Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 28 feb 2019 15:19 

Bederfenzymen opsporen in rauwe melk


Een eerste stap naar de ontwikkeling van een snelle en eenvoudige methode voor controle van rauwe melk op hittebestendige bederfenzymen, dat is het resultaat van project PROMILK. Tijdens gekoelde bewaring van rauwe melk kunnen vóór het verwerkingsproces namelijk Pseudomonas bacteriën ontwikkelen, die hittebestendige enzymen produceren met negatieve effecten op smaak en stabiliteit van UHT-producten.

melkBij gekoelde bewaring van rauwe melk op de hoeve en in het zuivelbedrijf vóór het verwerkingsproces wordt de groei bevorderd van koudetolerante micro-organismen, vnl. Pseudomonas. Deze kunnen hitteresistente bederfenzymen vormen, die actief blijven na UHT-verhitting of sterilisatie. De enzymen kunnen smaak- en stabiliteitsproblemen veroorzaken vóór het bereiken van de houdbaarheidsdatum. Dit kan leiden tot klachten en mogelijk ook tot een terugroepen van de betrokken producten. Om die enzymen te kunnen opsporen, gingen ILVO en Flander’s food op zoek naar geschikte staalvoorbereidings- en detectiemethodes. Bovendien gingen de onderzoekers na wat de invloed is van Pseudomonas aantallen in rauwe melk op melkstabiliteit/smaak, en of er winst te boeken is met speenbehandeling en desinfectie van tepelvoeringen.


PROMILK leverde een eenvoudige procedure voor staalvoorbereiding, die kan toegepast worden op het zuivelbedrijf zelf. Een detectiemethodologie via HRMS (hoge resolutie massaspectrometrie) bleek niet gevoelig genoeg bij natuurlijk besmette stalen. Daarom is overgeschakeld op een gerichte LC-MS/MS methode. Het is echter niet haalbaar om deze methode op een zuivelbedrijf te gebruiken. In zusterproject MiMip wordt reeds gepoogd om een MIP (Membrane Interface Probe)-gebaseerde methode te ontwikkelen. Voorbehandeling van spenen en desinfectie van tepelvoeringen blijkt weinig tot geen effect te hebben op het aantal koudetolerante bacteriën. Ook blijkt de productie van de bederfenzymen door Pseudomonas stammen niet consequent te gebeuren. Meer onderzoek is nodig om de factoren te identificeren die de productie in gang zetten.

Project: Ontwikkeling en toepassing van een snelle methode voor de kwantificatie van de thermoresistente, bacteriële proteolytische activiteit in rauwe melk
Looptijd: 2016 - 2018
Financiering: Flander’s Food
Contact: els.vancoillie@ilvo.vlaanderen.be



  Nieuwsflash
 
Droogte 2025: voedingsbedrijven en landbouwers slaan handen in elkaar Lees meer
 
 
“AI is geen sciencefiction meer op het veld” Lees meer
 
 
Aanstelling van een Vlaamse klimaatarts Lees meer
 
 
Impact van het verlies van handelsvoordelen voor Oekraïne op export eieren naar de EULees meer
 
 
Belemmeren van Vlaamse landbouwexport naar Frankrijk door administratieve barrièresLees meer
 
 
Normen, ondersteuning en praktijkervaringen met vrijloopkraamhokken voor zeugenLees meer
 
 
Bessenteelt in Vlaanderen Lees meer
 
 
Nieuwe rassen Engels raaigras en rietzwenkgras op de Belgische rassenlijsten Lees meer
 
 
31 mei 2025 uiterste wijzigingsdatum voor de verzamelaanvraagLees meer
 
 
Over de drempels voor de landbouwer in de community-supported agriculturecoöperatiesLees meer
 
 
De federale beleidsplannen voor landbouw Lees meer
 
 
Over het verlies aan landbouwareaal ten gevolge van het nieuwe MestactieplanLees meer
 
 
De toekomst van de appelteelt in Vlaanderen Lees meer
 
 
Droogte voorjaar 2025: tijdelijk onttrekkingsverbod onbevaarbare waterlopen vanaf 9/5/2025Lees meer