Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 15 feb 2019 09:46 

Nederland deelt onderzoeksresultaten pulsvisserij niet met Vlaanderen


Woensdag besliste het overleg tussen het Europees Parlement, de Europese Commissie en de lidstaten om een gedeeltelijk verbod door te voeren op de pulsvisserij. “Er werd door velen een volledig verbod gevraagd, maar sterk lobbywerk door Nederland leidde tot een compromistekst die niet tot algemene tevredenheid stemt. Het is een tekst geworden waarmee de Nederlanders nog alle kanten uitkunnen," aldus Vlaams parlementslid Sabine Vermeulen en visserijspecialiste voor de N-VA.

De huidige regels binnen de Europese Unie schrijven voor dat maximaal 5 procent van de vissersboten gebruikt mag worden voor pulsvisserij. (Dit is een visserijwijze die gebruik maakt van kleine elektrische stroomstoten om de vissen vanop de zeebodem in de visnetten te jagen.) Nederland zit ruim boven dat percentage, omdat de Nederlandse overheid teveel vergunningen heeft afgegeven. Franse, Britse en Belgische vissers pleitten al langer voor een verbod op pulsvisserij. Omdat ze niet kunnen concurreren met Nederlandse vissers die met het pulsvissen veel meer vis kunnen vangen. En omdat de effecten op lange termijn op de visbestanden en kleine organismen niet bewezen zijn.
Europa wil nu een gedeeltelijk verbod op pulsvisserij doorvoeren. Het akkoord zegt dat de helft (42) van het aantal Nederlandse pulskorkotters hun vergunning dit jaar kwijt raakt en de andere helft mag doorvissen tot 1 juli 2021. Als uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de methode niet schadelijk is voor het milieu en de vissen, kan het verbod worden teruggedraaid. Het Europees Parlement moet het akkoord wel nog bekrachtigen. 
"De beslissing van het overleg stelt teleur. Teveel Nederlandse pulsvissers mogen te lange tijd blijven doorvissen op een manier die nog niet onomstreden bewezen heeft dat ze niet schadelijk is op lange termijn voor de visbestanden. Het Europees Parlement stemde in het verleden tegen de verdere mogelijkheid tot pulsvisserij. Het nieuwe akkoord dat ter bekrachtiging voor ligt aan het parlement zet ditzelfde parlement een hak. Want als het weggestemd wordt, betekent dat er helemaal geen regeling komt over de pulsvisserij. En dat terwijl de pulskormethode in principe nog steeds een niet toegelaten methode waarvoor tijdelijke uitzonderingen werden toegelaten", zegt Vlaams Parlementslid Sabine Vermeulen.
 
"Vooral de piste van nieuw wetenschappelijk onderzoek laat de deur op een kier laat staan voor de Nederlandse pulsvissers. Vlaanderen vroeg in het verleden de resultaten op van het onderzoek dat Nederland voert, maar deze resultaten worden niet gedeeld. Dat blijkt uit het antwoord op een vraag die ik vorige maand stelde aan de voormalige Vlaamse minister voor Visserij, Joke Schauvlieghe", aldus Vermeulen. "Als Nederland wil aantonen dat er geen probleem is, dan moet het zijn onderzoeksresultaten nu op tafel leggen. En verder is een neutrale doorlichting door wetenschappers absoluut aan de orde.” 
 



  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer