Lees meer
 
 
Brede weersverzekering komt vanaf 2020 in de plaats van rampenfonds Lees meer
 
 
'BoerVriendelijk'Lees meer
 
 
Publicatie van de Harmonised Risk Indicators (HRI’s) voor BelgiëLees meer
 
 
PCA/Fiwap noteringLees meer
 
 
Vraag naar recuperatie van meststoffen in elke regioLees meer