Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 15 mei 2019 07:50 

Frauderend bedrijf mag geen pootgoed meer telen


De NAK gaat de veldkeuringen bij de pootgoedteler die fraudeerde dit seizoen onder verscherpt toezicht afwerken.

Daarna worden ze voor tenminste drie jaar opgeschort, wat betekent dat het bedrijf in kwestie geen pootgoedaardappelen meer kan telen. Tot deze strenge sanctie is besloten omdat het bedrijf al minstens drie jaar op rij niet gecertificeerd pootgoed afleverde, onder meer aan Belgische aardappeltelers die daar nu de dupe van zijn. Hun aardappelpercelen worden onder toezicht van het Voedselagentschap vernietigd. Het handelsbedrijf dat bij de pootgoedfraude betrokken is, zou ook gangbaar witloof verkocht hebben als biologisch. Eind vorig jaar verloor Zeeland Trade zijn bio-certificaat.
 
Bij de grootste pootgoedteler van Nederland hebben keuringsdienst NAK en Breeders Trust, dat de belangen verdedigt van veredelingsbedrijven, dit voorjaar fraude ontdekt. Met de hulp van een handelaar verkocht het pootgoedbedrijf niet gecertificeerde pootaardappelen aan Belgische afnemers. Tijdens het transport werd het pootgoed van het ras Fontane voorzien van nagemaakte NAK-certificaten. Het Voedselagentschap spoort op waar dat in België is terechtgekomen. Het grootste deel, namelijk 225 ton, was op het moment van hun onderzoek reeds geplant. De betrokken percelen aardappelen van acht verschillende telers moeten uit voorzorg doodgespoten of meteen gerooid worden. Op nog eens 45 ton is voor het planten beslag gelegd bij een groothandelaar en één aardappelteler.
 
Toen de fraude bekend raakte, schreven we dat de Nederlandse keuringsdienst er zwaar aan tilt. Dat blijkt nu ook uit de sanctie want na dit seizoen worden alle keuringswerkzaamheden bij de betrokken teler voor tenminste drie jaar opgeschort. Zonder veldkeuringen door NAK kan het bedrijf geen pootgoed telen. Het pootgoed dat nu te velde groeit, mag hij nog oogsten maar niet stockeren. Dat moet elders gebeuren zodat het NAK toezicht kan houden op het verdere proces zonder dat het betreffende pootgoedbedrijf daarbij betrokken is.
 
Het pootgoed is bestemd voor de coöperatie Agrico waar de teler bij aangesloten is. Hij krijgt van hen in de toekomst geen aardappelen meer voor vermeerdering. Zelfs al herneemt hij de teelt van pootgoed na zijn schorsing, dan nog is de vraag wie met de fraudeur in zee zal willen. Bij Agrico hoeft hij niet meer aan te kloppen. Handelshuis HZPC zette hem voordien al aan de deur door een gebrek aan vertrouwen. Met 350 hectare pootgoed gaat het om een buitengewoon grote vermeerderaar van aardappelen. In Nederland werd vorig jaar bijna 44.000 hectare pootgoed geteeld. De landbouwtelling maakt gewag van 2.440 pootgoedtelers zodat het gemiddelde pootgoedareaal op bedrijfsniveau kleiner is dan 20 ha.
 
Het pootgoedbedrijf handelde niet alleen, maar kreeg hulp van een handelaar uit Vogelwaarde. Zeeland Trade bracht de vervalste NAK-certificaten aan op de aardappelen. Dat bedrijf wordt nu ook genoemd in een zaak van fraude met witloof waarop onterecht het biolabel zou gekleefd zijn. Vakblad Boerderij kreeg lucht van de intrekking van het bio-certificaat van Zeeland Trade door keuringsorganisatie Skal in november vorig jaar. Het bedrijf kon onvoldoende aantonen dat het als bio-witloof verkochte witloof effectief biologisch was. Na maandenlang onderzoek vermoedde Skal het tegendeel afgaand op de productiecapaciteit.  Nieuwsflash
 
Droogte kustpolders: "Helft van vlas- en ajuinoogst zal mislukken"Lees meer
 
 
Geplande nieuwe hoogspanningslijn van Elia stuit op boerenprotestLees meer
 
 
KB bestrijding van rundertuberculoseLees meer
 
 
Aantal suikerbiettelers is gehalveerd Lees meer
 
 
VLAM brengt zijn activiteitenverslag 2018 uit Lees meer
 
 
Premiesubsidie voor een brede weersverzekering landbouwsector goedgekeurdLees meer
 
 
Spannende zitting over MAP6 in de week voor de verkiezingenLees meer
 
 
Algemene Vergadering Phytofar 2019Lees meer
 
 
Actieplan Droogte en Wateroverlast 2019-2021Lees meer
 
 
Verzoen landbouw en natuur Lees meer
 
 
Verbetering globale afzetprijsindex landbouwproductie Lees meer
 
 
Overlegplatform behartigt belangen Belgische dronesector Lees meer
 
 
Distelbestrijding in de biet Lees meer
 
 
Oppassen voor nieuwe onkruidkieming op de bietenpercelen 14.05.2019 De koude temperaturen en recentLees meer
 
 
Als burger beleggen in windmolensLees meer
 
 
'Transfarmation': eerste drijvende boerderij ter wereld in RotterdamLees meer
 
 
Voorlopige arealen landbouwteelten uit de verzamelaanvraag 2019 Lees meer
 
 
Risico op introductie van Afrikaanse varkenspest op Belgische varkensbedrijvenLees meer
 
 
Bieten: insecten memo 2019Lees meer