Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 03 apr 2019 12:57 

Gezonde koeien met hoge gehalten


Een gezonde veestapel geeft de veehouder meer werkplezier én een beter inkomen. De indexdraai van april laat zien dat consequent fokken resultaat oplevert. De CRV- stieren vallen op door de allround inzetbaarheid, waarbij ‘dikke melk’, uier- en klauwgezondheid en dochtervruchtbaarheid bijzonder goed scoren. CRV heeft voor u een interessant stieraanbod dat bijdraagt aan een gezonde en efficiënte veestapel.

Nieuwe dochtergeteste stieren

De hoogste nieuwkomer bij zwartbont in de lijst met dochtergeteste stieren is Tirsvad Nautic (Atlantic x Bookem). Nautic is één van de laatste Atlanticzonen en staat hooggenoteerd mede door de gezonde kwaliteitsuiers (108), super benen (110) en goede dochtervruchtbaarheid (108). De meest opvallende dochtergeteste nieuwkomer bij roodbont is Delta Maiko (Perfect Aiko x Camion). De combinatie van kilo melk (911), gehaltevererving (+0,24% vet en +0,15% eiwit), allround exterieur en een goede dochtervruchtbaarheid (104) maken hem een veelgevraagde stier.

Dikke melk uit gezonde koeien
Delta Bonjour (Sidekick x Guard) is de hoogst gerangschikte beschikbare stier. Hij is een absolute topper voor gezondheid, getuige zijn hoge Better Life Gezondheid (+12%) en dochtervruchtbaarheid (112). Zijn dochters zullen veel melk produceren (+1284 kg) met mooie gehalten. Met Delta Builder P biedt CRV ook een heterozygoot hoornloze stier aan met een mooie plas melk (+1428 kg) en uitstekende gehalten (+0,35% vet en +0,17% eiwit). De roodbonte specialist voor benen (109) en klauwgezondheid (108) Delta Listrotto Red (Rody x Maestro rf) zorgt tevens voor een frisse bloedvoering en dikke melk (+0,08% vet en +0,22% eitwit).

Opvallende draai voor de Bouwstieren
Opvallend deze draai zijn de nazaten van Bouw Femmy. De Bouwstieren scoren alle vooral goed op de gezondheidskenmerken. In de top van de dochtergeteste stieren handhaaft Bouw Rocky zijn koppositie en blijft hij de onbetwiste nummer één in levensduur (+1111 dagen). Bouw Final stijgt flink en met name zijn vererving voor exterieur (112) en benen (113) met een goede klauwgezondheid (107) vallen hierbij op. De eerste vroege dochters brengen Bouw Finder voorlopig op 291 NVI, waarbij vooral het goede beenwerk en de dochtervruchtbaarheid (106) in het oog springen.

Breed inzetbaar door compleet profiel
De veruit meest gebruikte CRV stier, in Nederland en Vlaanderen, Double W Ranger bevestigt zijn toppositie met mooie cijfers tijdens deze indexdraai. Een allround profiel met een hoge score voor totaalexterieur (117), super uiers (115) en benen (112) maakt dat de stier breed inzetbaar is.Bij roodbont blijft Delta Jacuzzi Red de absolute topper. De Jacuzzidochters zetten hun voer extreem efficiënt om in melk (Better Life Efficiëntie +21%).Waarbij vooral de productieaanleg, veel melk met behoud van de gehalten (€610,- Inet) opvalt. Hiermee is Jacuzzi ook extreem hoog op zwartbontbasis en een stier die past binnen zowel de roodbont- als dezwartbontpopulatie.

MRIJ
De oer-Hollandse MRIJ-koe is robuust, vruchtbaar en geeft een hoog eiwitpercentage. Het dubbeldoelras scoort naast een prima vleesaanzet ook uitstekend op e­fficiëntie, gezondheid en dikke melk. De lijstaanvoerder voor MRIJ is Vinkenhof 69 Dirk (Buster x Daniël) met 174 NVI. Zijn dochters beschikken over hoge gehalten (+0,17% vet en +0,11% eiwit) en een toplevensduur (+564 dagen). Bovendien vallen de goede uiers (106) en beenwerk (104) op.

De beste allround fokstier Bernard (Baltimore x Marietje's Manuel) laat een mooie plus zien (+26, nu 134 NVI) en kenmerkt zich door een fraai MRIJ-profiel, hoge gehalten, dikke melk en goede uiers.

 



  Nieuwsflash
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer