Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 16 apr 2019 08:13 

Fruittelers: "Leve de wolken!"


“De schade door de nachtvorst van de afgelopen dagen valt al bij al mee voor de fruitboeren dankzij de bewolking.” Dat zegt Dany Bylemans van het Proefcentrum Fruitteelt.

Afgelopen nachten ging het kwik op verschillende plaatsen onder nul. In de streek rond Tienen daalde de temperatuur zelfs tot -4,5 graden Celsius, maar er zijn geen grote gebieden met fruitboomgaarden getroffen door de plotse nachtvorst. “Er is wel schade, maar die verschilt van perceel tot perceel”, zegt directeur van het Proefcentrum Fruitteelt Dany Bylemans. “De schade is heel divers. Er zijn boomgaarden waar 10 tot 20 procent van de bloei is beschadigd, maar er zijn er ook met vijftig procent schade. Er is geen lijn op te trekken.”
 
Volgens Bylemans waren de afgelopen vier dagen met nachtvorst bijzonder eigenaardig. “Donderdag bijvoorbeeld begon het al te vriezen rond 11 uur ’s avonds, daarna ging de temperatuur weer boven nul om tegen de ochtend weer onder nul te dalen. Er waren zeer zware schommelingen in de vrieskou de afgelopen dagen en er zaten grote verschillen tussen percelen die op een paar kilometer van elkaar af lagen.”
 
In Limburg bleef de vrieskou beperkt tot -1 en -2,5 graden. De streek rond Tienen kreeg het harder te verduren. “Het heeft daar tot -4,5 graden gevroren. Er is daar dan ook meer schade. In Limburg en vooral in de streek van Sint-Truiden hing er veel bewolking en die wolken hebben er voor gezorgd dat de vrieskou niet kon doorbreken en het fruit beschermd bleef.”
 
Volgens Bylemans zijn vooral de vroege kersen de dupe van de kou. “Bij de peren zien we nu blaasjes op de vruchtjes. Maar het wordt nu weer warm en peren hebben nogal de neiging om snel te herstellen. Het is wel afwachten wat de vrieskou doet voor de kwaliteit van het fruit. Fruittelers hebben veel kunnen oplossen met vuurpotten, netten en beregening. Een drama zoals in 2017 is het niet geworden.”
Fruitoogst gered dankzij de wolken 
Bylemans zegt dat fruittelers het steeds moeilijker krijgen omdat het seizoen al een paar jaar vroeger begint. “Ook nu liggen we weer een week voor op schema. Door het vroege warme weer, staan de bloesems eerder, maar ’s nachts is er nog wel steeds kans op vorst. Die evolutie heeft echt wel te maken met de opwarming van de aarde. Fruittelers kunnen niet anders dan bang afwachten en hopen dat de vrieskou meevalt.”
 
Fruitteler Kris Wouters uit Rummen heeft geen schade, maar zegt toch dat het weerfenomeen eerder bizar was. “Dit leek geen lente-nachtvorst, maar eerder wintervorst. Ik vermoed dat percelen waar de wind niet weg kon, wel schade hebben ondervonden.” Ook Ghislain Francis uit Heers kwam met de schrik vrij. “De percelen die nu schade hebben, zijn eerder laag gelegen. Dat zijn eigenlijk sowieso al boomgaarden die op een foute plek liggen. Ik vermoed dat er weinig verlies in kilo’s zal zijn voor de fruitoogst, maar het zou wel kunnen dat het fruit straks minder kwalitatief is.”  Nieuwsflash
 
Droogte bestrijdenLees meer
 
 
Rondetafel met Hilde Vautmans laat de diepe crisis in de fruitsector voelenLees meer
 
 
Beperking voor methoxyfenozide tot gebruik onder bescherming Lees meer
 
 
Bacteriën spelen een rol in het ontstaan van maagzweren bij varkens Lees meer
 
 
Diervriendelijke methodes voor het doden van zieke en verzwakte kippen en kalkoenen Lees meer
 
 
Vrije voorraad uien nagenoeg op Lees meer
 
 
Hepatitis E virus opsporen in levensmiddelenLees meer
 
 
Klassen van bijdrageplichtige veebedrijven Lees meer
 
 
Matchmaking in de plantenwereldLees meer
 
 
Kort na of zelfs voor de geboorte methaanuitstoot bijsturen?Lees meer
 
 
Koolstofvoorraden in de bodem Een correcte inschatting maken van de hoeveelheid koolstof in Vlaamse Lees meer
 
 
Hoe onkruid wegkrijgen in de tuin zonder RoundupLees meer
 
 
Rekenen Lees meer
 
 
Oproep tot indiening van steunaanvragen mbt oprichting van producentenorganisaties voor 2019Lees meer
 
 
Precisielandbouw: Horizon2020 project SmartAgriHubs van startLees meer
 
 
ValgOrize-project gelanceerd! Zeewier en microalgen Lees meer
 
 
VS grootste leverancier van sojabonen aan EuropaLees meer
 
 
Instandhoudingsdoelstellingen (IHD) - Codes rood en oranje Lees meer
 
 
Herbestemming landbouwgrond en natuur Lees meer
 
 
Slechts 3% van de millennials eet voldoende groentenLees meer
 
 
Intrekking van de toelating van TRIGARD Lees meer
 
 
Aangepaste indieningstermijnen rassenlijst landbouwgewassen Lees meer