Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 16 apr 2019 08:13 

Fruittelers: "Leve de wolken!"


“De schade door de nachtvorst van de afgelopen dagen valt al bij al mee voor de fruitboeren dankzij de bewolking.” Dat zegt Dany Bylemans van het Proefcentrum Fruitteelt.

Afgelopen nachten ging het kwik op verschillende plaatsen onder nul. In de streek rond Tienen daalde de temperatuur zelfs tot -4,5 graden Celsius, maar er zijn geen grote gebieden met fruitboomgaarden getroffen door de plotse nachtvorst. “Er is wel schade, maar die verschilt van perceel tot perceel”, zegt directeur van het Proefcentrum Fruitteelt Dany Bylemans. “De schade is heel divers. Er zijn boomgaarden waar 10 tot 20 procent van de bloei is beschadigd, maar er zijn er ook met vijftig procent schade. Er is geen lijn op te trekken.”
 
Volgens Bylemans waren de afgelopen vier dagen met nachtvorst bijzonder eigenaardig. “Donderdag bijvoorbeeld begon het al te vriezen rond 11 uur ’s avonds, daarna ging de temperatuur weer boven nul om tegen de ochtend weer onder nul te dalen. Er waren zeer zware schommelingen in de vrieskou de afgelopen dagen en er zaten grote verschillen tussen percelen die op een paar kilometer van elkaar af lagen.”
 
In Limburg bleef de vrieskou beperkt tot -1 en -2,5 graden. De streek rond Tienen kreeg het harder te verduren. “Het heeft daar tot -4,5 graden gevroren. Er is daar dan ook meer schade. In Limburg en vooral in de streek van Sint-Truiden hing er veel bewolking en die wolken hebben er voor gezorgd dat de vrieskou niet kon doorbreken en het fruit beschermd bleef.”
 
Volgens Bylemans zijn vooral de vroege kersen de dupe van de kou. “Bij de peren zien we nu blaasjes op de vruchtjes. Maar het wordt nu weer warm en peren hebben nogal de neiging om snel te herstellen. Het is wel afwachten wat de vrieskou doet voor de kwaliteit van het fruit. Fruittelers hebben veel kunnen oplossen met vuurpotten, netten en beregening. Een drama zoals in 2017 is het niet geworden.”
Fruitoogst gered dankzij de wolken 
Bylemans zegt dat fruittelers het steeds moeilijker krijgen omdat het seizoen al een paar jaar vroeger begint. “Ook nu liggen we weer een week voor op schema. Door het vroege warme weer, staan de bloesems eerder, maar ’s nachts is er nog wel steeds kans op vorst. Die evolutie heeft echt wel te maken met de opwarming van de aarde. Fruittelers kunnen niet anders dan bang afwachten en hopen dat de vrieskou meevalt.”
 
Fruitteler Kris Wouters uit Rummen heeft geen schade, maar zegt toch dat het weerfenomeen eerder bizar was. “Dit leek geen lente-nachtvorst, maar eerder wintervorst. Ik vermoed dat percelen waar de wind niet weg kon, wel schade hebben ondervonden.” Ook Ghislain Francis uit Heers kwam met de schrik vrij. “De percelen die nu schade hebben, zijn eerder laag gelegen. Dat zijn eigenlijk sowieso al boomgaarden die op een foute plek liggen. Ik vermoed dat er weinig verlies in kilo’s zal zijn voor de fruitoogst, maar het zou wel kunnen dat het fruit straks minder kwalitatief is.”  Nieuwsflash
 
Verlenging van de overgangsperiode voor gedeclasseerde driftreducerende spuitdoppen Lees meer
 
 
Nieuw activiteitenrapport DG Dier, Plant en Voeding Lees meer
 
 
Het Vegaplan jaarverslagLees meer
 
 
Bijzonder hoge temperaturenLees meer
 
 
Poetin verlengt Russische sancties tegen westerse landen tot eind 2020 Lees meer
 
 
Bescherm dieren tegen de hitteLees meer
 
 
Afrikaanse varkenspest (AVP)Lees meer
 
 
Kwaliteitsverschillen in levensmiddelenLees meer
 
 
Onderzoek tot erkenning als ramp voor overvloedige regenval juni 2019Lees meer
 
 
PV voor milieuschending steeds vaker bestuurlijk beboet Lees meer