Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 28 feb 2019 15:19 

Bederfenzymen opsporen in rauwe melk


Een eerste stap naar de ontwikkeling van een snelle en eenvoudige methode voor controle van rauwe melk op hittebestendige bederfenzymen, dat is het resultaat van project PROMILK. Tijdens gekoelde bewaring van rauwe melk kunnen vóór het verwerkingsproces namelijk Pseudomonas bacteriën ontwikkelen, die hittebestendige enzymen produceren met negatieve effecten op smaak en stabiliteit van UHT-producten.

melkBij gekoelde bewaring van rauwe melk op de hoeve en in het zuivelbedrijf vóór het verwerkingsproces wordt de groei bevorderd van koudetolerante micro-organismen, vnl. Pseudomonas. Deze kunnen hitteresistente bederfenzymen vormen, die actief blijven na UHT-verhitting of sterilisatie. De enzymen kunnen smaak- en stabiliteitsproblemen veroorzaken vóór het bereiken van de houdbaarheidsdatum. Dit kan leiden tot klachten en mogelijk ook tot een terugroepen van de betrokken producten. Om die enzymen te kunnen opsporen, gingen ILVO en Flander’s food op zoek naar geschikte staalvoorbereidings- en detectiemethodes. Bovendien gingen de onderzoekers na wat de invloed is van Pseudomonas aantallen in rauwe melk op melkstabiliteit/smaak, en of er winst te boeken is met speenbehandeling en desinfectie van tepelvoeringen.


PROMILK leverde een eenvoudige procedure voor staalvoorbereiding, die kan toegepast worden op het zuivelbedrijf zelf. Een detectiemethodologie via HRMS (hoge resolutie massaspectrometrie) bleek niet gevoelig genoeg bij natuurlijk besmette stalen. Daarom is overgeschakeld op een gerichte LC-MS/MS methode. Het is echter niet haalbaar om deze methode op een zuivelbedrijf te gebruiken. In zusterproject MiMip wordt reeds gepoogd om een MIP (Membrane Interface Probe)-gebaseerde methode te ontwikkelen. Voorbehandeling van spenen en desinfectie van tepelvoeringen blijkt weinig tot geen effect te hebben op het aantal koudetolerante bacteriën. Ook blijkt de productie van de bederfenzymen door Pseudomonas stammen niet consequent te gebeuren. Meer onderzoek is nodig om de factoren te identificeren die de productie in gang zetten.

Project: Ontwikkeling en toepassing van een snelle methode voor de kwantificatie van de thermoresistente, bacteriële proteolytische activiteit in rauwe melk
Looptijd: 2016 - 2018
Financiering: Flander’s Food
Contact: els.vancoillie@ilvo.vlaanderen.be



  Nieuwsflash
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
Nederlandse boeren protesteren op 16 april in Brussel Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer