Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 30 apr 2019 10:07 

Limburgse paardensector is big business


De Vlaamse paardenhouderij is met bijna 230.000 paarden goed voor een jaarlijkse omzet van 830 miljoen euro. Limburg is met ruim 37.000 paarden, 52 maneges en 21 voortplantingscentra een van de hotspots van de Vlaamse paardensector.

Waar men gaat langs Limburgse wegen, overal komt men paarden tegen. Dat is niet alleen een indruk, maar blijkt nu ook zwart op wit uit een studie in opdracht van de provincie Limburg. Uit het onderzoek, dat gisteren door gedeputeerde Inge Moors (CD&V) werd voorgesteld op de stoeterij van de wereldbekende ruitersfamilie Philippaerts in Oudsbergen, blijkt dat er in Vlaanderen 229.451 paarden geregistreerd staan, waarvan 37.328 in Limburg (16 procent). Alleen Oost-Vlaanderen (19 procent) en Antwerpen (18 procent) tellen nog meer paarden. “De meeste paarden in Limburg staan in de regio rond Hasselt, in Lanaken waar de bekende stoeterij Zangersheide ligt, en de streek rond Lummen dat de vermaarde dierenkliniek Equitom heeft”, zegt gedeputeerde Moors. “Daarnaast is de paardensector heel actief in de regio rond Oudsbergen, Peer en Bocholt. Het bekende paard Darco komt uit Peer en in deze regio bevinden zich ook de bekende paardenhouderijen Philippaerts, Lansink, Ashford Farm en het paardencentrum Sentower Park.” Bosrijke gemeenten, zoals Maasmechelen of Zutendaal, tellen dan weer veel minder paarden omdat daar minder plaats is voor weilanden.
 
De paardensector is een miljoenenbusiness, zo blijkt ook uit de studie. Zo zorgt de paardenhouderij in Vlaanderen voor een jaarlijkse omzet van 830 miljoen euro. “Voor Limburg hebben we geen exact cijfer, al zorgt de paardenhouderij in onze provincie dankzij sportieve successen, internationaal gekende fokkerijen, innovatieve dierenartsenpraktijken en de goede geografische ligging zonder meer voor een grote economische meerwaarde”, zegt Moors.
 
Dat blijkt ook uit enkele cijfers. Zo telt Limburg in totaal 52 maneges en pensionstallen, goed voor een omzet van 927.000 euro en 184 voltijdse werkkrachten. Daarnaast scoort Limburg heel sterk als het gaat over het fokken van paarden. “Limburg telt 21 erkende centra voor voortplantingstechnieken voor paarden en is daarmee koploper in Vlaanderen”, zegt Moors. “Meer dan de helft (57 procent) van de Vlaamse veulens staat ook ingeschreven in een stamboek met een Limburgse zetel.” Ook op recreatief gebied scoort Limburg goed. “We hebben in onze provincie een ruiter- en menroutenetwerk van 650 kilometer, wat uniek is in Vlaanderen.”
 
Limburg telt ook een aantal paardenklinieken en dierenartsen met een uitstekende reputatie en internationale aantrekkingskracht. Al geeft de studie ook aan dat er op het vlak van opleiding nog verbetering mogelijk is. Limburg beschikt over een paardenhumaniora in Bilzen, waar 90 leerlingen een opleiding paardenverzorging, manegehouder of rijmeester kunnen volgen. Maar wie dierenarts of paardentherapeut wil worden, moet voor een Master Dierengeneeskunde nog altijd uitwijken naar Gent. Ook geeft de studie aanbevelingen voor een betere provinciale regelgeving voor het houden van paarden. Zo zijn er in Limburg vandaag nog altijd heel wat discussies en betwistingen als het gaat om het verlenen van vergunningen aan paardenhouderijen. “Deze studie is dan ook geen eindpunt, maar een eerste aanzet om de paardenhouderij in Limburg beleidsmatig naar een hoger niveau te tillen”, zegt gedeputeerde Moors.



  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer