Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 28 feb 2019 15:19 

Bederfenzymen opsporen in rauwe melk


Een eerste stap naar de ontwikkeling van een snelle en eenvoudige methode voor controle van rauwe melk op hittebestendige bederfenzymen, dat is het resultaat van project PROMILK. Tijdens gekoelde bewaring van rauwe melk kunnen vóór het verwerkingsproces namelijk Pseudomonas bacteriën ontwikkelen, die hittebestendige enzymen produceren met negatieve effecten op smaak en stabiliteit van UHT-producten.

melkBij gekoelde bewaring van rauwe melk op de hoeve en in het zuivelbedrijf vóór het verwerkingsproces wordt de groei bevorderd van koudetolerante micro-organismen, vnl. Pseudomonas. Deze kunnen hitteresistente bederfenzymen vormen, die actief blijven na UHT-verhitting of sterilisatie. De enzymen kunnen smaak- en stabiliteitsproblemen veroorzaken vóór het bereiken van de houdbaarheidsdatum. Dit kan leiden tot klachten en mogelijk ook tot een terugroepen van de betrokken producten. Om die enzymen te kunnen opsporen, gingen ILVO en Flander’s food op zoek naar geschikte staalvoorbereidings- en detectiemethodes. Bovendien gingen de onderzoekers na wat de invloed is van Pseudomonas aantallen in rauwe melk op melkstabiliteit/smaak, en of er winst te boeken is met speenbehandeling en desinfectie van tepelvoeringen.


PROMILK leverde een eenvoudige procedure voor staalvoorbereiding, die kan toegepast worden op het zuivelbedrijf zelf. Een detectiemethodologie via HRMS (hoge resolutie massaspectrometrie) bleek niet gevoelig genoeg bij natuurlijk besmette stalen. Daarom is overgeschakeld op een gerichte LC-MS/MS methode. Het is echter niet haalbaar om deze methode op een zuivelbedrijf te gebruiken. In zusterproject MiMip wordt reeds gepoogd om een MIP (Membrane Interface Probe)-gebaseerde methode te ontwikkelen. Voorbehandeling van spenen en desinfectie van tepelvoeringen blijkt weinig tot geen effect te hebben op het aantal koudetolerante bacteriën. Ook blijkt de productie van de bederfenzymen door Pseudomonas stammen niet consequent te gebeuren. Meer onderzoek is nodig om de factoren te identificeren die de productie in gang zetten.

Project: Ontwikkeling en toepassing van een snelle methode voor de kwantificatie van de thermoresistente, bacteriële proteolytische activiteit in rauwe melk
Looptijd: 2016 - 2018
Financiering: Flander’s Food
Contact: els.vancoillie@ilvo.vlaanderen.be



  Nieuwsflash
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer
 
 
Waterbeleid Vlaanderen: droogte, overtromingsgevoelige gebieden, Lees meer
 
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer
 
 
15 nieuwe Bib Gourmand restaurants in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2025Lees meer
 
 
Leden vakjury PotatoEurope 2025 Innovation Award bekend Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag nadert snel Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur stijgt naar hoogste niveau sinds 2017 Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd MestdecreetLees meer
 
 
Erkenning overstroming van 2-5 januari 2024 als ramp Lees meer