Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 03 jun 2019 07:21 

Stad Damme wint strijd om mooiste bijentuin


De bijentuin van de stad Damme kreeg op zondag 2 juni 2019 de titel van bijenvriendelijkste tuin van Vlaanderen. De bekendmaking gebeurde in Gent op het Bijenfeest dat de ‘Week van de Bij’ feestelijk inluidt. Het Vlaams Departement Omgeving organiseert deze week al voor de zesde keer en koos als thema dit jaar ‘Vergroening in de stad’. Peter van Week van de Bij Dominique Persoone (Damme) en meter Britt Van Marsenille (Beveren) daagden elkaar uit in een erestrijd om de bijenvriendelijkste tuin van Vlaanderen. De Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG) deed de jurering.

De Week van de Bij zet aan tot acties ten voordele van de bijen want ze hebben onze hulp broodnodig. Mensen denken vaak dat bijen enkel kunnen overleven in een landelijke omgeving, maar niets is minder waar. Ook in de stad leven vele soorten bijen. Aan het vergroenen en bijenvriendelijk maken van de stad, kan iedereen zijn steentje bijdragen. Met de ludieke maar oprechte wedstrijd willen de meter en peter van Week van de Bij samen met hun gemeente het goede voorbeeld geven.

Oordeel jury

De VVOG beoordeelde de tuin van Damme en Beveren op tien criteria nl. planten, beheer, installaties, sensibilisering, partners, ontwerp, biodiversiteit, aanleg, locatie en publiciteit. Het was de bijentuin in Damme die met de prijs ging lopen. De jury verkoos Damme voor zijn professionaliteit en variatie, zowel in de tuin zelf als de verschillende doelgroepen die van de tuin kunnen genieten.

Bijentuin Damme

Damme legde een tuin aan rond de bibliotheek van deelgemeente Sijsele en koos voor een gevarieerde tuin, met onder andere een verticale tuin, een rozenborder, een graveltuin, een fruittuin, enzovoort. Alle plantengroepen zijn aanwezig en zijn vakkundig gekozen voor hun bijenvriendelijkheid. Het gaat om bloemen, kruiden, vaste planten, fruit, struiken en bomen, die allemaal veel nectar bevatten.

Kort gemaaide graspaden banen een weg doorheen de bijenvriendelijke bloemenweides, infopanelen met QR-codes voorzien de bezoeker van de nodige info en speelse elementen, zoals een reuzengroot spinnenweb, maken het ook voor de jonge bezoeker interessant. De gracht werd heraangelegd en de bezoeker kan vanop een ponton toekijken naar de water- en moerasplanten. In de bijentuin staat er ook een lange picknicktafel en als kers op de taart is er een ook een heuveltop die uitzicht geeft over de volledige tuin. Daarnaast is er nog de Biebabeloela-fietstocht van 23 km, die je meeneemt langs de andere bijeninitiatieven die de stad Damme genomen heeft.

Bijentuin Beveren

De bijentuin in Beveren is vast en zeker ook de moeite waard. Beveren koos voor het park Cortewalle. De bijentuin is opgedeeld in twee delen: een voorbeeldtuin en een natuurlijke tuin. Met de voorbeeldtuin wil de gemeente de inwoners tonen welke bijenvriendelijke planten zij ook thuis kunnen planten. Het gaat hier vooral om bomen, heesters en vaste planten die veel nectar bevatten, maar ook mooi zijn. De natuurlijke tuin is ingezaaid met een bloemenmengsel, bevat zelfgemaakte bijenkasten van de groendienst en heeft een zandberg zonder grondbewerking, waar de zandbijen ongestoord hun werk kunnen doen. De kinderen van de lokale school deden hun duit in het zakje met zaadbommen en een geschilderde bij die als basis diende voor een reusachtige bij ter versiering.

Toekomst

De beide tuinen zullen verder onderhouden worden door de groendienst van Beveren en Damme zodat iedereen er nog lang kan van genieten. Deze zomer worden het ongetwijfeld al publiekstrekkers.



  Nieuwsflash
 
Hoe u optimaal voorbereiden op een GLB-controle? Lees meer
 
 
Afrikaanse varkenspest opgedoken in Duitsland op 200 km van de landsgrens Lees meer
 
 
Lydia Peeters (Open Vld) wil hoogstamboomgaarden redden Lees meer
 
 
Foire de Libramont 2025: Platform One Health neemt je mee “van het land tot op je bord” Lees meer
 
 
West-Vlaanderen investeert in innovatieve stikstofoplossingen Lees meer
 
 
Waterweerbaarheid en waterveiligheidLees meer
 
 
Plaatsen van wolfwerende omheiningen Lees meer
 
 
Uitrol van emissiereducerende technieken in de veehouderij Lees meer
 
 
Bleu Deal en waterbeleidLees meer
 
 
Nieuwe Europese weersatelliet gelanceerd FLees meer
 
 
Hittegolf juli 2025: conceptnota voor nieuwe regelgeving Brede WeersverzekeringLees meer
 
 
Ana­ly­se re­cent­ste perceelsaangifteLees meer
 
 
Droog­te­over­leg: oppomp­ver­bod op alle onbe­vaar­ba­re waterlopen Lees meer
 
 
Fedagrim maakt zich op voor AGRIBEX 2025 Lees meer
 
 
België een van de droogste regio's van Europa begin juniLees meer
 
 
Opmaak overstromingsgevaarkaarten en overstromingsrisicokaarten - Draaiboek Lees meer
 
 
Verplicht gewasbeschermingsmiddelenregister - Overleg Lees meer
 
 
Draaiboek 'Coördinatie bij waterschaarste en droogte' Lees meer
 
 
Vlaanderen is goed voor ongeveer 7% van de Europese in- en uitvoer van agrarische producten Lees meer
 
 
Over PFAS regels en normenLees meer
 
 
Adviesverlening in het kader van het vergunningenbeleid Lees meer
 
 
Kritiek op het beleid van de Vlaamse RegeringLees meer
 
 
15 landen bouwen samen de gemeenschappelijk Europese landbouw- dataspace Lees meer
 
 
Landbouwers zijn volop bezig met het verduurzamen van de landbouwpraktijken Lees meer
 
 
Aardappelverbruik in Belgiën in 2024Lees meer
 
 
Hendrik Vandamme wordt nieuwe voorzitter van CBBLees meer