Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 03 jun 2019 09:29 

Ganzen doodschieten ipv vergassen


Ganzen doodschieten is ethischer dan ze vergassen. Dat zegt de Hubertus Vereniging Vlaanderen. Van 1 juni tot 15 juli start de Vlaamse overheid opnieuw met een nieuwe actie tegen exotische Canadese ganzen en brandganzen.

De ganzen zijn destijds ingevoerd voor de sierteelt, maar hun snelle voortplanting zorgt voor grote problemen. Daarom drijft de vzw Rato opnieuw honderden ganzen bijeen. Niet toevallig nu want de dieren zijn in de rui en kunnen niet vliegen. Ze zoeken bescherming op het water en daar worden kuikens en ganzen samengedreven met bootjes naar een net aan de waterkant. De dieren worden in kratten opgesloten en daarna in speciale tanks vergast. “Weinig ethisch”, vindt Geert Van den Bosch, directeur van de jagersvereniging Hubertus. “In plaats van in te zetten op duurzaam beheer door jagers worden op vele plaatsen de grove middelen boven gehaald.”
 
Vorig jaar vernietigde Rato 1.587 ganzen. In 2017 was er nog verontwaardiging omdat Natuurpunt een 700-tal ganzen liet vergassen aan het Schulensmeer en de Paalse Plas. “We betwijfelen of vergassen de juiste techniek is”, zegt Van den Bosch. “Uit een peiling van onderzoeksbureau Zest Marketing blijkt dat er geen maatschappelijk draagvlak voor bestaat. Slechts 4,8 procent van de Vlamingen is voorstander. Bovendien hangt er een prijskaartje aan tussen de 1.000 en 1.253 euro per actie.”
 
Hubertus vraagt daarom om in de plassen met problemen de normale jacht op waterwild tijdens het jaar toe te laten. Dat kost volgens de jagers een pak minder aan overheidsgeld. “Bovendien verdwijnen de kadavers nu rechtstreeks naar het vilbeluik omdat ze vanwege het gas niet meer bruikbaar zijn voor menselijke consumptie. Jagers kunnen het ganzenvlees op een weidelijke manier gebruiken zodat niets verloren gaat.”
 
Tim Adriaens, onderzoeker aan het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, begrijpt de kritiek gedeeltelijk, maar zegt dat de overheid na veel onderzoek uitkwam bij vergassing als meest efficiënte en diervriendelijke oplossing. “De methode werkt en is efficiënter dan afschot. We zijn sinds 2010 de Canadese ganzen en brandganzen aan het bestrijden en sindsdien is de populatie met de helft uitgedund. Wij zijn uiteraard ook met dierenwelzijn bezig en het is beter om nu efficiënter in te grijpen dan dat je later meer vogels moet vernietigen.”
 
De uitheemse ganzen zorgen voor veel schade. “De uitwerpselen van de ganzen vervuilen zwem- en grondwater. Ze brengen veel schade aan de landbouw en de biodiversiteit. Als je de kostprijs van de acties afweegt tegenover de schade die ze aanbrengen, dan is ingrijpen zeer gerechtvaardigd. Het gaat over meerdere miljoenen.”
 
“Afschot tijdens het broedseizoen zorgt voor heel wat verstoring bij andere diersoorten”, weet Hendrik Moeremans van Natuurpunt. “Het zou absurd zijn dat we wandelpaden afsluiten vanwege het broedseizoen, maar dat de jagers dan wel mogen knallen. Wat de jachtvereniging vraagt, is dus geen optie.”  Nieuwsflash
 
PCA notering: nog gezakt voor vroegeLees meer
 
 
Kans op derde hittegolf vanaf eind deze week Lees meer
 
 
Landbouwschade door droogte en hittegolf nog groter dan verwachtLees meer
 
 
Melkveehouder Pieter D’Hooghe is ‘Schoonste Boer van Vlaanderen’Lees meer
 
 
Wat in orde brengen voor geboorte van een kindLees meer
 
 
Bestrijding van klassieke en Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen Lees meer
 
 
NeonicotinoïdenLees meer
 
 
Voedselschaarste en maandenlange chaos bij no deal-brexitLees meer