Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 03 jun 2019 07:21 

Stad Damme wint strijd om mooiste bijentuin


De bijentuin van de stad Damme kreeg op zondag 2 juni 2019 de titel van bijenvriendelijkste tuin van Vlaanderen. De bekendmaking gebeurde in Gent op het Bijenfeest dat de ‘Week van de Bij’ feestelijk inluidt. Het Vlaams Departement Omgeving organiseert deze week al voor de zesde keer en koos als thema dit jaar ‘Vergroening in de stad’. Peter van Week van de Bij Dominique Persoone (Damme) en meter Britt Van Marsenille (Beveren) daagden elkaar uit in een erestrijd om de bijenvriendelijkste tuin van Vlaanderen. De Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG) deed de jurering.

De Week van de Bij zet aan tot acties ten voordele van de bijen want ze hebben onze hulp broodnodig. Mensen denken vaak dat bijen enkel kunnen overleven in een landelijke omgeving, maar niets is minder waar. Ook in de stad leven vele soorten bijen. Aan het vergroenen en bijenvriendelijk maken van de stad, kan iedereen zijn steentje bijdragen. Met de ludieke maar oprechte wedstrijd willen de meter en peter van Week van de Bij samen met hun gemeente het goede voorbeeld geven.

Oordeel jury

De VVOG beoordeelde de tuin van Damme en Beveren op tien criteria nl. planten, beheer, installaties, sensibilisering, partners, ontwerp, biodiversiteit, aanleg, locatie en publiciteit. Het was de bijentuin in Damme die met de prijs ging lopen. De jury verkoos Damme voor zijn professionaliteit en variatie, zowel in de tuin zelf als de verschillende doelgroepen die van de tuin kunnen genieten.

Bijentuin Damme

Damme legde een tuin aan rond de bibliotheek van deelgemeente Sijsele en koos voor een gevarieerde tuin, met onder andere een verticale tuin, een rozenborder, een graveltuin, een fruittuin, enzovoort. Alle plantengroepen zijn aanwezig en zijn vakkundig gekozen voor hun bijenvriendelijkheid. Het gaat om bloemen, kruiden, vaste planten, fruit, struiken en bomen, die allemaal veel nectar bevatten.

Kort gemaaide graspaden banen een weg doorheen de bijenvriendelijke bloemenweides, infopanelen met QR-codes voorzien de bezoeker van de nodige info en speelse elementen, zoals een reuzengroot spinnenweb, maken het ook voor de jonge bezoeker interessant. De gracht werd heraangelegd en de bezoeker kan vanop een ponton toekijken naar de water- en moerasplanten. In de bijentuin staat er ook een lange picknicktafel en als kers op de taart is er een ook een heuveltop die uitzicht geeft over de volledige tuin. Daarnaast is er nog de Biebabeloela-fietstocht van 23 km, die je meeneemt langs de andere bijeninitiatieven die de stad Damme genomen heeft.

Bijentuin Beveren

De bijentuin in Beveren is vast en zeker ook de moeite waard. Beveren koos voor het park Cortewalle. De bijentuin is opgedeeld in twee delen: een voorbeeldtuin en een natuurlijke tuin. Met de voorbeeldtuin wil de gemeente de inwoners tonen welke bijenvriendelijke planten zij ook thuis kunnen planten. Het gaat hier vooral om bomen, heesters en vaste planten die veel nectar bevatten, maar ook mooi zijn. De natuurlijke tuin is ingezaaid met een bloemenmengsel, bevat zelfgemaakte bijenkasten van de groendienst en heeft een zandberg zonder grondbewerking, waar de zandbijen ongestoord hun werk kunnen doen. De kinderen van de lokale school deden hun duit in het zakje met zaadbommen en een geschilderde bij die als basis diende voor een reusachtige bij ter versiering.

Toekomst

De beide tuinen zullen verder onderhouden worden door de groendienst van Beveren en Damme zodat iedereen er nog lang kan van genieten. Deze zomer worden het ongetwijfeld al publiekstrekkers.  Nieuwsflash
 
Corona: steun uit noodfonds voor siertelers en aardappeltelers goedgekeurdLees meer
 
 
Welzijn konijnen in fokkerijen Lees meer
 
 
Steunregelingen GLB: wijziging voorschriften voor rechtstreekse betalingen aan landbouwersLees meer
 
 
40 innovatieve projecten voor duurzame en circulaire land- en tuinbouw Lees meer
 
 
Regen van juni herstelde grondwater niet Lees meer
 
 
Actuele grondwaterstandenLees meer
 
 
Drainage in landbouwgronden in relatie tot het vergunningsbeleid Lees meer
 
 
Vijfjaarlijkse evaluatie van de toepassing van het decreet LandinrichtingLees meer
 
 
Activiteitenverslag 2019 van het Vlaams LandbouwinvesteringsfondsLees meer
 
 
Vragen over exportsteun voor de landbouwsector Lees meer
 
 
Tekort aan schade-experts in de land- en tuinbouwsector Lees meer
 
 
Vraag over de uitbreiding van de intensieve veeteelt Lees meer
 
 
Romain Cools (Belgapom) draagt na 3 decennia stokje over Lees meer
 
 
Doorbraak in wereldwijd uitwisselen data plantenveredeling Lees meer
 
 
Juni 2020 evenaart juni 2019 als warmste junimaand ooitLees meer
 
 
Stikstofbemesting voor een volgteeltLees meer
 
 
Aardappelareaal Noord-West Europa groeit lichtLees meer
 
 
Bestrijdingsmaatregelen tegen de wortelknobbelaaltjes Meloidogyne chitwoodi en M. fallax Lees meer
 
 
Relanceplan moet visserij strategisch verankeren in Vlaanderen Lees meer
 
 
Verplichte aansluiting bij Onafhankelijke Controle Instelling voor producenten siergewassen Lees meer
 
 
Goede voedselveiligheidLees meer
 
 
Rampenfonds vanaf 2020Lees meer