Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 23 mei 2019 21:14 

Week van de Bij opent met groot bijenfeest zondag 2 juni in Gent


Van zondag 2 juni tot en met zondag 9 juni 2019 organiseert het Vlaams Departement Omgeving voor de zesde maal de Week van de Bij (www.weekvandebij.be/). De opening vindt dit jaar plaats op zondag 2 juni aan het Sint-Pietersplein in Gent. Tussen 13u en 17u is iedereen gratis welkom; er zijn activiteiten voor groot en klein. Peter van Week van de Bij Dominique Persoone en meter Britt Van Marsenille strijden om de mooiste bijentuin. Op het openingsfeest wordt bekendgemaakt of Damme of Beveren met de eer gaat lopen.

De bij in nood

Het nieuwe, onlangs verschenen rapport van IPBES (Intergouvernementeel Platform voor wetenschap en beleid inzake Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten) stelt dat de diversiteit binnen soorten, tussen soorten en ecosystemen én de vele fundamentele bijdragen die de natuur ons biedt, snel afnemen, maar dat het nog steeds mogelijk is om een duurzame toekomst voor de mens en onze planeet te waarborgen. Eén van de diersoorten die het moeilijk heeft, is de bij. Oorzaken van bijensterfte zijn het gebruik van pesticiden, de afname van een kwalitatieve en kwantitatieve leefomgeving en parasieten zoals de Varroamijt. Er is dus actie op het terrein nodig om het tij te keren. Week van de Bij neemt het sinds 2014 op voor wilde bijen, hommels en honingbijen en wil burgers, bedrijven en overheden aanzetten tot positieve acties voor meer voedsel en nestgelegenheid voor bijen. Want bijen zijn uiterst belangrijk voor de bestuiving van landbouwgewassen, fruitteelten en wilde planten.

Samen bijen helpen in de stad

Het thema van Week van de Bij 2019 wil bijen in de stad helpen door te vergroenen. Dat kan door stenen en beton uit te breken en te vervangen door groen, door bomen en struiken te planten, de aanleg van geveltuinen en groendaken, het kweken van planten op een balkon of het vergroenen van een schoolomgeving. Meester-chocolatier Dominique Persoone en radio- en televisiepresentatrice Britt Van Marsenille zijn peter en meter van Week van de Bij. Ze daagden elkaar uit om de mooiste bloementuin van Vlaanderen aan te leggen. Ze kregen daarvoor de hulp en steun van het gemeentebestuur van Beveren (Britt) en van Damme (Dominique).

Zondag 2 juni: Opening Week van de Bij

Tussen 10u en 12u is er een gesloten academisch gedeelte met aandacht voor bijenacties in Nederland en Vlaanderen, de verduurzaming van de sierteeltsector en de voorstelling van de bijentuin in Beveren en in Damme, met om 12u de bekendmaking van de winnaar. Zowel Britt Van Marsenille als Dominique Persoone zullen daarbij aanwezig zijn. Journalisten zijn welkom. Hieronder vindt u het volledige programma van de voormiddag. Locatie: De wereld van Kina: het Huis, Sint-Pietersplein 14, 9000 Gent.

Tussen 13u en 17u Openingsfeest Week van de Bij voor het grote publiek in samenwerking met de stad Gent aan en rond De wereld van Kina: het Huis, Sint-Pietersplein 14, 9000 Gent. Iedereen welkom tussen 13u en 17u. Je kan proeven van honinglekkernijen, stuifmeel en bijen onderzoeken onder de microscoop, stof bedrukken met bloemen, de stuifmeelrace spelen, kijken door de ogen van een bij met een Virtual Reality-bril, het Gentse bijenlied zingen enz. De kleintjes kunnen luisteren naar boeiende bijenverhalen, waskaarsjes rollen, zaadbommen draaien, insectenhuisjes knutselen enz. 

Op de website www.weekvandebij.be/ is er zowel voor gemeenten, scholen, imkers, landbouwers en particulieren heel wat informatie en educatief materiaal te vinden. Zo vind je er bijvoorbeeld de bijenkrant. Een kalender met alle bijen-evenementen staat op de gelijknamige Facebookpagina.

Deze actie draagt bij tot Sustainable Development Goal 2, 3, 13 en 15



  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer