Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 28 feb 2019 15:19 

Bederfenzymen opsporen in rauwe melk


Een eerste stap naar de ontwikkeling van een snelle en eenvoudige methode voor controle van rauwe melk op hittebestendige bederfenzymen, dat is het resultaat van project PROMILK. Tijdens gekoelde bewaring van rauwe melk kunnen vóór het verwerkingsproces namelijk Pseudomonas bacteriën ontwikkelen, die hittebestendige enzymen produceren met negatieve effecten op smaak en stabiliteit van UHT-producten.

melkBij gekoelde bewaring van rauwe melk op de hoeve en in het zuivelbedrijf vóór het verwerkingsproces wordt de groei bevorderd van koudetolerante micro-organismen, vnl. Pseudomonas. Deze kunnen hitteresistente bederfenzymen vormen, die actief blijven na UHT-verhitting of sterilisatie. De enzymen kunnen smaak- en stabiliteitsproblemen veroorzaken vóór het bereiken van de houdbaarheidsdatum. Dit kan leiden tot klachten en mogelijk ook tot een terugroepen van de betrokken producten. Om die enzymen te kunnen opsporen, gingen ILVO en Flander’s food op zoek naar geschikte staalvoorbereidings- en detectiemethodes. Bovendien gingen de onderzoekers na wat de invloed is van Pseudomonas aantallen in rauwe melk op melkstabiliteit/smaak, en of er winst te boeken is met speenbehandeling en desinfectie van tepelvoeringen.


PROMILK leverde een eenvoudige procedure voor staalvoorbereiding, die kan toegepast worden op het zuivelbedrijf zelf. Een detectiemethodologie via HRMS (hoge resolutie massaspectrometrie) bleek niet gevoelig genoeg bij natuurlijk besmette stalen. Daarom is overgeschakeld op een gerichte LC-MS/MS methode. Het is echter niet haalbaar om deze methode op een zuivelbedrijf te gebruiken. In zusterproject MiMip wordt reeds gepoogd om een MIP (Membrane Interface Probe)-gebaseerde methode te ontwikkelen. Voorbehandeling van spenen en desinfectie van tepelvoeringen blijkt weinig tot geen effect te hebben op het aantal koudetolerante bacteriën. Ook blijkt de productie van de bederfenzymen door Pseudomonas stammen niet consequent te gebeuren. Meer onderzoek is nodig om de factoren te identificeren die de productie in gang zetten.

Project: Ontwikkeling en toepassing van een snelle methode voor de kwantificatie van de thermoresistente, bacteriële proteolytische activiteit in rauwe melk
Looptijd: 2016 - 2018
Financiering: Flander’s Food
Contact: els.vancoillie@ilvo.vlaanderen.be



  Nieuwsflash
 
Vlaamse Regering over het Europese natuurbeleidLees meer
 
 
Vraag om uitleg Vraag om uitleg over het vermoeden van vergunning 4391 (2024-2025) van Jurgen CallLees meer
 
 
Nieuwe intendant voor het Turnhouts VennengebiedLees meer
 
 
Vrijwillige stopzettingsregeling voor varkensstallen door behoud en hervergunning van mestopslagLees meer
 
 
Afstandsregels voor megawindturbines Lees meer
 
 
Natuur in landbouwgebied Lees meer
 
 
Oorzaken van de triazoolvervuiling in het drinkwater Lees meer
 
 
Schaduw als hittebestrijder Lees meer
 
 
Aardbeienbedrijf Vermeiren zet toon met duurzaam waterbeheer dankzij waterpaspoort Lees meer
 
 
Pacht landbouwgrond met een derde gestegen op 10 jaar tijdLees meer
 
 
Een derde minder varkensbedrijven in 2030 volgens prognose Lees meer
 
 
Agrometeorologische Berichten Situatie op 1 juli 2025 Lees meer
 
 
Resolutie over een verbod op het gebruik van PFAS-houdende pesticidenLees meer
 
 
Waterbeleid en Bleu DealLees meer
 
 
Mogelijke impact van doorgedreven dierenwelzijnsmaatregelen Lees meer
 
 
Vragen over aardappelprijzen en -export Lees meer
 
 
Nieuwe vrijhandelsakkoord tussen Oekraïne en de EU Lees meer
 
 
Impact van de verzilting op de landbouw Lees meer
 
 
Hittegolf op komst? Het FAVV deelt 8 onmisbare tips met de voedingssector Lees meer
 
 
Clarebout bouwt nieuwe fabriek in China Lees meer
 
 
De uitdagingen in de zuivelindustrie Lees meer
 
 
Bent u landbouwer en overweegt u een beheerovereenkomst met de VLM? Lees meer
 
 
Stalmest uitrijden? Neem foto’s via LV-AgriLens als bewijs Lees meer
 
 
IGC voorspelt grotere graanproductie in 2025Lees meer
 
 
Digitale registratie gewasbeschermingsmiddelen vanaf 1/1/2026 Lees meer
 
 
Aanleg van nieuwe drainages moeten vanaf 1 juli 2025 peilgestuurd op basis van geschiktheidskaartLees meer
 
 
Hoe u optimaal voorbereiden op een GLB-controle? Lees meer
 
 
Hittegolf juli 2025: conceptnota voor nieuwe regelgeving Brede WeersverzekeringLees meer
 
 
Ana­ly­se re­cent­ste perceelsaangifteLees meer
 
 
Vlaanderen is goed voor ongeveer 7% van de Europese in- en uitvoer van agrarische producten Lees meer