Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 05 feb 2019 12:19 

Synergie tussen landbouw en milieu enige oplossing


De politicologen Carl Devos (UGent) en Dave Sinardet (UA en VUB) zijn het erover eens dat de Vlaamse minister van Milieu en Klimaat nog moeilijk kan aanblijven. “In normale omstandigheden moet Joke Schauvliege altijd aftreden. Ze heeft manifest gelogen, en dan nog over iets dat zo zwaarwichtig is als de Staatsveiligheid,” zegt Devos. Alleen is niet zeker dat ze ook ontslag neemt. Op drie maanden voor de verkiezingen is dat niet evident, luidt het.

Moet ze opstappen of niet? Het is alleen CD&V-voorzitter Wouter Beke die erover kan oordelen. Volgens Devos en Sinardet is de politieke logica dat ze ontslag neemt, alleen ligt het iets complexer.
 
“Dit begint toch allemaal vrij absurd te worden. Toen ik het voor de eerste keer las, dacht ik dat het iets van een satirische website was. Niet dus. Eerst zei Schauvliege dat ze zich door de betogers gesteund voelde en nu is het een complot. Als je dat samentelt zou het dus een complot zijn om haar beleid te steunen …,” dixit Sinardet. Volgens hem wordt het voor Schauvliege heel moeilijk om aan te blijven. “Ze was al lang een risico voor de partij. Ze had al een slecht imago, kwam ook in de vorige regeerperiode niet goed uit de verf en maakte al verschillende fouten. En in het klimaatdebat is het alleen maar erger geworden. Ze was voor maandag al kop van Jut voor velen.”
 
Zowel Devos als Sinardet wijzen erop dat dit incident wel zal wegebben, maar dat het thema klimaat nog weken en maanden op de agenda zal blijven. En mocht Schauvliege aanblijven, zal dat telkens in haar gezicht ontploffen en zal CD&V onmogelijk nog geloofwaardig kunnen zijn op dat vlak.
 
Voor CD&V is dit nu een kans om iemand nieuw te lanceren. “Iemand die met een maagdelijk blazoen alles weer kan rechttrekken en zich hierop kan profileren. Alleen zijn er niet veel gegadigden, klinkt het. “Vraag is of ze zo iemand hebben,” zegt Sinardet. Volgens Devos zou ook Crevits de bevoegdheden kunnen overnemen en zich op het thema kunnen smijten.
 
In normale omstandigheden zou Schauvliege dus ontslag moeten nemen. Alleen wijzen de twee politicologen erop dat het geen normale omstandigheden zijn. We zitten op drie maanden van de verkiezingen en CD&V trekt in Oost-Vlaanderen met Schauvliege naar de kiezer als lijsttrekker. Haar vervangen is geen sinecure. “En ook indien ze ontslag neemt, zal de analyse gemaakt worden over Schauvliege als slechte minister en de CD&V die niet geloofwaardig is op het vlak van klimaat. Bovendien staat de partij al slecht in Oost-Vlaanderen en moest Schauvliege er de meubels redden,” zegt Devos.
 
Dit zegt volgens Devos en Sinardet ook veel over de achterban van de CD&V: de landbouwsector en de boeren. “Historisch gezien is de landbouw een belangrijke stand binnen de partij. En blijkbaar is de invloed nog altijd groot. Als je haar speech ziet, dan zie je ook dat ze inspeelt op de frustraties die bij de achterban leven. Alleen is de vraag hoe groot die nog is,” stelt Sinardet.
 
Devos: “Schauvliege wordt graag gezien in rurale gebieden. Als je haar speech leest, zie je dat CD&V voor de landbouw en de boeren kiest en de milieubeweging veroordeelt. Terwijl de partij naar buiten wel een ander signaal heeft gegeven. Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) is niet die grote beweging, maar als je de landbouw en alles errond – de tuinbouw, de veeteelt, … - neemt, dan is dat voor CD&V wel een belangrijk gegeven. In West-Vlaanderen en Limburg staat de partij niet voor niets sterk. Dat zijn rurale gebieden. Electoraal misschien niet zo heel belangrijk, maar symbolisch wel.”



  Nieuwsflash
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
Nederlandse boeren protesteren op 16 april in Brussel Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer